Неделя, 25 Август 2019
23
май
 

От печата: Още обвинения срещу зъболекари, диабет, МБАЛ-Велинград има рехабилитация

Четвъртък, 23 Май 2019 | 09:14:46


Кръгът на обвиняемите за източване на НЗОК стоматолози не е изчерпан, работата по делото продължава, пише „Монитор“ като цитира административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Преди ден стана ясно, че пе

Кръгът на обвиняемите за източване на НЗОК стоматолози не е изчерпан, работата по делото продължава, пише „Монитор“ като цитира административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Преди ден стана ясно, че петима зъболекари са обвинени за източване на 100 000 лв. от здравната каса. С обвинение е и шести човек, посочен от прокуратурата като помагач. Разследването е установила, че петимата зъболекари са имали договори със Здравната каса и са ползвали -самостоятелно, услугите на помагача във връзка с регистрацията на изготвяните от тях амбулаторни листове. Схемата е - отчитане на прегледи за извършени манипулации на непълнолетните пациенти, които обаче не са посещавали съответния зъболекарски кабинет. Ролята на компютърния специалист била да ги регистрира, за да могат стоматолозите да си вземат парите от Здравната каса, уточнява изданието.

"Деянието е извършено от множество лица, едните са в дъното, другите са помагачи, кои къде стоят, ще бъде изяснено в делото", добавя прокурор Русинова.

„Монитор“ съобщава и че хората, живеещи на село, страдат от по-тежка форма на диабет в сравнение с тези, живеещи в града. "Хората на село страдат по-тежко от диабет, защото при тях той се открива по-късно, когато заболяването е напреднало", съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на семинар на тема "Часът на диабета". В подкрепа на твърдението си тя посочи факта, че 49% от жителите там са с ниско, а 35 на сто - със средно образование, което им пречи да черпят своевременно информация и по признаците на заболяването да отидат своевременно на лекар. Друга причина е, че повечето от хората там са безработни или с ниски доходи, мнозина без здравни осигуровки и не могат да си позволят да плащат за преглед и изследвания“, пише медията.

„500 хил. са диагностицираните диабетици в България съобщи още проф. Анна-Мария Борисова. Ендокринолози обаче предполагат, че те са много повече, но просто не са ходили на лекар. Приблизително 425 милиона души по света са със захарен диабет, като броят им се очаква да се увеличи до 629 милиона през 2045 година. Най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст - между 20 и 64 години. Всеки втори възрастен със захарен диабет (или 212 милиона души) е недиагно стициран, т.е не знае, че носи заболяването. 80% от хората със захарна болест живеят в страни с ниски и умерени доходи“, допълва още медията.

„Телеграф“ съобщава, че в МБАЛ-Велинград е открит сектор за физикална и рехабилитационна медицина към Медицинския център. „Центърът работи със здравната каса, а пациентите ще се лекуват с модерна апаратура и отлични специалисти. Радвам се, че усилията ни да запазим и да развиваме общинската болница се увенчаха с успех и това е една нова придобивка за велинградчани, заяви кметът на община Велинград д-р Костадин Коев. От 1 март новият сектор вече има сключен договор с НЗОК и нуждаещите се могат да извършват процедури както с направление, така и по ценоразпис, като вече са изготвени и пакети за 5, 7 и 10-дневно лечение“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nqf7


Още новини
Физикалната медицина е изключително богата и всеобхватна специалност
25.08.2019 10:17:30 Маргарита Иванова

Физикалната медицина е изключително богата и всеобхватна специалност

Полковник доц. д-р Любина Веселинова, д.м., е началник на Първа клиника по физикална и рехаби ...

Обсъждат лекарство на основата на канабис да се дава на деца с епилепсия
24.08.2019 10:03:29

Обсъждат лекарство на основата на канабис да се дава на деца с епилепсия

Здравни наблюдатели от правителствения комитет по здравеопазване и социални грижи в Англия се про ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...