Понеделник, 17 Юни 2019
23
май
 

От печата: Още обвинения срещу зъболекари, диабет, МБАЛ-Велинград има рехабилитация

Четвъртък, 23 Май 2019 | 09:14:46


Кръгът на обвиняемите за източване на НЗОК стоматолози не е изчерпан, работата по делото продължава, пише „Монитор“ като цитира административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Преди ден стана ясно, че пе

Кръгът на обвиняемите за източване на НЗОК стоматолози не е изчерпан, работата по делото продължава, пише „Монитор“ като цитира административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Преди ден стана ясно, че петима зъболекари са обвинени за източване на 100 000 лв. от здравната каса. С обвинение е и шести човек, посочен от прокуратурата като помагач. Разследването е установила, че петимата зъболекари са имали договори със Здравната каса и са ползвали -самостоятелно, услугите на помагача във връзка с регистрацията на изготвяните от тях амбулаторни листове. Схемата е - отчитане на прегледи за извършени манипулации на непълнолетните пациенти, които обаче не са посещавали съответния зъболекарски кабинет. Ролята на компютърния специалист била да ги регистрира, за да могат стоматолозите да си вземат парите от Здравната каса, уточнява изданието.

"Деянието е извършено от множество лица, едните са в дъното, другите са помагачи, кои къде стоят, ще бъде изяснено в делото", добавя прокурор Русинова.

„Монитор“ съобщава и че хората, живеещи на село, страдат от по-тежка форма на диабет в сравнение с тези, живеещи в града. "Хората на село страдат по-тежко от диабет, защото при тях той се открива по-късно, когато заболяването е напреднало", съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на семинар на тема "Часът на диабета". В подкрепа на твърдението си тя посочи факта, че 49% от жителите там са с ниско, а 35 на сто - със средно образование, което им пречи да черпят своевременно информация и по признаците на заболяването да отидат своевременно на лекар. Друга причина е, че повечето от хората там са безработни или с ниски доходи, мнозина без здравни осигуровки и не могат да си позволят да плащат за преглед и изследвания“, пише медията.

„500 хил. са диагностицираните диабетици в България съобщи още проф. Анна-Мария Борисова. Ендокринолози обаче предполагат, че те са много повече, но просто не са ходили на лекар. Приблизително 425 милиона души по света са със захарен диабет, като броят им се очаква да се увеличи до 629 милиона през 2045 година. Най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст - между 20 и 64 години. Всеки втори възрастен със захарен диабет (или 212 милиона души) е недиагно стициран, т.е не знае, че носи заболяването. 80% от хората със захарна болест живеят в страни с ниски и умерени доходи“, допълва още медията.

„Телеграф“ съобщава, че в МБАЛ-Велинград е открит сектор за физикална и рехабилитационна медицина към Медицинския център. „Центърът работи със здравната каса, а пациентите ще се лекуват с модерна апаратура и отлични специалисти. Радвам се, че усилията ни да запазим и да развиваме общинската болница се увенчаха с успех и това е една нова придобивка за велинградчани, заяви кметът на община Велинград д-р Костадин Коев. От 1 март новият сектор вече има сключен договор с НЗОК и нуждаещите се могат да извършват процедури както с направление, така и по ценоразпис, като вече са изготвени и пакети за 5, 7 и 10-дневно лечение“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TQnz


Още новини
НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали
17.06.2019 15:27:13

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6.0 на 10 000 души от населението. Тов ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...