!
Неделя, 03 Март 2024
06
юни
4
 

От печата: Плащания за лекарства, цени за медицински услуги на морето, липса на специалисти

Сряда, 06 Юни 2018 | 09:15:08
4

„Скъпоструващите прицелни терапии за лечение на ракови заболявания ще се заплащат само ако постигнат 100% резултат. Тази промяна предвижда да въведе здравната каса догодина, като тя ще бъде сред условията за сключване на договор между НЗОК и съот

„Скъпоструващите прицелни терапии за лечение на ракови заболявания ще се заплащат само ако постигнат 100% резултат. Тази промяна предвижда да въведе здравната каса догодина, като тя ще бъде сред условията за сключване на договор между НЗОК и съответната фармацевтична компания, която предлага терапията.

Това обяви шефката на дирекцията й за лекарствени продукти Галя Кондева”, четем днес в „24 часа”.

„Между 20 и 30 хил. лв., а понякога и до 100 000 лв. стигат разходите за месечен курс на лечение. Сега без значение дали терапията постига резултат, или не, касата заплаща за лечението. От догодина, ако дадена терапия не постигне 100% от предварително заявения от фармакомпанията ефект, то тя ще връща парите за лечението на съответния пациент.

Условието ще важи за прицелните терапии, които могат да имат измерим ефект. Такива са тези за меланом и рак на белия дроб например. „При меланома след 3-ия месец на лечение би трябвало да има определен процент редукция на лезията (туморния обем, б.р.)”, дава пример д-р Кондева”, допълва вестникът.

„На същия принцип в договорите с фармацевтичните компании ще бъдат разписани очакваните резултати и времето за постигането им. Така ще е ясно и кога ще трябва да се възстановяват суми. Промяната ще е в сила от 2019-а, но още тази година НЗОК ще сключи 2 такива договора - именно за меланом и рак на белия дроб, каза д-р Кондева”, пише още изданието.

„Монитор” традиционно обръща поглед към цените на медицинските услуги в морските курорти в началото на сезона. „350 лева излиза извозването с линейка и преглед в Слънчев бряг, показа проверка на „Монитор” преди началото на сезона. Престоят в болница се плаща отделно по 100 лева дневно. Във Варна вземат по 30 лева, но после се плаща по 2 лева за всеки километър извън града”, информира публикацията.

„180 лева искат частните клиники в Слънчев бряг, за да изпратят линейка за пациент до който и да е хотел, жалват се туристи. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци. Сумата се калкулира от сбора на две такси по 45 евро - за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още 85 евро. Дотук чуждият пациент е олекнал с цели 350 лева, без никакво лечение, изчисляват туроператори. Ако пък се наложи болничен престой, тогава за всеки ден в стационара се начисляват по 100 лева”, съобщава всекидневникът.

„Кръвните изследвания, exorpaфът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Сестринските манипулации - също. Поставяне само на една инжекция например струва 10 евро, а медикаментите се плащат отделно”, уточнява материалът.

Вестникът отбелязва още, че нито един медицински център в курорта не работи със Здравната каса и сънародниците ни са принудени да плащат в кеш от джоба си, ако се поболеят на морето. „За тях тарифите са точно наполовина по-евтини, но също непосилно високи”, информира публикацията.

„Земя” пък се спира на липсата на специалисти в ловешко. „Болниците в Ловешка област и Центърът за спешна помощ изпитват нужда от почти 150 медицински специалисти. Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция, изготвен миналия месец, съобщи БНР. От здравната инспекция предупреждават, че проблемът с недостига на медицински специалисти в региона се задълбочава”, четем във вестника.

„В момента в лечебните заведения и извънболничната помощ работят 369 лекари, упражняващи придобита специалност, което дава осигуреност на населението 29 на 10 000 души.

Най-голяма е необходимостта от специалисти по кардиология, анестезиология и интензивно лечение, гастроентерология, педиатрия, психиатрия, спешна медицина, пневмология и фтизиатрия. Липсват специалисти и по клинична хематология, неонатология и съдебна медицина”, изрежда изданието и отбелязва: „Заради недостиг на лекари в момента в Областната болница са затворени отделенията по кардиология, съдова хирургия, урология, очни болести, пневмология и фтизиатрия”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wjK2

Гост 06.06.2018 17:07:10

Свинският Монитор е смешен .Значи за шезлонг и чадър може Грую да плаща 15-20 лева, а за медицински преглед не може 40 лева така ли бе ? Нещастници. Изобшо не знаят какво предстои следващите няколко години. А иначе за чужденците в техните страни първичен преглед у дома е 40 евро извън всякакви каси .Здравният застраховател не плаща за всяко повкване за боли ме главата и имам 37*С и в родните им страни.

Варна 06.06.2018 10:29:02

Да се дерат туристите е традиция от поне 20 години, немци, англичани, норвежци и шведи олекват с минимум 400 лв, като нашите бандюги фелдшери по морето жестомимично им разясняват как родните им каси ще върнат мангиза, за една банка на дете с диария вземат по 300 лв и създават цигански имидж на България

Гост 06.06.2018 14:56:28

Що,ти като отидеш в Англия и Германия да не би да те лекуват безплатно. Mорето е Свободна Черноморска Икономическа Зона.Който иска да се лекува безплатно да си хваща влака и да си ходи дома при джипито си.Щом могат да хвърлят хилядарка на нощ по баровете ще се бръкнат и с 300 лв за собственото си дете.

един 06.06.2018 16:54:03

Отдавна се говори, че проблемът на здравеопазването е неостойностеният лекарски труд. Виждате първите лястовици - пролетта е БЛИЗО!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...