!
Неделя, 03 Декември 2023
01
март
5
 

От печата: Подписан НРД, протест на джипита, обвинения срещу лекари

Четвъртък, 01 Март 2018 | 09:16:35
5

Очаквано, подписването на НРД 2018 днес е най-отразяваната тема в печата. Макар повечето издания да не са отразили самата церемония и изказванията на участниците поради късния час на подписването, някои все пак са успели. „Висящият до пос

Очаквано, подписването на НРД 2018 днес е най-отразяваната тема в печата. Макар повечето издания да не са отразили самата церемония и изказванията на участниците поради късния час на подписването, някои все пак са успели.

„Висящият до последния момент Национален рамков договор между НЗОК и лекарския и зъболекарския съюз за 2018 г. бяха подписани вчера следобед в 17,30 ч. в МЗ”, пише „Дума”.

„Предвидени са над 407 млн. лв. повече от 2017 г., ще бъдат увеличени цените на близо половината клинични пътеки, в това число и тези, по които работят предимно общинските болници, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев”, допълва вестникът.

„По думите на Ананиев ключовите думи на тазгодишния НРД са „контрол” и „дисциплина”. Заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на НРД, каза Ананиев. По думите му не трябва „да допускаме пари, които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде”, четем още в ежедневника.

Според „24 часа” пък подписването се осъществило благодарение на министър-председателя. „След намесата на премиера Бойко Борисов в последния момент снощи бе подписан договорът между НЗОК и съюзите на лекари и зъболекари за плащанията за здраве през 2018 г. (...) Заради над 270 млн. лв. дългове на касата към чужди здравни каси Борисов извика на помирителна среща министрите на здравеопазването и финансите министър Кирил Ананиев и Владислав Горанов и организациите на лекарите и зъболекарите. Заради дълга бе неясно дали ще бъде подписан договорът за 2018 г. Той доведе и до конфликт между Ананиев и управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Финансовият министър Владислав Горанов настоя НРД да не се подписва до изясняването на мащаба на дълговете към чуждите каси, като така поскъпването на пътеките стана заложник на възникналия конфликт”, пише изданието.

„Сега” пък се спира на промените в новия НРД спрямо предходния. „Ръстът на цените на 136 клинични пътеки - нещо, което се случва за пръв път от над 10 години, е важно за общинските болници, детското и майчиното здравеопазване, тъй като по-високите цени са за пътеки, които се изпълняват именно там. От общинските и дори областните болници твърдят, че отдавна са на ръба на фалита и повечето пари биха им осигурили глътка въздух”, четем във всекидневника.

„Подписаният рамков договор предвижда повече пари за личните лекари - ръст на средствата, които се плащат за записан пациент и за някои дейности, като изчислението на лекарския съюз е, че така ще се гарантира увеличение на прихода на лекарските практики средно с 350 лв. на месец. В специализираната помощ е увеличена цената, която касата плаща за първичен преглед с 1 лв. - на 21 лв. За лабораториите също са предвидени по-големи обеми, което значи, че ще има повече направления за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари”, допълва публикацията.

„Въпреки по-добрите условия в НРД 2018 г. джипитата излизат на протест днес”, отбелязва пък „Телеграф”. „Те ще получават средно по 350 лв. повече на месец и ще могат да искат по 3 лв. от родителите за издаване на извинителна бележка, когато хлапето отсъства от училище или градина. Въпреки това семейните медици са недоволни и от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари организират протест пред МЗ в 12.00 ч.”, пише вестникът.

„Те искат намаляване на административните дейности, които по думите им ги превръщат в чиновници, отпадане на отчетите по касови бележки, както и изискването да са 24 часа на разположение. Освен това джипитата настояват хората, освободени от потребителка такса, да я заплащат в пълен размер, а след това държавата да им връща парите”, допълва материалът.

Пресата се спира и на оповестената вчера от прокуратурата информация за обвинения срещу директора и лекари от болницата във Враца. „Районната прокуратура във Враца подведе под наказателна отговорност сегашния шеф на болницата в града под Вола Орлин Цветков, неговия предшественик Светозар Луканов и началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов.

Обвиненията са повдигнати, след като става ясно, че съдовият хирург от Шумен д-р Халил Юсуф Мехмед е оперирал по документи във Враца, докато преглеждал болни на повече от 300 километра, като за „труда” си специалистът е взел 32 476 лева”, четем в „Монитор”.

„Скандалът гръмна през април 2016-а след проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит” по анонимен сигнал. Тя показала, че докторът оперира и провежда 10 прегледа едновременно в две болници на 322 км разстояние една от друга. Така например на 30 септември 2015-а съдовият хирург е оперирал 51-годишен пациент във Враца от 11,40 ч. до 12,50 ч. и е направил пет първични и 5 вторични прегледа в Шумен. Същевременно при разговор на одиторите с медсестрите от отделението по съдова хирургия във Враца се оказало, че те въобще не познават такъв лекар. Докторът си е получил парите от Националната здравноосигурителна каса по клинична пътека както за операцията, така и за прегледите”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
78#h

Прокурор Саздов 01.03.2018 21:18:21

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

Патриот-майтапчия 01.03.2018 10:22:52

Честито, О роби на труда! Ангарията продължава, Гинка от ПЗ върти бизнес за милиони...

Гост 01.03.2018 10:14:45

"болницата в града под Вола"?!

Elf 01.03.2018 10:02:47

Koito raboti GP e zaslujil tova.Raboteiki kato GP ,ti priznavash che si degenerat.I nema kakvo da mrankash.

ОПЛ 01.03.2018 09:49:38

Много повече са проблемите при ОПЛ, тук се посочват големите. Не се посочва първопричината. Дано да има осмисляне, а не злоба.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...