!
Сряда, 24 Април 2024
28
ноем
12
 

От печата: Пожарът в „Пирогов“, Педиатрията, 3000 на протест за болнични

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 09:02:33
12

Пожарът във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“ и причината за него са тема на всички днешни централни всекидневници. „Взривът в инсталацията за подаване на кислород, който предизвика пожар в "Пирогов", е възникнал, след кат

Пожарът във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“ и причината за него са тема на всички днешни централни всекидневници. „Взривът в инсталацията за подаване на кислород, който предизвика пожар в "Пирогов", е възникнал, след като един от пациентите запалил цигара - това е една от основните версии към момента. Мъжът, който вероятно е предизвикал пламъците, имал тежки чернодробни проблеми вследствие на прекомерна употреба на алкохол. При инцидента починаха двама мъже - на 55 и на 68 години“, пише „Монитор“.

Все още непотвърдена е версията, че пожарът и последвалият взрив са предизвикани от искра от цигара. От прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Временно изпълняващият длъжността директор на спешната болница проф. Николай Габровски заяви, че е предотвратена национална трагедия благодарение на бързите действия на персонала и пожарникарите. „Бяха евакуирани 62-ма пациенти и десетина човека персонал - лекари, медицински сестри, санитари. Всички бяха прегледани. Резултатите показват, че няма влошаване на състоянието им. Хората са с леки обгазявания, но те не влошават здравето им. Направено е необходимото. Всички са в добро състояние. Лечението на заболяванията, с които са приети, продължава, макар и да са преместени в други отделения“, допълни проф. Габровски“, пише изданието.

Затварянето на интензивното отделение в специализираната болница за детски болести „Проф. Иван Митев“ също намира място в повечето всекидневници. „Детската болница затвори интензивното си отделение и няма да приема деца в спешно състояние. Причината за това е, че няколко лекари вече са подали молби за напускане. В момента "Проф. Д-р Иван Митев" не разполага и с анестезиолози. Дотук се стигна след трагедията с 3-годишното момченце, което почина преди две седмици. След два дни се очаква да излезе окончателният доклад от проверките, които обхващат три столични лечебни заведения - Педиатрията, "Лозенец" и "Пирогов". Директорите им са временно отстранени. Същата мярка е приложена и на д-р Елена Георгиева от Педиатрията, която е приела починалото дете. С писмо и.д директора доц. Димитър Калайков уведомява, че болницата спира приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация поради тежки кадрови проблеми. Мярката ще остане в сила до 5 януари 2020 г. От писмото става ясно, че в момента голяма част от дежурствата в болницата се поемат от лекари с много малък клиничен опит, което "създава реална опасност от възникване на нов инцидент". В тази връзка вчера от МЗ съобщиха, че спешният прием на деца вече ще се осъществява в "Пирогов", Националната кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска". Директорите на трите болници са декларирали готовност да поемат детската спешност на територията на София. Здравният министър свика и извънреден брифинг, на който заяви, че е назначил проверка в Педиатрията - какви кадри са нужни и какви неотложни проблеми трябва да бъдат решени. "Няма да оставим дете, което да не бъде лекувано", подчерта Ананиев“, пише „Телеграф“.

„24 часа“ съобщава, че над 3000 работници са излезли в сряда на протестния митинг срещу идеята никой да не плаща първия ден от болничните. „Протестиращите излязоха на улицата с искането работодателите да плащат първите 5 дни от болничните вместо сегашните три. Те настояват и обезщетението да е 100, а не 70%. Въпреки че премиерът Бойко Борисов лично обеща да не се внася предложението да не се плаща първият ден от болничните, синдикатите се опасяват, че могат да се нарушат права на работниците. Причината е, че до месец трябва да се направи анализ и НОИ, здравната каса и Министерството на здравеопазването да предложат мерки за борба срещу фалшивите листове. Всички идеи пък трябва да се обсъдят на тристранка, която обаче все още не е насрочена. От Асоциацията на организациите на българските работодатели обаче са категорични, че ще участват в заседание на НСТС само ако в дневния ред бъде включено предложение те да не плащат първите три дни болнични. Работодателите настояват да се въведе възможно най-скоро електронното здравно досие. Освен това болнични и пенсии да се дават само при изплатени осигуровки. Искат и по-строги санкции и контролни мерки на НЗОК, Агенция "Медицински одит" и Министерство на здравеопазването по издаването на болничните листове. „Трябва да се търси компромисът и пресечната точка между синдикати и работодатели“, обясни вчера социалният министър Бисер Петков. Той бе категоричен, че няма да се отнемат права на болните хора. Но трябва да се търсят всички възможности за ограничаването на злоупотребите и да се санкционират виновните - тук очакваме конкретни предложения от НЗОК, здравното министерство и НОИ, обяви той“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2rMj

Междувременно 28.11.2019 12:59:00

"Бойко Борисов и Котоошу обсъдиха развитието на сумото у нас." https://faktor.bg/bg/articles/boyko-borisov-kotooshu-e-poslanik-na-stranata-ni-i-na-es-gordeem-se-s-hora-kato-nego

Гост 28.11.2019 09:22:17

Спирането на спешния прием в Педиатрията е една изключително тъжна новина! Но родителите да не униват - могат да се насочват за специализирана консултация на децата си към, примерно, Доц. Д-р к.м.н. А. Хикимян, а също и към Проф. Д-р ст.н.с. В. Иванов - видни експерти в тази област и доказани професионалисти.

Гост 28.11.2019 11:54:33

или лъм акад. Тиквоний

Гост 28.11.2019 09:19:12

Защо се допуска някой да изнудва и извива ръце? Вчера си подадоха оставката, а днес затварят клиниката. В нормалните болници при напускане тече предизвестие и няма как да си тръгнеш на момента. Не е ли редно когато нямаш достатъчно специалисти по договор с НЗОК да ти прекратят договора и да не можеш да папкаш от "Кацата"? Възниква и друг въпрос дали и до сега в СБДБ „Проф. Иван Митев“ са били налични необходимите специалисти или при подписването на договора с НЗОК някой си е затворил очите? Правилата не важат ли за всички?

Лекар 30.11.2019 01:09:30

Не можеш ли да четеш? Не затварят клиниката, а интензивното отделение. Така е по-добре - няма спешност, няма инциденти.

Гост 28.11.2019 11:57:37

Напускането не е извиване на ръце. Просто напускане.Нали главната тиква каза да се махат.Сега да ги анестезира той.

Гост 28.11.2019 11:45:02

Сега за "папкането"- в България броят на анестезиолозите е нисък. Детските анетстезиолози пък са още "по-кът".Има колеги анестезиолози,които са на свободна практика.Сиреч си договарят плащането.Така е не само в България, а и в много европейски държави(знам го от личен опит).Само,че в другите държави плащането е гарантирано-застраховка, фонд, общественото здравно осигуряване и т.н. Как стоят нещата в България,обаче? Плащането на пътеките,често е недостатъчно и не покрива разходите.Тогава кой ще плати на един анестезиолог на свободна практика договорената сума(тя не е сто лева)? Без анестезиолог не могат да се извършват операици и много други диагностични и лечебни процедури.Да не говорим за спешнте състояния.Оставям всеки сам да си даде отговора на въпроса от по-горе.

Патриот-майтапчия 28.11.2019 09:23:54

Ехеее ти още малко с пистолет и белезници ще задължиш Лекарите да ти аргатуват ли бе, дрОгарю сикаджийски мутрокадесарски начальнико?

Лекарска грешка 28.11.2019 09:11:13

Грешка е че въобще съществуват лекарите. Затова врачки баячки тикви хомеопатия антиваксъри. Въобще ВЪЗМЕЗДИЕ

Един 28.11.2019 09:37:18

Поздравявам смелоста на доц. Калайков да се опълчи на натиска на управляващите. Така е честно и към персонала в болницата и към пациентите.

Гост 28.11.2019 09:33:27

Грешка са лекарите, като теб.

Гост 28.11.2019 09:44:07

Поздравления за смелостта на колегите! По-добре ужасен край отколкото ужас без край!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...