!
Вторник, 23 Юли 2024
09
февр
8
 

От печата: Правила за работа на болниците, увеличени заплати в болница, проблеми с линейки

Петък, 09 Февруари 2018 | 09:27:08
8

„Подготвят се нови правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 26 януари т.г. Председателката на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева казва, че &

„Подготвят се нови правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 26 януари т.г. Председателката на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева казва, че „от медицинска и финансова гледна точка проблемът е сериозен“ и трябва да се адресира в две посоки. „Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.“, казва тя, а от думите й става ясно, че ще бъде затегнат и контролът“. Това избира днес „Дума“ като акцент от заседанието на надзора на касата, проведено в края на януари.

„Отново се поставя въпросът за преместването на НЗОК в Центъра по хигиена. Зам.-министър Бойко Пенков пита какво го налага. „Аз го поисках, защото ми е трудно да управлявам тази структура в три блока, на три улици с хора, които живеят там и не знам кой е служител, кой е живущ. Никакъв контрол. Нито възможност да упражня реално това, което се изисква от мен по отношение на трудовата дисциплина“, отговаря управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Да дадем 10-15 млн. лв. за преместване на касата в момент, в който не можем да дадем 10-12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание, опасява се Пенков“, допълва вестникът.

„Труд“ пък информира за увеличаване на заплащането в старозагорската болница. „Средната брутна работна заплата в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица гони 1000 лева. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари тази година със средно 50 лева. Така средната брутна заплата в стационара е 973 лева“, информира ежедневникът.

„Увеличението се наложи заради ръста на минималното работно възнаграждение, което от 1 януари е 510 лева“, коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.

За предходната година средната заплата в болницата е била 923 лева“, допълва изданието.

И още: „По информация на Сдружението на общинските болници в България горнооряховският стационар е от малкото, които са вдигнали от 1 януари заплатите на целия персонал, който работи в него. Икономическите показатели на лечебницата се подобряват за последните две години и затова ръководството на няколко пъти повишава с малко възнагражденията на лекари, на специалистите по здравни грижи, както и на немедицинския персонал. За 2017 година финансовата загуба в МБАЛ от 87 000 лева е стопена с близо 80% и е намалена до около 16 000 лева“.

„Телеграф“ се спира на проблема с болничните линейки, за който Zdrave.net разказа вчера. „Всички превозни средства със специален режим на движение са изредени в чл. 91 на Закона за движение по пътищата. Факт е, че там никъде не фигурират болничните линейки. По безспорен начин обаче може да се твърди, че те също оказват спешна медицинска помощ. И така стигаме до поредния парадокс. Имаме болница. Болницата си има линейка. По стаите й има пациенти. Някой от тях се влошава и специалистите решават, че въпросният човек трябва да се транспортира до друго лечебно заведение, например такова с по-високо ниво на компетентност. Лекарите качват човека в линейката. Шофьорът пуска светлинен и звуков сигнал и кара колкото се може по-бързо, за да стигне до другата болница, където може би ще спасят живота на пациента. И изведнъж – палка“, коментира вестникът.

„Подобни абсурди изправят буквата на закона не само срещу Хипократовата клетва, но и срещу човешките добродетели. Защото следването на членове и алинеи не значи непременно постигане на справедливост“, отбелязва още публикацията.

Няколко всекидневника се спират на случай на починало от грип момиченце. „Грипът уби момиченце на 4 години във Враца. Детето било прието снощи по спешност във врачанската болница с много висока температура и гърч вследствие на усложнение от остра вирусна инфекция.

След преглед от педиатър момиченцето било настанено за лечение в детското отделение. Късно през нощта обаче състоянието му се влошило и то било преместено в реанимацията.

Според лекарите става въпрос за мълниеносно протичаща инфекция, срещу която те се оказали безсилни. По всяка вероятност тя е последващо усложнение от изкаран грип, но това ще бъде окончателно ясно едва след аутопсията на детето“, разказва „24 часа“.

„След сигнал на родителите на починалото дете прокуратурата веднага започна проверка. От болницата била иззета цялата документация по случая“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PdTW

Dr_Doolittle 09.02.2018 19:50:51

Като как някаква лелка счетоводителка с измислен здравен мениджмънт ще определя правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ ?!?!?!? Алооо в УС на БЛС никой ли няма да възрази срещу наглото навлизане на профанизирани чиновници в лекарската професия в разрез с медицинските принципи. Защото политиката на НЗОК и МЗ е изцяло планово счетоводно-статистическо-складово-разходна и нямаща нищо общо с лекарската професия, нито с европейските принципи на здравеопазване. Нито пък служи на пациента. Просто някакви минимални средства за здравеопазване се представят като финансиране колкото населението да не мре с темпове пораждащи в СЗО съмнения за геноцид и все пак да не са толкова труповете на ден , че да се компрометират изборите и да не могат да се домъкнат да гласуват за управляващите комуняги утре....

Гост 09.02.2018 09:59:12

В условията на здравно осигурителен модел, основан на договорното начало, не следва ли правилата и процедурите за работа на изпълнителите на медицинска помощ да се ДОГОВАРЯТ с касата, а не да се ОПРЕДЕЛЯТ от Надзорния съвет на НЗОК? И ако ще има допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018г,не трябва ли да се договори и допълнителен ресурс, който да обезпечи тези допълнителни изисквания?

Гост 09.02.2018 13:31:49

Допълнителните изисквания са отговор на неприемливото искане за повече средства и ниски изисквания . Щом можете да искате , трябва да можете да давате .

Гост 09.02.2018 19:28:50

Не е чудно ,че такива галфони като теб изобщо не знаят реалната цена на здравните услуги. Ще сметна ,че ако не си платиш поне 50лева за медицински преглед, имаш НЕПРИЕМЛИВИ ИСКАНИЯ ЗА ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД ,ЗА КОЕТО ЩЕ ИМА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ -например вече 80 лева за преглед. Щом можете да искате , трябва да можете да давате . Изобщо не си давате сметка какво си пожелавате, ама ше ви се сбъдне пък...

Гост 09.02.2018 14:21:11

ееееее "неприемливото искане за повече средства" ?????? "Щом можете да искате , трябва да можете да давате"...или казано с други думи - щом пациентите искат качествена здравна услуга - да си я плащат адекватно.

БЛС-Въоръжено Крило 09.02.2018 12:01:52

Реалността е ,че с една партийна здравна каса , нещата не се договарят ,а са диктат, вид ултиматум и подобни определения. А за най-голям бой са тези тъпи лекари управляващи лекарското съсловие в УС на БЛС , които внушават ,че това са преговори при очевидно влошаващи се параметри при тези договори всяка година . Докато касата е една този диктат ще си продължава без избор на лекаря с кого да работи и на кого да тресне вратата и да си излезе. Ясно е за всички защо болшевиките във властта си искат една единствена държавна каса , без значение тези болшевики какво знаме веят червено или синьо

Гост 09.02.2018 09:39:06

Означава че лекарите вземат по 1500 лв бруто,тоест 1200 лв чисто , че то един гимназист в кол- център взема 2000 лв. А има болници и с по- ниски запрати.

Гост 09.02.2018 12:06:06

1200 в София, в провинцията 900,а общинските 600 лв. чисти.За толкова пари-толкова работа.


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...