Понеделник, 30 Ноември 2020
09
ян
 

От печата: Правителствена болница, общински лечебни заведения, лечението на пълнолетни

Четвъртък, 09 Януари 2020 | 09:02:48


Промените в Закона за лечебните заведения намират място в някои от днешните централни всекидневници. „Правителствена болница ще продължи да има и занапред, въпреки че преди почти година по нареждане на премиера Бойко Борисов парламентът премахна

Промените в Закона за лечебните заведения намират място в някои от днешните централни всекидневници. „Правителствена болница ще продължи да има и занапред, въпреки че преди почти година по нареждане на премиера Бойко Борисов парламентът премахна специалния статут на болница "Лозенец". Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, приети от правителството на 27 декември 2019 г., които не фигурираха в първоначалния вариант на проекта“, пише „Дума“.

„Занапред болницата на властта ще бъде определяна от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването по неясни критерии и ще получава допълнително държавно финансиране. Това може да продължи да е болница "Лозенец" или друга държавна болница, например ВМА, за която се говореше, че може да поеме функциите на "Лозенец". В нея ще се лекува по-тесен кръг лица от властта -премиерът, който най-много настояваше вече да няма правителствена болница, президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание и главният прокурор. Стесняването на кръга привилегировани "на книга" едва ли ще ощети някого, тъй като и в момента представителите на властта се ползват с привилегии и връзки във всички болници, а не минават по каналния ред, коментира Медиапул. Досега "Лозенец" обслужваше министър-председателя, министрите, заместниците им, президента и вицепрезидента, ръководството на Народното събрание и председателите на парламентарни групи, съдиите от Конституционния съд, главния прокурор, патриарха, членовете на Сметната палата, ръководството на БНБ, шефове на държавни агенции и комисии като ДАНС, КЗК, Агенцията за приватизация, ръководствата на обществените медии и др.“, уточнява изданието.

„24 часа“ съобщава, че в Пловдив започва пълен одит на 13-те общински здравни заведения в Пловдив - ДКЦ-та, диспансери и болници по нареждане на новият шеф на дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Калин Калинов. „Целта е да се установи финансовото им състояние и какви медицински дейности се извършват в тях. След като системата се осветли, ще може да се преструктурира, каза той. По думите му в момента има изтичане на огромен финансов поток от общински към частни лечебници. Като пример даде клиничните лаборатории - всички ползвали услугите на външни центрове, като така се дублирала дейността. "Общинското здравеопазване трябва да функционира като единен механизъм, а сега между отделните звена липсва връзка. Управителите на ДКЦ-та дори не се познават", посочи д-р Калинов. Според него смущаващ факт е, че в нито едно от общинските заведения няма ядрено-магнитен резонанс. Липсвали и нови апарати за физиотерапия. Самият д-р Калинов призна, че се е принудил да ходи на процедури в частен медицински център заради модерното му оборудване. Той подкрепя идеята на кмета Здравко Димитров да бъде построен общински педиатричен център. За него вече имало идеен проект. Големият въпрос обаче бил откъде ще се намерят специалисти“, пише всекидневникът.

„Телеграф“ информира, че Здравната каса иска промени в нормативната уредба за лечението на лица над 18 г. „Причината е, че след навършване на пълнолетие децата, които са получавали безплатно лекарствени продукти и диетични храни, вече нямат това право. За нормативния пропуск алармира шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. В писмо до здравния министър Кирил Ананиев Дечев пояснява, че съгласно настоящата Наредба за лица над 18 г не се заплаща за закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. "Няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК", пише шефът на фонда. В писмото се посочва, че изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания. В тази връзка д-р Дечев настоява да се създаде нова правна уредба“, съобщавя медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#nUh


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...