Събота, 25 Май 2024
14
ноем
5
 

От печата: Преговорите по НРД, лекар преглежда на тротоара, системата за фалшвите лекарства

Четвъртък, 14 Ноември 2019 | 09:02:19
5

Исканията на БЛС в прегорите по националния рамков договор с НЗОК са тема на всички днешни всекидневници. „Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да с

Исканията на БЛС в прегорите по националния рамков договор с НЗОК са тема на всички днешни всекидневници. „Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да се удължи, така че да не се налага пациенти да бъдат изписвани недоизлекувани. Това ще са част от исканията на Българския лекарски съюз в преговорите по новия рамков договор със здравната каса.

"Не може да караме болниците да индуцират свръххоспитализации, за да могат да извадят парите си за заплати и въобще да съществуват. Трябва да работим точно в обратната посока -грижа за пациента с достатъчен болничен престой и добро заплащане на работещите в лечебните заведения", коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Затова БЛС настоява да се промени продължителността на пътеките, като същевременно се повишат и цените на голяма част от тях - средно с 18% за 220 клинични пътеки, обхващащи всички специалности. За да се гарантира, че част от допълнителните средства наистина ще отидат за увеличаване на заплатите, лекарите ще заложат в новия Национален рамков договор близо 35% от приходите на болниците от здравната каса да се заделят за заплати, но само на висококвалифицираните кадри - лекари, медсестри, акушерки и други здравни работници. Извън тях директорите ще определят какво да заделят за останалия персонал, включително административен. За пореден път ще настояват и за такса от 1 лев за преглед на дете, както е при пенсионерите, а държавата да плаща остатъка от 1,90 лв. Педиатрите са с едни от най-натоварените практики - от една страна, заради недостига на тези специалисти, а от друга, защото децата се водят по-често на лекар, обясняват джипитата. За труда си обаче педиатрите не получават потребителска такса за преглед“, пише „24 часа“.

„Телеграф“ съобщава, че лекарят в чирпанското село Винарово преглежда пациентите си на тротоара. „Причината е, че на 28 октомври Регионалната здравна инспекция в Стара Загора затваря лекарския кабинет заради състоянието на сградата, в която се намира. Тя е общинска, но според кметицата от години няма пари за ремонт, разказва bTV. Селото има 150 жители, предимно възрастни хора. За тях се грижи д-р Пламен Челебийски, който идва всеки вторник. От месец лекар и пациенти се срещат на улицата до сергията със зеле, след като РЗИ издава предписание за прекратяване на дейността и заличаване на лечебното заведение. Новоизбраният кмет на община Чирпан Ивайло Краболов определя ситуацията като абсурдна и обещава сградата да бъде ремонтирана с общински средства. Междувременно д-р Челебийски обикаля пациентите и по къщите, без допълнително заплащане. Хората обаче се страхуват да не напусне и селото да остане без лекар“, уточнява медията.

„Над две трети от лекарствата с рецепта все още се отпускат без задължителната от февруари проверка за фалшификати, сочат данните на Българската организация за верификация на лекарствата“, информира „Сега“.

„От зимата в целия ЕС са в сила специални кодове за медикаментите, които би трябвало да гарантират, че идват от производителя им. Кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства са качени от производителите в Българската система за верификация на лекарствата от официалния й старт на 9 февруари 2019 г. до сега. У нас със системата са свързани всички български производители на лекарства и над половината от свързаните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 трансакции седмично - те са се увеличили тройно през последните 2 месеца. "Броят на сканиранията изглежда голям, но в действителност е относително нисък - трябва да стигне поне 3 милиона седмично, за да е адекватен на обема на лекарствения пазар. В останалите държави от ЕС Вече над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане", каза Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата. Въвеждането на новия софтуер и четците към него предизвика недоволството на част от аптеките и те още не са свързани със системата. Все още е в сила и гратисен период, в който може да не се отчитат кодове, тъй като още не са внесени в парламента промени, които да въведат съответните санкции“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LTWb

БЛС-Въоръжено Крило 15.11.2019 13:03:53

Като го видях този колега с този пролетарски каскет ,който беше сложил на улицата с престилка сериозно се загрижих за психичното му здраве и си казах: Гледай, има по-откачени и от теб дето ходиш да работиш на скапаната НЗОК за жълти стотинки Абе колеги, обаждайте се от време на време на районния си психиатър, няма нищо срамно след като сте се наели да вършите по-срамни неща да изкарвате пари под тези на плочкаджия, молА ви се !

Гост 14.11.2019 11:51:54

"Д-р Иван Маджаров: Можем да се гордеем, че българската медицина е на световно ниво"............."За тях(пациентите си) се грижи д-р Пламен Челебийски, който идва всеки вторник. От месец лекар и пациенти се срещат на улицата до сергията със зеле, след като РЗИ издава предписание за прекратяване на дейността и заличаване на лечебното заведение.

Един ОПЛ на 33 14.11.2019 11:00:51

Д-р Челебийски заслужава люто мъмрене от гилдията! На негово място кракът ми няма да стъпи в тъпото село, докато не ми оправят кабинета!

Гост 14.11.2019 12:06:19

Всички заслужаваме строго мъмрене ,че въобще работим с мръсната партийна семашковска касичка НЗОК вместо да излезем изцяло на частна практика със свободни цени на труда си. А и не искам някой да ми прави кабинета или клиниката. Аз сам ще изкарам пари за кабинет и дори клиника. Стига да плащат като на лекар в европейска страна, а не като в дупката на Бочко.

Гост 14.11.2019 17:53:29

Абсолютно правилно! И един съвсем приятелски съвет към младия колега: Докторе, тепърва ще имате чести срещи с една особена група вечно искащи МАРОДЕРИ! Мародери на вашия ТРУД! Свиквайте ги отсега! С уважение


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...