!
Вторник, 16 Април 2024
13
февр
1
 

От печата: Проблемите и предложенията, свързани с агресията срещу медици

Сряда, 13 Февруари 2019 | 09:09:44
1

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им. Наред с увеличаването на случаите на нападения над м

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им.

Наред с увеличаването на случаите на нападения над медици нарастват и делата, които хората с бели престилки водят за публично обругаване в социалните мрежи и най-вече във форумите на медицинска тематика. Това е изводът на юристите, които се занимават с дела на доктори, обърнали се към съда”, пише днес „24 часа”.

„Лекарите все повече търсят правата си по съдебен път, а пациентите стават жертви на думите си. Те не знаят, че убиец може да бъде наречен само този, който е осъден за убийство”, казва д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право у нас.

Точна статистика няма, защото делата са както граждански, така и частно наказателни с присъединен граждански иск.

Рекордът е на лекар, който осъдил пациент за 30 хил. лв., защото го обиждал в интернет”, допълва изданието и отбелязва: „Тъжната констатация е, че интернет изобилства от ругатни по адрес на медици. В повечето коментари медиците са посочени с двете имена, болницата, в която работят, понякога дори е даден и телефонът им”.

Публикацията посочва, че точна статистика на делата за бити медици трудно може да се намери, защото нападенията се водят по текст от Наказателния кодекс, в който влизат още побоят над полицаи, митничари и други служители. Най-често наказанието за нападението над медик е глоба до 5 хил. лв.

Темата засягат и повечето от останалите всекидневници. „Сега” се спира на позицията на БАПЗГ по темата. „По-леките форми на нападения над медици да се наказват и с общественополезен труд, освен с глоба, настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Хората, когато получат само глоба, някак си не осъзнават своята вина” аргументира искането за законови промени пред БНР Милка Василева, председател на съсловната организация”, пише изданието.

„През 2016 г. само четирима души са били съдени за нападения над медици, но няма нито една ефективна присъда. Достигналите до съда дела са 28, сочат данните на асоциацията. Освен добавяне на наказание под форма на общественополезен труд, от асоциацията искат и да бъдат осигурени индивидуални паникбутони и охрана по време на нощните дежурства. Оттам смятат и че е нужно да се обяснява, особено в ромските квартали, какво може да се очаква от екипите на спешна помощ и какво трябва да бъде поведението към тях”, продължава материалът и припомня статистиката: „Данните на Българския лекарския съюз сочат, че през 2015 г. регистрираните нападения над медици са били 47, през 2016 - 28, а през 2017 г. само за първите 6 месеца - 25. Оттам припомниха, че случаят в Горна Оряховица, когато майка удари фелдшер, е завършил с осъдителна присъда за глоба от 1000 лв.”

Към тези данни могат да се прибавят и още случаи от тези дни. За два разказва „Монитор”. „Униформени полицаи от Нова Загора закопчаха агресивен посетител в Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ след получен сигнал от работещите там малко преди полунощ на 10 февруари. Белезниците щракнали около китките на 48-годишния Димитър Манев, който пристигнал с двама свои познати и малко дете от близкото село Стоил войвода”, пише вестникът.

„Лекарят тъкмо се бил приготвил да си отива и обяснил на новодошлите, че всеки момент ще пристигне колегата му от нощната смяна. Това обаче раздразнило таткото и той започнал да ругае медика и направил опит да го удари. Образувано е досъдебно производство, Манев е бил прибран за 24 часа по закона за МВР”, допълва изданието.

„През миналата седмица жертва на пациентска агресия стана старозагорският ортопед доц. д-р Валентин Пройчев, който беше нападнат в коридора на сливенска частна болница от 39-годишния Кристиян Шопов и отнесе няколко юмрука в лицето. Разпрата избухнала заради недоволството на мъжа от предписаната от лекаря терапия за приятелката му”, четем още във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b4kg

Гост 13.02.2019 12:08:33

Ха-ха-ха. Докторите ще почнат да печелят от дела за казани лъжи и клевети, а не от труда си плащан мизерно. Nice, a ? Най-накрая се намериха пари за финансиране на здравния сектор ха-ха-хаааа


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип
16.04.2024 14:09:14

Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип

Отношението на медиците и студентите в медицинските специалности у нас към ваксинацията срещу сез ...

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...