Вторник, 16 Юли 2019
13
февр
1
 

От печата: Проблемите и предложенията, свързани с агресията срещу медици

Сряда, 13 Февруари 2019 | 09:09:44
1

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им. Наред с увеличаването на случаите на нападения над м

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им.

Наред с увеличаването на случаите на нападения над медици нарастват и делата, които хората с бели престилки водят за публично обругаване в социалните мрежи и най-вече във форумите на медицинска тематика. Това е изводът на юристите, които се занимават с дела на доктори, обърнали се към съда”, пише днес „24 часа”.

„Лекарите все повече търсят правата си по съдебен път, а пациентите стават жертви на думите си. Те не знаят, че убиец може да бъде наречен само този, който е осъден за убийство”, казва д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право у нас.

Точна статистика няма, защото делата са както граждански, така и частно наказателни с присъединен граждански иск.

Рекордът е на лекар, който осъдил пациент за 30 хил. лв., защото го обиждал в интернет”, допълва изданието и отбелязва: „Тъжната констатация е, че интернет изобилства от ругатни по адрес на медици. В повечето коментари медиците са посочени с двете имена, болницата, в която работят, понякога дори е даден и телефонът им”.

Публикацията посочва, че точна статистика на делата за бити медици трудно може да се намери, защото нападенията се водят по текст от Наказателния кодекс, в който влизат още побоят над полицаи, митничари и други служители. Най-често наказанието за нападението над медик е глоба до 5 хил. лв.

Темата засягат и повечето от останалите всекидневници. „Сега” се спира на позицията на БАПЗГ по темата. „По-леките форми на нападения над медици да се наказват и с общественополезен труд, освен с глоба, настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Хората, когато получат само глоба, някак си не осъзнават своята вина” аргументира искането за законови промени пред БНР Милка Василева, председател на съсловната организация”, пише изданието.

„През 2016 г. само четирима души са били съдени за нападения над медици, но няма нито една ефективна присъда. Достигналите до съда дела са 28, сочат данните на асоциацията. Освен добавяне на наказание под форма на общественополезен труд, от асоциацията искат и да бъдат осигурени индивидуални паникбутони и охрана по време на нощните дежурства. Оттам смятат и че е нужно да се обяснява, особено в ромските квартали, какво може да се очаква от екипите на спешна помощ и какво трябва да бъде поведението към тях”, продължава материалът и припомня статистиката: „Данните на Българския лекарския съюз сочат, че през 2015 г. регистрираните нападения над медици са били 47, през 2016 - 28, а през 2017 г. само за първите 6 месеца - 25. Оттам припомниха, че случаят в Горна Оряховица, когато майка удари фелдшер, е завършил с осъдителна присъда за глоба от 1000 лв.”

Към тези данни могат да се прибавят и още случаи от тези дни. За два разказва „Монитор”. „Униформени полицаи от Нова Загора закопчаха агресивен посетител в Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ след получен сигнал от работещите там малко преди полунощ на 10 февруари. Белезниците щракнали около китките на 48-годишния Димитър Манев, който пристигнал с двама свои познати и малко дете от близкото село Стоил войвода”, пише вестникът.

„Лекарят тъкмо се бил приготвил да си отива и обяснил на новодошлите, че всеки момент ще пристигне колегата му от нощната смяна. Това обаче раздразнило таткото и той започнал да ругае медика и направил опит да го удари. Образувано е досъдебно производство, Манев е бил прибран за 24 часа по закона за МВР”, допълва изданието.

„През миналата седмица жертва на пациентска агресия стана старозагорският ортопед доц. д-р Валентин Пройчев, който беше нападнат в коридора на сливенска частна болница от 39-годишния Кристиян Шопов и отнесе няколко юмрука в лицето. Разпрата избухнала заради недоволството на мъжа от предписаната от лекаря терапия за приятелката му”, четем още във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a%*Z

Гост 13.02.2019 12:08:33

Ха-ха-ха. Докторите ще почнат да печелят от дела за казани лъжи и клевети, а не от труда си плащан мизерно. Nice, a ? Най-накрая се намериха пари за финансиране на здравния сектор ха-ха-хаааа


Още новини
МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности
15.07.2019 19:32:42

МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности

"За съжаление през години тази конструкция започна да се задъхва, появиха се пробойни, започнаха ...

АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента
15.07.2019 18:37:08 Надежда Ненова

АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента

Сегашната концепция предвижда създаването на нови здравноосигурителни фондове. Към днешна дата го ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...