Понеделник, 26 Септември 2022
13
февр
1
 

От печата: Проблемите и предложенията, свързани с агресията срещу медици

Сряда, 13 Февруари 2019 | 09:09:44
1

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им. Наред с увеличаването на случаите на нападения над м

„От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет. Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им.

Наред с увеличаването на случаите на нападения над медици нарастват и делата, които хората с бели престилки водят за публично обругаване в социалните мрежи и най-вече във форумите на медицинска тематика. Това е изводът на юристите, които се занимават с дела на доктори, обърнали се към съда”, пише днес „24 часа”.

„Лекарите все повече търсят правата си по съдебен път, а пациентите стават жертви на думите си. Те не знаят, че убиец може да бъде наречен само този, който е осъден за убийство”, казва д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право у нас.

Точна статистика няма, защото делата са както граждански, така и частно наказателни с присъединен граждански иск.

Рекордът е на лекар, който осъдил пациент за 30 хил. лв., защото го обиждал в интернет”, допълва изданието и отбелязва: „Тъжната констатация е, че интернет изобилства от ругатни по адрес на медици. В повечето коментари медиците са посочени с двете имена, болницата, в която работят, понякога дори е даден и телефонът им”.

Публикацията посочва, че точна статистика на делата за бити медици трудно може да се намери, защото нападенията се водят по текст от Наказателния кодекс, в който влизат още побоят над полицаи, митничари и други служители. Най-често наказанието за нападението над медик е глоба до 5 хил. лв.

Темата засягат и повечето от останалите всекидневници. „Сега” се спира на позицията на БАПЗГ по темата. „По-леките форми на нападения над медици да се наказват и с общественополезен труд, освен с глоба, настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Хората, когато получат само глоба, някак си не осъзнават своята вина” аргументира искането за законови промени пред БНР Милка Василева, председател на съсловната организация”, пише изданието.

„През 2016 г. само четирима души са били съдени за нападения над медици, но няма нито една ефективна присъда. Достигналите до съда дела са 28, сочат данните на асоциацията. Освен добавяне на наказание под форма на общественополезен труд, от асоциацията искат и да бъдат осигурени индивидуални паникбутони и охрана по време на нощните дежурства. Оттам смятат и че е нужно да се обяснява, особено в ромските квартали, какво може да се очаква от екипите на спешна помощ и какво трябва да бъде поведението към тях”, продължава материалът и припомня статистиката: „Данните на Българския лекарския съюз сочат, че през 2015 г. регистрираните нападения над медици са били 47, през 2016 - 28, а през 2017 г. само за първите 6 месеца - 25. Оттам припомниха, че случаят в Горна Оряховица, когато майка удари фелдшер, е завършил с осъдителна присъда за глоба от 1000 лв.”

Към тези данни могат да се прибавят и още случаи от тези дни. За два разказва „Монитор”. „Униформени полицаи от Нова Загора закопчаха агресивен посетител в Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ след получен сигнал от работещите там малко преди полунощ на 10 февруари. Белезниците щракнали около китките на 48-годишния Димитър Манев, който пристигнал с двама свои познати и малко дете от близкото село Стоил войвода”, пише вестникът.

„Лекарят тъкмо се бил приготвил да си отива и обяснил на новодошлите, че всеки момент ще пристигне колегата му от нощната смяна. Това обаче раздразнило таткото и той започнал да ругае медика и направил опит да го удари. Образувано е досъдебно производство, Манев е бил прибран за 24 часа по закона за МВР”, допълва изданието.

„През миналата седмица жертва на пациентска агресия стана старозагорският ортопед доц. д-р Валентин Пройчев, който беше нападнат в коридора на сливенска частна болница от 39-годишния Кристиян Шопов и отнесе няколко юмрука в лицето. Разпрата избухнала заради недоволството на мъжа от предписаната от лекаря терапия за приятелката му”, четем още във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#ze$

Гост 13.02.2019 12:08:33

Ха-ха-ха. Докторите ще почнат да печелят от дела за казани лъжи и клевети, а не от труда си плащан мизерно. Nice, a ? Най-накрая се намериха пари за финансиране на здравния сектор ха-ха-хаааа


Всичко за коронавируса
Още новини
Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите
26.09.2022 15:48:49

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА. ...

Д-р Меджидиев: Имаме предостатъчно добри лекари, просто не ги уважаваме достатъчно
26.09.2022 15:16:43 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Имаме предостатъчно добри лекари, просто не ги уважаваме достатъчно

Лекарите са богатството на тази страна. Без нас, лекарите, тази държава няма да изглежда по същия ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...