!
Четвъртък, 07 Декември 2023
24
апр
3
 

От печата: Проблеми в болницата в Овча купел, протести, разследване в ИАМО

Вторник, 24 Април 2018 | 09:25:15
3

„Директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация д-р Йордан Иванчев е заварил вчера отваряна каса с документи в директорския кабинет и издадени заповеди от д-р Антон Живков, който е назначен на неговия пост

„Директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация д-р Йордан Иванчев е заварил вчера отваряна каса с документи в директорския кабинет и издадени заповеди от д-р Антон Живков, който е назначен на неговия пост от министър Кирил Ананиев. Иванчев обаче няма заповед за освобождаване и по закон е действащ директор, а Живков не е вписан в Търговския регистър. Живков пък, цитиран от БГНЕС, твърди, че е изпратен лично от Ананиев в болницата, която е сред най-апетитните и все още неразграбени здравни заведения”. Това четем днес в „Дума”, който се спира отново на проблемите в лечебното заведение. „Преди време д-р Иванчев сигнализира до прокуратурата за безчинствата на незаконно разпореждащ се директор. От здравното министерство вчера са потвърдили, че Иванчев все още е директор. Медицинският персонал и пациенти на болницата в декларация подписка до министър Ананиев подкрепят Иванчев и възразяват категорично срещу назначаването на нов директор”, допълва изданието.

„Подписите вече са над 170. Скандалът тръгва от януари 2017 г., когато МС отнема от капитала на болницата нейни сгради и общо близо 50 дка терени в „Горна баня” и „Овча купел” и ги прехвърля безвъзмездно на Столичната община, за да кандидатствала тя за европари по програмата на МОН за създаване на научни центрове. Проучване на ДУМА установи, че в проект за 30 млн. лв. от общината участва Регионалният исторически музей-София, но проектът няма общо с водите, а е за дигитализиране на културното наследство, библиотекарство, за спортни стълби за катерене, велосипеди и пр. Лявата общинска съветничка Милка Христова вчера реагира, че законен директор е Иванчев, а депутати от БСП са внесли питане за случващото се с болницата до министър Ананиев и той ще отговаря следващия петък в НС”, пише още вестникът.

Ежедневниците се спират и на вчерашните протести на семейните лекари и служителите на РЗИ, като отбелязват реакцията на властите. „Работим по отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. Създаваме организация на териториален принцип, където хората ще бъдат приемани и преглеждани”, обяви в понеделник здравният министър Кирил Ананиев. Това стана след протест на джипитата пред НДК, където се провеждаше съвет на здравните министри от ЕС”, четем в „24 часа”.

„Стандарт” пък пише: „Здравните инспектори ще получат обещаното увеличение на заплатата под формата на бонуси - чрез допълнително материално стимулиране. Това съобщи зам.-министър Бойко Пенков след среща с протестиращи служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Те се събраха вчера на митинг пред здравното ведомство с искане да си получат обещаното 18-процентно увеличение заплатите. „Има някакви заблуждения в тях, че няма да получат увеличението си от 18%, което не е вярно”, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Той съобщи, че протестиращите и заместникът му Петков са постигнали „сериозно съгласие”. „Никъде не сме дали такова голямо увеличение. Толкова правителства имаше преди това, никои не им даде никакво увеличение. Скочиха точно срещу правителството, което им даде 18% увеличение”, коментира Ананиев”.

Изданието цитира и зам.-министър Пенков, който посочва: „Проблемът е, че процедурата за увеличение на възнаграждението, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са присъдени през месец януари тази година и за съжаление те са такива, че на много места не позволяват увеличението да надхвърли 10%”.

Затова властта търси друга формула, по която инспекторите да получат полагащото им се повишение, отбелязва вестникът.

„Телеграф” пък се спира на разследването в Изпълнителна агенция „Медицински одит”. „Върховната административна прокуратура все още проверява медицинската ДАНС. Поводът за това е бездействие от страна на изпълнителна агенция "Медицински одит" по случай с починала родилка, разказа зам. главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова. Става въпрос за 28-годишната родилка Веселка Иванчева, лежала в "Шейново" с диагноза плацента превия. Тя постъпва за раждане в болницата на 14 януари м.г. и ден по-късно умира, а бебето й е обявено за мъртвородено. Оказва се, че въпреки установени нарушения от инспекторите на ИАМО, на столичната болница не е съставен нито един акт. "Тъй като има преписка и защото категорично сме преценили с колегата, че има нарушения, сме ги изпратили до прокуратурата и има заведено дело”, каза пред БНТ един от проверяващите случая д-р Недялка Чолакова от ИАМО”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WVvu

доктор 25.04.2018 08:31:53

Докато при Златица тече пътека от финансови куфарчета от засегнатите болнични лекари тя остава непоклатима по йерархията на най-мощната корупция в МЗ Явно веригата под и над нея е дълга и сигурна за да остане на този пост необезпокоявана даже и от прокуратурата!

Ами подкрепата от БЛС? 24.04.2018 22:05:31

Златица е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 24.04.2018 19:09:54

Всеки ден, в който Златица продължава да е директор е пагубен...разкарайте това прасе. В МЗ глухи и сляпи ли са???


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...