Четвъртък, 22 Октомври 2020
24
апр
3
 

От печата: Проблеми в болницата в Овча купел, протести, разследване в ИАМО

Вторник, 24 Април 2018 | 09:25:15
3

„Директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация д-р Йордан Иванчев е заварил вчера отваряна каса с документи в директорския кабинет и издадени заповеди от д-р Антон Живков, който е назначен на неговия пост

„Директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация д-р Йордан Иванчев е заварил вчера отваряна каса с документи в директорския кабинет и издадени заповеди от д-р Антон Живков, който е назначен на неговия пост от министър Кирил Ананиев. Иванчев обаче няма заповед за освобождаване и по закон е действащ директор, а Живков не е вписан в Търговския регистър. Живков пък, цитиран от БГНЕС, твърди, че е изпратен лично от Ананиев в болницата, която е сред най-апетитните и все още неразграбени здравни заведения”. Това четем днес в „Дума”, който се спира отново на проблемите в лечебното заведение. „Преди време д-р Иванчев сигнализира до прокуратурата за безчинствата на незаконно разпореждащ се директор. От здравното министерство вчера са потвърдили, че Иванчев все още е директор. Медицинският персонал и пациенти на болницата в декларация подписка до министър Ананиев подкрепят Иванчев и възразяват категорично срещу назначаването на нов директор”, допълва изданието.

„Подписите вече са над 170. Скандалът тръгва от януари 2017 г., когато МС отнема от капитала на болницата нейни сгради и общо близо 50 дка терени в „Горна баня” и „Овча купел” и ги прехвърля безвъзмездно на Столичната община, за да кандидатствала тя за европари по програмата на МОН за създаване на научни центрове. Проучване на ДУМА установи, че в проект за 30 млн. лв. от общината участва Регионалният исторически музей-София, но проектът няма общо с водите, а е за дигитализиране на културното наследство, библиотекарство, за спортни стълби за катерене, велосипеди и пр. Лявата общинска съветничка Милка Христова вчера реагира, че законен директор е Иванчев, а депутати от БСП са внесли питане за случващото се с болницата до министър Ананиев и той ще отговаря следващия петък в НС”, пише още вестникът.

Ежедневниците се спират и на вчерашните протести на семейните лекари и служителите на РЗИ, като отбелязват реакцията на властите. „Работим по отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. Създаваме организация на териториален принцип, където хората ще бъдат приемани и преглеждани”, обяви в понеделник здравният министър Кирил Ананиев. Това стана след протест на джипитата пред НДК, където се провеждаше съвет на здравните министри от ЕС”, четем в „24 часа”.

„Стандарт” пък пише: „Здравните инспектори ще получат обещаното увеличение на заплатата под формата на бонуси - чрез допълнително материално стимулиране. Това съобщи зам.-министър Бойко Пенков след среща с протестиращи служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Те се събраха вчера на митинг пред здравното ведомство с искане да си получат обещаното 18-процентно увеличение заплатите. „Има някакви заблуждения в тях, че няма да получат увеличението си от 18%, което не е вярно”, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Той съобщи, че протестиращите и заместникът му Петков са постигнали „сериозно съгласие”. „Никъде не сме дали такова голямо увеличение. Толкова правителства имаше преди това, никои не им даде никакво увеличение. Скочиха точно срещу правителството, което им даде 18% увеличение”, коментира Ананиев”.

Изданието цитира и зам.-министър Пенков, който посочва: „Проблемът е, че процедурата за увеличение на възнаграждението, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са присъдени през месец януари тази година и за съжаление те са такива, че на много места не позволяват увеличението да надхвърли 10%”.

Затова властта търси друга формула, по която инспекторите да получат полагащото им се повишение, отбелязва вестникът.

„Телеграф” пък се спира на разследването в Изпълнителна агенция „Медицински одит”. „Върховната административна прокуратура все още проверява медицинската ДАНС. Поводът за това е бездействие от страна на изпълнителна агенция "Медицински одит" по случай с починала родилка, разказа зам. главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова. Става въпрос за 28-годишната родилка Веселка Иванчева, лежала в "Шейново" с диагноза плацента превия. Тя постъпва за раждане в болницата на 14 януари м.г. и ден по-късно умира, а бебето й е обявено за мъртвородено. Оказва се, че въпреки установени нарушения от инспекторите на ИАМО, на столичната болница не е съставен нито един акт. "Тъй като има преписка и защото категорично сме преценили с колегата, че има нарушения, сме ги изпратили до прокуратурата и има заведено дело”, каза пред БНТ един от проверяващите случая д-р Недялка Чолакова от ИАМО”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rG3V

доктор 25.04.2018 08:31:53

Докато при Златица тече пътека от финансови куфарчета от засегнатите болнични лекари тя остава непоклатима по йерархията на най-мощната корупция в МЗ Явно веригата под и над нея е дълга и сигурна за да остане на този пост необезпокоявана даже и от прокуратурата!

Ами подкрепата от БЛС? 24.04.2018 22:05:31

Златица е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 24.04.2018 19:09:54

Всеки ден, в който Златица продължава да е директор е пагубен...разкарайте това прасе. В МЗ глухи и сляпи ли са???


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Заповедта за носене на маски на открито е факт
21.10.2020 20:20:10

Заповедта за носене на маски на открито е факт

От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, ...

COVID спря отпуските на шефове на лечебни заведения
21.10.2020 18:51:43

COVID спря отпуските на шефове на лечебни заведения

Спират се отпуските на управителите и директорите на държавни лечебни заведения. Това става със з ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...