Неделя, 27 Септември 2020
19
февр
3
 

От печата: Проблемът между Касата и МЗ, обжалвана глоба, болници

Понеделник, 19 Февруари 2018 | 09:28:08
3

„Устройственият правилник на НЗОК гласи, че единственият контакт на управителя на Касата до парламента се осъществява чрез министъра на здравеопазването. От друга страна, самият управител се назначава от парламента и е отговорен пред него. Тоест,

„Устройственият правилник на НЗОК гласи, че единственият контакт на управителя на Касата до парламента се осъществява чрез министъра на здравеопазването. От друга страна, самият управител се назначава от парламента и е отговорен пред него. Тоест, твърде много са омесени самите понятия. В крайна сметка, каквото и да спекулираме, вредата от липсата на кохерентна и ясна политика в здравеопазването се нанася на пациентите и на данъкоплатците”. Така здравният икономист Аркади Шарков коментира пред „Стандарт” поисканата в петък от министър Ананиев оставка на шефа на НЗОК.

На конкретния повод за искането на оставка – писмото за актуализация на бюджета на Касата – Шарков се спира с думите, че проблемът е финансово-счетоводен, „както винаги се оказва в цялата тази система”.

„Не е новост да се иска актуализация на бюджета. Такава се иска всяка година. Дори да има един определен разход, той винаги бива надвишен. Проблемът е, че тези разходи не се оптимизират. Т.е., актуализация на бюджета има всяка година, в началото на годината се определят едни параметри, всичко е наред, но през септември-октомври Касата започва да няма пари да се разплати с всичките доставчици”, казва той.

По думите му първо следва да бъдат запушени някои дупки, които има в системата. „Някои процеси, както административно, така и финансово, трябва да бъдат оптимизирани и чак тогава да се говори за увеличение на здравноосигурителната вноска. Защото, ако попитате някого на улицата „смятате ли, че здравеопазването ще се подобри, ако взимаме още 2 процента от вашата заплата”, мисля, че отговорът няма да е "да". Нещо такова се случи, когато имаше увеличение от 6 на 8%, но здравното осигуряване не е много по-добро от тогава в аспекта „качество”, смята Шарков.

Според него, в случая става въпрос по-скоро за политически проблем, макар че подбудите да излезе наяве са икономически.

„Монитор” информира за лекарка, която обжалва наложена й глоба след смъртта на 18-годишно момиче. „Лекарка обжалва в съда 300 лв. глоба, наложена й от директора на „Медицински одит” след проверка във връзка със смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова от Русе. Момичето издъхна на 29 октомври 2016 г. от рак на стомаха в русенската болница, а точната й диагноза бе потвърдена окончателно ден преди да си отиде от този свят. Глобата на д-р Анна X., при която Стефани потърсила помощ за страданията си, е наложена заради „недостатъчен обем от действия с цел уточняване на причините за стомашната болка на пациентката”, пише изданието.

„Абитуриентката посетила кабинета по гастроентерология в края на 2015 г. Лекарката я прегледала, поставила й диагноза „Други гастрити” и й назначила медикаментозна терапия. Осем месеца след това - на 7 септември 2016 г, вече завършилата училище Стефани отново посетила кабинета. Поставена й е същата диагноза, която е потвърдена и при вторичния преглед дни след това. При неизяснен болков синдром с голяма давност не е било назначено образно рентгеново изследване с контрастна материя, гастроскопия или вземане на биопсия, както и насочване към болница, е констатирала проверката на „Медицински одит”. Момичето е прието по спешност в УМБАП - Русе на 17 октомври и 12 дни след това умира”, разказва публикацията.

„Русенският районен съд потвърди наказателното постановление на директора на „Медицински одит”, с което на лекарката е наложена глобата. Решението може да се обжалва пред Административния съд в Русе”, уточнява всекидневникът.

„Телеграф” пък се спира на ситуацията след конкурса в дупнишката болница. „Футболен съдия в Първа лига спечели конкурса за управител на общинската болница в Дупница. Димитър Стоилов е получил от комисията оценка 4.70 за концепцията за развитие на болницата през следващите три години и 4.50 на събеседването. Кюстендилецът, който работи като контрольор в РЗОК, беше единствен кандидат в конкурса за управител на здравното заведение. Конкурсът продължи три часа. След 20-минутно събеседване беше обявено от председателя на комисията, че Д. Стоилов е прескочил бариерата от 4.50”, информира вестникът.

Друга болница привлича вниманието на „Стандарт”. Ежедневникът информира, че лечебното заведение в Разлог няма да плаща такса битови отпадъци за 2018 година. „Решението бе взето от общинския съвет по предложение на кмета Красимир Герчев. То пък бе направено след искане на управителя на „МБАЛ-Разлог” ЕООД - д-р Божидар Велев здравното заведение да не дължи на общинската хазна налога за битови отпадъци. „По-добре дължимата сума за такса битови отпадъци да се използва за покриване на други належащи разходи, които касаят дейността и функционирането на лечебницата”, коментираха общински съветници”, четем в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k@xs

UK doctor 23.02.2018 20:38:44

Стига сте пробутвали този "здравен експерт". Да не би да ви плаща за да четем мненията му?

!!! 19.02.2018 13:54:41

Проблемът със здравеопасния бюджет не е финансово-счетоводен, а алхимичен!!! И ако в Сметна палата, АДФИ, парламент се съобразяваха единствено с основни икономически закономерности в бюджетирането, то досега нямаше да има нито един заверен годишен отчет на НЗОК, а алхимията в здравеопазването отдавна потушена!

Гост 19.02.2018 10:12:55

'Защото, ако попитате някого на улицата „смятате ли, че здравеопазването ще се подобри, ако взимаме още 2 процента от вашата заплата”, мисля, че отговорът няма да е "да". Нещо такова се случи, когато имаше увеличение от 6 на 8%, но здравното осигуряване не е много по-добро от тогава в аспекта „качество”, смята Шарков.' Да бе галфон ЗАЩОТО ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ОТИВАТ В ПАРТИЙНАТА КАЦА НЗОК, а не при работещия лекар. И естествено не може да подобри качеството с 2 % дори да отидат за лекарския труд след като този труд е 30 ПЪТИ по-ниско палтен сшрямо европейския такъв. Най много с 2 % да се повиши каеството, устройва лки ви ? Този Аркадий Гайдар за N ти път вече блесва като експертът от близката кръчма. Дори езикът му не е на икономист.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...