Неделя, 26 Май 2024
23
март
5
 

От печата: Проверка в ИАМО, нужни промени, болнични проблеми

Петък, 23 Март 2018 | 09:21:31
5

„Върховната административна прокуратура стартира проверка в Изпълнителна агенция „Медицински одит” по съмнения за нарушения и покриване на сигнали за злоупотреби в лечебните заведения. Новината за проверката съобщи пред „Монитор

„Върховната административна прокуратура стартира проверка в Изпълнителна агенция „Медицински одит” по съмнения за нарушения и покриване на сигнали за злоупотреби в лечебните заведения. Новината за проверката съобщи пред „Монитор” ръководителят на ВАП и зам. главен прокурор Ася Петрова”, пише вестникът днес и уточнява, че в прокуратурата постъпил сигнал от човек, работещ в ИАМО.

„Сигналът е в две посоки - за системни закононарушения при извършването на административно-наказателната дейност на агенцията, както и за методически указания, които противоречат на Закона на административните нарушения и наказания, обясни прокурор Петрова.

В документа се твърди, че в агенцията е въведен предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки по медицинския одит, което е незаконно. На практика това означава, че след като одиторът установи административни нарушения в дадено лечебно заведение и състави констативен протокол, вместо да започне административно-наказателно производство, одиторът пише доклад до няколко от шефовете в агенцията. Това е все едно катаджия да установи на улицата, че шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата и вместо да напише фиш или да състави акт, да направи доклад до началника си и да чака нареждане какво да прави, обясниха пред „Монитор” прокурори. В сигнала до ВАП се твърди и още нещо - че има случаи на заигравате с маловажността на констатирани административни нарушения, научи „Монитор” от Ася Петрова”, допълва публикацията.

„Проверката на прокуратурата е съвсем в началната си фаза, тъй като е започнала в сряда. При установяването на нарушения те ще бъдат оповестени”, информира още изданието.

„24 часа” пък разговаря със зам.-председателя на Столичната лекарска колегия д-р Александър Заимов, който коментира проблемите в системата. „Едно от основните неща, което трябва да се промени, е да се намали огромният брой нормативни документи, които се издават, немалка част от тях дори си противоречат. НЗОК, която беше създадена като независим от държавата обществен фонд, постепенно се одържави. Сега здравната каса е направо отдел на Министерството на финансите

Бюджетът й е част от консолидирания бюджет на държавата и се приема от парламента. Налице е дълбок конфликт: солидарна здравноосигурителна система с бюджетно финансиране. Необходимо е да се възстанови статутът на НЗОК като независим от държавата обществен фонд”, смята д-р Заимов.

„Много голям проблем са и лимитите. В болничната помощ няма конкуренция и е ликвидиран основният принцип на системата, според който пациентът избира къде да се лекува, а парите го следват, касата заплаща услугата там, където той е избрал.

Регулативните стандарти, които са финансовата рамка на работещите в доболничната помощ, да издават направления за консултации и изследвания на пациентите, са недостатъчни. Когато личният лекар изчерпи лимита си, отказва направления, защото ще бъде глобен от здравната каса и така се стига до първата конфликтна точка с пациентите”, отбелязва той и посочва: „Така се получава, че основното в управлението на финансите в здравеопазването е правенето на икономии”.

„Труд” пък се спира на ситуацията в добричката болница. „Хората в Добрич няма да останат без хирургия, въпреки че лекарите от отделението в МБАЛ-Добрич подадоха колективна оставка заради ниски възнаграждения. Причината е, че ръководството на лечебното заведение е увеличило малко заплатите им. Така целият екип на отделението, с изключение на един лекар, е взел компромисното решение да не напуска болницата, за да не остават хората без хирургия”, пише изданието.

„Възнагражденията на хирурзите трябваше да се увеличат с 400-500 лв. от 1 януари, но се оказа, че лечебното заведение не може да си го позволи”, припомня вестникът и уточнява, че до няколко седмици в МБАЛ-Добрич ще има извънредно Общо събрание на акционерите за нов директор.

Министерството на здравеопазването е информирано за кадровата криза в болницата. „Само за последния месец молби за напускане са подали 6 медицински сестри от различни отделения в болницата, част от които са в пенсионна възраст. Предстои да напуснат и двама лекари”, пише още вестникът.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pjyZ

ИАЛ 30.03.2018 00:51:34

от нас си тръгна с шут

запознат 30.03.2018 00:46:39

Лекето и той бил в ИАМО, интригант и комплексиран тип, да им е честито

ИАМО 23.03.2018 13:38:14

Баба злата в панделата

Гост 23.03.2018 09:47:45

А подуправителката на НЗОК, кога ще бъде разследвана, за незаконното и назначаване, за конфликта и на интереси, за това, че тя вече е уволнила незаконно главния секретар на НЗОК и за редица други злоупотреби със служебното си положение?

!!! 23.03.2018 15:18:12

Като се има предвид, че НЗОК е така да се нарече първообраз на ИАМО - в основата на създаването на "медицинската полиция" са предимно бивши касови служители, воглаве с директора ѝ - може да си представим от къде произлиза този "предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки". Та, прокуратурата би следвало да насочи вниманието си и към първообраза но този тип административно-наказателната дейност, където може би "катаджийските заигравки" са още по-фрапиращи !


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...