Петък, 24 Януари 2020
18
дек
6
 

От печата: Проверки в болниците, разследване в ТЕЛК, бум на бебета във Варна

Сряда, 18 Декември 2019 | 08:59:26
6

Резултатът от срещата на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов е тема на всички днешни централни всекидневници. „Масирани проверки за злоупотреби със средства стартират в болниците из цялата страна след срещата на представители на медицинс

Резултатът от срещата на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов е тема на всички днешни централни всекидневници. „Масирани проверки за злоупотреби със средства стартират в болниците из цялата страна след срещата на представители на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов в МС в понеделник вечерта, стана ясно от коментар на МВР шефа Младен Маринов. На въпросната среща, на която освен премиера присъства и самият Маринов, както и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика Кирил Ананиев и Деница Сачева, медиците повдигнаха въпроса за изтичането на средства и получиха уверение, че ще стартират засилени проверки. А също така и че ще се работи за постигане на по-правилно разпределение на парите за заплати в тях“, пише „Монитор“.

"Проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година. След среща на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов, ще бъдат добавени още лечебни заведения заяви във вторник вътрешният министър след награждаването на отличените в церемонията "Полицай на годината 2019". След 30 минути чакане на медицинските сестри в понеделник вечерта, Борисов проведе двучасов разговор с тях, като те поставиха на масата всичките си искания, а премиерът пое ангажимент кабинетът да се заеме с разглеждането им през следващата година. По отношение на повдигната тема за злоупотребите Борисов реши - МВР и "Икономическа полиция" да влязат в действие с незабавни проверки. "Най ми е лесно да започнем с корупцията. Най-добре е организирана системата - МВР, полиция. Това ще го направим", зарече се министър-председателят. "Обещаха ни изключително много проверки на различни институции за това дали се надписват клиничните пътеки и дали има нарушения в лечебните заведения изобщо", разказа по-късно лидерът на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти Мая Илиева, която заедно с останалите представители на съсловието изрази задоволството си от диалога за здравната реформа“, допълва медията.

„Монитор“ уточнява, че към към настоящия момент са образувани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна, които касаят нарушения с ТЕЛК решения, като се позовава на главен комисар Христо Терзийски. „Той припомни и част от данни от миналогодишния анализ на полицията, касаещи този вид злоупотреби. "В области като Бургас и Благоевград броят на населението, което е с ТЕЛК решения, е между 7 и 10%, а в област Силистра той надвишава 20%", посочи Терзийски, давайки да се разбере, че броят на инвалидите по документи е нереалистичен. И уточни, че полицията си сътрудничи с медиите в разследването на конкретни случаи и разкриването на схемите, по които са работили някои медици“, пише всекиднвеникът.

„Труд“ информира за рекорден брой бебета, които за едно денонощие са изплакали в родилното отделение в МБАЛ "Света Анна - Варна". „На 17 декември са родени 15 живи и здрави момиченца и момченца, сред които няма нито едно недоносено бебенце. Няма и близнаци. Това съобщи началникът на отделението д-р Милко Папазов. Обичайният брой раждания на денонощие е средно 6-8. С този темп имаме всички шансове да сме сред малцината, които в сравнение с 2018 г. ще постигнат ръст в броя на новородените, коментира шефът на най-старото родилно отделение във Варна, което наскоро изпълни 110 години. Прогнозата е до края на 2019 година екипът на преобразеното родилно отделение на МБАЛ "Света Анна -Варна" да се поздрави с 1500 раждания“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#knD

Голям сеир 18.12.2019 09:53:44

Мед. сестра с изгубени права при премиера с политически искания. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик . Медицинска сестра без право на упражняване на професията се оказва едно от преговарящите лица по време на срещата между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри този понеделник. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик като оператор на телефон. 17 години пребиваващата в Испания сестра е деквалифицирана, именно защото не е упражнявала професията -заради дългото отсъствие от страната тя губи правата си на мед сестра. В Испания работи на полето и е била помощник в кухня. След като се връща в България, работи в общинска болница, откъдето в крайна сметка сама напуска поради несправяне с работата. Тук е въпросът обаче, такива ли са представителите от съсловието на медицинските сестри, които представляват правата им, договарят с премиера и правителството за по-добри заплати и условия на труд и имат политически искания за смяна на системата.

Гост 18.12.2019 09:45:06

Единствено приватизацията на всички държавни и общински лечебни заведения може да спаси българското здравеопазване.

Гост 18.12.2019 10:39:34

+++++++++++++++++++++++

Гост 18.12.2019 09:11:03

Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!! Хайде започна се с МБАЛ "Св. Пантелеймон" София

Гост 18.12.2019 10:41:01

Семашко ура ура ура!!!

Патриот-майтапчия 18.12.2019 09:27:45

ХА ХА ХА ХА! Не думай бре? А аз мисля, че единственото, което ще го спаси, е да има по едно стадионче с ВАР система до всяка болница, та да има "правилното" усвояване на средствата!


Още новини
При риск за пациента зъболекарите ще търсят помощ от тел.112
24.01.2020 13:31:31 Невена Попова

При риск за пациента зъболекарите ще търсят помощ от тел.112

Лекарят по дентална медицина е длъжен да вземе всички необходими мерки, които са в неговата компе ...

Лекарите ще могат да отказват помощ на пациенти, които ги ругаят
24.01.2020 12:40:24 Надежда Ненова

Лекарите ще могат да отказват помощ на пациенти, които ги ругаят

Лекарите вече ще могат да отказват медицинска помощ на пациенти, които ги нападат или ругаят. Тов ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...