!
Вторник, 25 Юни 2024
18
дек
7
 

От печата: Проверки в болниците, разследване в ТЕЛК, бум на бебета във Варна

Сряда, 18 Декември 2019 | 08:59:26
7

Резултатът от срещата на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов е тема на всички днешни централни всекидневници. „Масирани проверки за злоупотреби със средства стартират в болниците из цялата страна след срещата на представители на медицинс

Резултатът от срещата на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов е тема на всички днешни централни всекидневници. „Масирани проверки за злоупотреби със средства стартират в болниците из цялата страна след срещата на представители на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов в МС в понеделник вечерта, стана ясно от коментар на МВР шефа Младен Маринов. На въпросната среща, на която освен премиера присъства и самият Маринов, както и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика Кирил Ананиев и Деница Сачева, медиците повдигнаха въпроса за изтичането на средства и получиха уверение, че ще стартират засилени проверки. А също така и че ще се работи за постигане на по-правилно разпределение на парите за заплати в тях“, пише „Монитор“.

"Проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година. След среща на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов, ще бъдат добавени още лечебни заведения заяви във вторник вътрешният министър след награждаването на отличените в церемонията "Полицай на годината 2019". След 30 минути чакане на медицинските сестри в понеделник вечерта, Борисов проведе двучасов разговор с тях, като те поставиха на масата всичките си искания, а премиерът пое ангажимент кабинетът да се заеме с разглеждането им през следващата година. По отношение на повдигната тема за злоупотребите Борисов реши - МВР и "Икономическа полиция" да влязат в действие с незабавни проверки. "Най ми е лесно да започнем с корупцията. Най-добре е организирана системата - МВР, полиция. Това ще го направим", зарече се министър-председателят. "Обещаха ни изключително много проверки на различни институции за това дали се надписват клиничните пътеки и дали има нарушения в лечебните заведения изобщо", разказа по-късно лидерът на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти Мая Илиева, която заедно с останалите представители на съсловието изрази задоволството си от диалога за здравната реформа“, допълва медията.

„Монитор“ уточнява, че към към настоящия момент са образувани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна, които касаят нарушения с ТЕЛК решения, като се позовава на главен комисар Христо Терзийски. „Той припомни и част от данни от миналогодишния анализ на полицията, касаещи този вид злоупотреби. "В области като Бургас и Благоевград броят на населението, което е с ТЕЛК решения, е между 7 и 10%, а в област Силистра той надвишава 20%", посочи Терзийски, давайки да се разбере, че броят на инвалидите по документи е нереалистичен. И уточни, че полицията си сътрудничи с медиите в разследването на конкретни случаи и разкриването на схемите, по които са работили някои медици“, пише всекиднвеникът.

„Труд“ информира за рекорден брой бебета, които за едно денонощие са изплакали в родилното отделение в МБАЛ "Света Анна - Варна". „На 17 декември са родени 15 живи и здрави момиченца и момченца, сред които няма нито едно недоносено бебенце. Няма и близнаци. Това съобщи началникът на отделението д-р Милко Папазов. Обичайният брой раждания на денонощие е средно 6-8. С този темп имаме всички шансове да сме сред малцината, които в сравнение с 2018 г. ще постигнат ръст в броя на новородените, коментира шефът на най-старото родилно отделение във Варна, което наскоро изпълни 110 години. Прогнозата е до края на 2019 година екипът на преобразеното родилно отделение на МБАЛ "Света Анна -Варна" да се поздрави с 1500 раждания“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1hP#

Сигнал 06.04.2020 16:27:32

Болницата в Ямбол и ТЕЛК са за сериозни проверки.

Голям сеир 18.12.2019 09:53:44

Мед. сестра с изгубени права при премиера с политически искания. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик . Медицинска сестра без право на упражняване на професията се оказва едно от преговарящите лица по време на срещата между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри този понеделник. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик като оператор на телефон. 17 години пребиваващата в Испания сестра е деквалифицирана, именно защото не е упражнявала професията -заради дългото отсъствие от страната тя губи правата си на мед сестра. В Испания работи на полето и е била помощник в кухня. След като се връща в България, работи в общинска болница, откъдето в крайна сметка сама напуска поради несправяне с работата. Тук е въпросът обаче, такива ли са представителите от съсловието на медицинските сестри, които представляват правата им, договарят с премиера и правителството за по-добри заплати и условия на труд и имат политически искания за смяна на системата.

Гост 18.12.2019 09:45:06

Единствено приватизацията на всички държавни и общински лечебни заведения може да спаси българското здравеопазване.

Гост 18.12.2019 10:39:34

+++++++++++++++++++++++

Гост 18.12.2019 09:11:03

Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!! Хайде започна се с МБАЛ "Св. Пантелеймон" София

Гост 18.12.2019 10:41:01

Семашко ура ура ура!!!

Патриот-майтапчия 18.12.2019 09:27:45

ХА ХА ХА ХА! Не думай бре? А аз мисля, че единственото, което ще го спаси, е да има по едно стадионче с ВАР система до всяка болница, та да има "правилното" усвояване на средствата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...