Сряда, 30 Ноември 2022
03
ноем
 

От печата: Промени в ИАМО, още за пръстовия идентификатор, пациентски проблеми

Четвъртък, 03 Ноември 2016 | 15:08:25


„Медицински одит се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяван

„Медицински одит се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяване правомощията на изпълнителната агенция, гласувано на заседание на Министерския съвет в сряда“, пише днес „Труд“.

„С изменения в Закона за лечебните заведения функциите на институцията се увеличават, като са й възложени дейности, свързани и с процедурата по издаване на разрешения за лечебна дейност“, уточнява вестникът.

„Приета е Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, а на "Медицински одит" се възлага допълнително извършване на проверки в болниците преди сключване на договори с касата.

Във връзка с това щатът на агенцията нараства с 10 души - от 68 на 78 души. Така ще бъде осигурена възможност за укрепване на кадровия потенциал, за да не се допуска забавяне в работата й, породено от нарасналия обем дейност, се посочва в решението на Министерския съвет“, допълва още ежедневникът.

„Сега“ се спира на информацията, изнесена вчера от Zdrave.net, по отношение на реакцията на общопрактикуващите лекари към предстоящото въвеждане на регистрация с пръстов идентификатор в извънболничната помощ. „Столичните общопрактикуващи лекари са категорично против въвеждането на пръстовия отпечатък в първичната извънболнична помощ, пише в становище на регионалната лекарска колегия. То е планирано за догодина. Според джипитата той не носи никаква здравна информация и ползи за пациента“, пише изданието.

„Не е ясно как ще се автентифицират болните на легло в домашни условия и децата до 18 години“, отбелязват лекарите. Според тях новата система ще доведе до листи от чакащи пациенти, както и до предпоставки за агресия спрямо лекарите“, допълва публикацията.

„Към момента липсва техническа и интернет поддръжка при всички практики, необходима за безпроблемното функциониране на системата. Не е ясно какъв хардуер и софтуер ще са необходими за функционирането на устройството“, отбелязват джипитата. Те обявяват, че няма да купят за своя сметка нужната апаратура и тя трябва да е за сметка на институцията, която въвежда принудително пръстовата идентификация“, четем още във вестника.

„Дума“ отразява вчерашния протест на пациенти с ревматоидни заболявания във връзка с достъпа им до съвременно лечение. „Лечението на 4500 пациенти, представлявани от "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит" и Българското сдружение на болестта Бехтерев е под въпрос, алармира председателката на АПРА Роза Чегалска по време на протест пред Министерския съвет.

Пациентите с ревматични заболявания отново напомниха за проблемите си вчера. На протестна акция преди няколко месеца те занесоха пред НЗОК ковчег“, припомня материалът.

„Сериозен проблем за лечението им е амбулаторната процедура 38, за която преди дни алармираха и пациенти с диабет.

Амбулаторната процедура, остойностена от НЗОК на 22 лв., е за проследяване на всеки болен, който се лекува със скъпоструващи биологични препарати. Но средствата по нея всяка година се изчерпват към септември, казаха болните. Те настояват въпросната амбулаторна процедура да се извади от общия бюджет на болниците. Всеки пациент, който получава скъпите биологични лекарства, трябва да направи определен набор от изследвания, но когато лимитът по амбулаторна процедура 38 се изчерпи, хората трябва сами да си ги плащат, което им струва над 195 лв.“, пише „Дума“.

„Капитал Daily“ пък се спира на резултатите на застрахователите, включително и по отношение на здравните застраховки. „Здравният сектор продължава да е сред най-бързо растящите в застрахователната дейност в страната, показват последните данни на КФН. Приходите по полици, класифицирани като застраховки „Заболяване“ на животозастрахователните компании, нарастват с близо 20% на годишна база към края на август. Сумата по всички такива застраховки наброява почти 25 млн. лв. за първите осем месеца на годината“, информира ежедневникът.

„Най-голям дял от този пазар държи "Булстрад живот", които са привлекли малко над половината от всички приходи при здравните застраховки. След това се нареждат "Уника живот" с 22% и "ДЗИ - животозастраховане" с 18% пазарен дял в бизнеса със здравно осигуряване. Трябва да се има предвид, че класификацията застраховки "Заболяване" не покрива всички типове здравни застраховки, но най-общо показва тенденциите на пазара“, отбелязва публикацията.

„Въпреки стабилните приходи компаниите са успели почти да не променят разходите си по това перо. Докато през миналата година компаниите са изплатили обезщетения в размер на 7.9 млн. лв., тези суми нарастват минимално до 8 млн. лв.“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wez@


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...