Четвъртък, 15 Април 2021
14
юни
 

От печата: Промени при лекарствата, инфаркти сред младежи, превенция на ХИВ

Вторник, 14 Юни 2016 | 15:08:25


„По-ясни правила на фармацевтичния пазар и въвеждане на добрите европейски

„По-ясни правила на фармацевтичния пазар и въвеждане на добрите европейски практики при формирането на цените на лекарствата - това е целта на промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Корекциите в документа бяха публикувани снощи за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. Според прогнозите на ведомството, оглавявано от Петър Москов, с приемането на промените ще бъде оптимизирано изразходването на държавни пари за осигуряване на важни за населението медикаменти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза)“, пише днес „Труд“.

„Още миналата седмица на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов похвали Петър Москов за мерките, които ще доведат до поевтиняване на цените на лекарствата у нас. Корекциите в наредбата са именно част от този план. Страната ни обаче трябва да изработи и стратегия за общи процедури за търгове на лекарства. Тогава здравният министър обяви, че договарянето на цените на медикаментите на територията на целия ЕС е несправедливо. Той увери, че през 2017 г. целият план за поевтиняване на лекарствата ще започне да работи“, допълва вестникът. Какви точно са промените, от публикацията не става ясно.

„Телеграф“ алармира за зачестили инфаркти сред млади хора. „Случаите на млади хора с инфаркт на миокарда стават все почести, съобщи "Дарик". Кардиолози от болница "Тракия" спасиха 27-годишен младеж от Стара Загора, получил масивен инфаркт на миокарда. Само преди седмица в същото кардиологично отделение лекарите спасяват 35-годишен мъж, получил инфаркт. Младежите, които пушат, употребяват анаболни стероиди или знаят, че родителите им са пострадали от инфаркт, е добре периодично да се обръщат към кардиолог и да извършват редовни профилактични прегледи на сърцето, съветват лекари“, четем в ежедневника.

„Дума“ пък се спира на плановете на МЗ за лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции у нас. „От 2017 г. дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН ще се финансират изцяло от бюджета на МЗ, става ясно от доклада на здравния министър Петър Москов по проекта на решение за приемане на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2016-2020 г. ДУМА припомня, че до момента основно дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН у нас бяха финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който от 2004 г. дава на България безвъзмездна финансова помощ. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ на 100 хил. души население у нас са близо 3 пъти по-малко, отколкото в Европа. Например Гърция е в състояние на предепидемична обстановка, а след като Глобалният фонд прекрати дейността си в Румъния, новорегистрираните случаи многократно се увеличиха. Припомняме, че фондът трябваше да се оттегли в края на 2015 г. и от т.г. държавата ни да финансира тези дейности, но ново споразумение удължи дейността му до края на 2016 г.“, пише вестникът.

„Новата национална програма предвижда 20 471 млн. лв. за 5 години, но не е сигурно дали това ще е достатъчно, защото Глобалният фонд досега инвестираше годишно между 5 и 10 млн. лв. Целите на националната програма са доста амбициозни, като се има предвид, че средногодишно се падат по 4 млн. лв. Намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекция, достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск, достигане през 2020 г. до 95% от бременните жени с изследване за сифилис и до 90% с изследване за ХИВ“, информира публикацията и уточнява: „У нас от 49 регистрирани ХИВ серопозитивни през 2000 г. броят им достига 213 през 2014 г. Към момента в страната са разкрити 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Към септември 2015 г. 1044 пациенти са на лечение и наблюдение в центровете: в София са 705 пациента, в Пловдив - 177, във Варна - 134, в Стара Загора са 13 пациента и в Плевен - 15.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dEcb


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Националният оперативен щаб  прекратява дейността си
15.04.2021 18:33:30

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Това съобщиха от правителствената п ...

Месец преходен период нужен за е-рецептите
15.04.2021 17:10:53 Полина Тодорова

Месец преходен период нужен за е-рецептите

Аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепт ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...