Вторник, 26 Януари 2021
19
апр
 

От печата: Протест за хора с увреждания, проблеми на хора с увреждания, скандал заради хора с увреждания

Четвъртък, 19 Април 2018 | 09:33:49


„Системата убива децата с увреждания, искаме право на достоен живот! С този призив стотици родители на деца с увреждания излязоха на пореден национален протест в центъра на София. Те се събраха пред Министерския съвет с черни балони в ръце, с тях

„Системата убива децата с увреждания, искаме право на достоен живот! С този призив стотици родители на деца с увреждания излязоха на пореден национален протест в центъра на София. Те се събраха пред Министерския съвет с черни балони в ръце, с тях бяха и деца в инвалидни колички, някои носени на ръце. Протестиращите разпънаха огромен плакат с надпис „Не уврежданията убиват децата, а държавата!”. Родителите за пореден път призоваха най-после да се случи прословутият закон за личната помощ. Те настояват за радикална промяна на начина, по който се оценяват уврежданията, потребностите и финансовата подкрепа за тези деца. Част от предложенията им са за нова система за оценка на увреждането, която да включва и социалното включване в общността.” Това пише днес „Дума” във връзка с вчерашния протест на родители на деца с увреждания.

„Правото на средства за лична помощ на не по-малко от две минимални работни заплати също е сред исканията на протестиращите. Те настояват и за изготвянето на регистър на лицата с увреждания по заболяване. Сред исканията на родителите е видът и размерът на индивидуалната подкрепа да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. Настояват и за финансиране на всички пера по един закон, в който статутът „Лична помощ” е ясно регламентиран”, информира още публикацията.

„Сега” пък се спира на реакцията на премиера във връзка със случай на майка на дете с увреждания. „Една година след като обяви война на административната тежест, премиерът Бойко Борисов прогледна през сълзи за тормоза, на който са подложени родители на деца с увреждания. Часове преди те да излязат за шести път на протест под прозорците на институциите, премиерът се трогна от разказа на една майка, която от днес е здравен емигрант”, пише изданието и разказва: „Красимира Обретенова за пръв път от 15 години пропусна протест на родители на деца с увреждания - защото емигрира в Холандия. Нейната дъщеря се ражда като здраво дете, но получава усложнения след менингит. „Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, ако в метрото направи гърч да й пръсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, обяснява Красимира. Към всичко друго от „скапаната социална количка” детето получава сколиоза. Още абсурди - понеже е в количка, отказват да му дадат ортопедични обувки. На определен период я карат да се явява в лекарската комисия, която да определи уврежданията на дъщеря й. „Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК”, заявява Красимира”.

Изданието отразява и реакциите по време на заседанието на Министерски съвет вчера: „Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина, този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат!”, възмути се Борисов на заседанието на Министерския съвет в присъствието на фоторепортерите. Социалният министър реагира бързо с обещание да бъде направена проверка и да бъде докладвано на премиера. „Това, което разбрах, е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение”, опита се да обясни Петков”, разказва всекидневникът и коментира: „Това обаче не е просто въпрос на „ненормален администратор”, а и на закони и наредби. За тези неща хората с увреждания протестират от години, а ГЕРБ им обещава поне от 2015 г. промени. До този момент обаче реформа в системата няма, макар че трябваше да я направи още вторият кабинет „Борисов”.

Вестниците се спират и на скандал в парламента, отново свързан с хората с увреждания. „Депутати от ГЕРБ и БСП си спретнаха лют скандал вчера в кулоарите на парламента заради хората с увреждания. Начело на едната група бе шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, подкрепян от Лъчезар Иванов, Александър Иванов и Данаил Кирилов, а най-гласовите от червените се оказаха Драгомир Стойнев и Антон Кутев. Спорът между тях прерасна в разправия на висок тон, която продължи 20 минути и приключи с искане на оставката на зам.-шефа на НС Емил Христов”, четем в „Монитор”.

„Причината бе, че охраната не пусна в сградата за среща с БСП представители на майки с деца с увреждания, които по-рано бяха на протест пред МС (...). Според социалистите причината за това е, че те били облечени в черни фланелки с надпис „Системата ни убива”.

Самият Емил Христов се извини, че в момента, в който е водил заседанието, е бил некоректно уведомен от Антон Кутев, като заяви, че не е знаел, че представителите на хората с увреждания имат надлежното разрешение за влизане в НС. „На мен ми беше обяснено само за надписа, а не, че имат пропуски”, коментира той.

След като научил за проблема, Цветанов се запъти навън, но на входа се озова лице в лице със Стойнев. Той на свой ред му връчи една от фланелките, а шефът на депутатите от ГЕРБ отвърна: „Ще я взема тази фланелка, няма проблем.” Цветанов увери, че е в постоянен контакт със социалния министър Бисер Петков по темата и призова БСП да спре с манипулациите и извличането на политически дивиденти”, разказва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FJ3G


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента
25.01.2021 17:21:13 Надежда Ненова

Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента

Всички участници в системата на здравеопазването ползват софтуери, но между тях няма никаква връз ...

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка
25.01.2021 16:54:54

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка

Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Много хора не отиваха да се лекуват, което отл ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...