Четвъртък, 03 Декември 2020
08
март
3
 

От печата: Протест на медсестри, пациенти мамят „Пирогов“, ремонти на общински болници

Петък, 08 Март 2019 | 08:55:05
3

Протестът на медицинските сестри е водеща тема във всички централни всекидневници днес.  Те ще излязат на палатки пред Министерството на здравеопазването на 21 март, с настояване да бъдат приети всичките им искания, а не само част от тях. "Имате п

Протестът на медицинските сестри е водеща тема във всички централни всекидневници днес.  Те ще излязат на палатки пред Министерството на здравеопазването на 21 март, с настояване да бъдат приети всичките им искания, а не само част от тях. "Имате пълната ми подкрепа. Исканията ви са абсолютно справедливи. Това е даже минимумът, който трябва да поискате", категорична бе по време на срещата Мая Манолова. По думите й в 90% от лечебните заведения трудът на сестри, фелдшери, акушерки, лаборанти, физиотерапевти е подценен“, пише „Дума“.

Всекидневникът цитира омбудсмана и в изявлението и, че министърът на здравеопазването и управителят на НЗОК трябва да работят по ясен регламент на минималната медицинска грижа, полагана от сестри, акушерки, физиотерапевти, фелдшери и остойностяването й. „Манолова смята, че така ще бъдат увеличени възнагражденията им по естествен начин и хората няма да вземат само по 500-600-700 лв.“, допълва медията.

„24 часа“ продължава темата като информира, че здравният министър Кирил Ананиев е изпратил до всички районни здравни инспекции в страната писма с указание и конкретни приложения към тях. „Те ще ги раздадат на болниците в съответния регион, а с тях ще се събере информация за видовете възнаграждения по отделни професии и категории за 2018 и 2019 г. Целта е да се установи къде колко средства не стигат, за да се осигури договореното в колективния трудов договор минимум заплащане от 900 лв. Резултатите от анализа министърът трябва да представи до 2 седмици. За срок от 20 дни се договори той със здравните специалисти, с които разговаря, след като протестираха на 1 март“, пише вестникът. „От отпуснатите от държавата допълнителни 30 млн. лв. пък за общинските болници били заделени 18,5 млн. лв., но те не са разпределени равномерно. Този подход служел, за да се намалят разликите между болниците в отделните региони, обясни Ананиев“, допълва медията.

Пациенти без здравни осигуровки са се пробвали да измамят счетоводството на "Пирогов", като при изписването са представяли фалшиви бележки от НАП за погасени осигуровки със задна дата. За това съобщава "Монитор",позовавайки се изпълнителният директор на болницата по спешна медицина проф. Асен Балтов.

“ Върху бланката е сложен и зелен объл печат от агенцията. С него лесно може да бъде измамен служител, който не всеки ден борави с такива документи, поясни проф. Балтов. По думите му шест са опитите за такава измама в "Пирогов" през миналата година. Това означава, че не ги фалшифицират пациентите, а някой им ги продава, разясни още проф. Асен Балтов. Според него измамниците се надяват да минат метър заради латентния период от няколко седмици, в които заплатените накуп здравни осигуровки със задна дата не излизат веднага като платени в електронната система“, пише всекидневникът.

„Труд“ информира за предстоящите ремонти в две столични болници. „Санирането на едната от тях -болница "Шейново" предстои да започне, когато завърши отоплителният сезон. Ще бъде подменена и отоплителната инсталация. Строителните дейности в лечебницата по акушерство и гинекология са на стойност 900 000 лв. 500 000 лв. отделя Столичната община за Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация "Панчарево". Там също ще бъде обновена отоплителната инсталация“, пише вестникът.

„За ремонт и оборудване с медицинска техника на общинските болници и ДКЦ-та Столичната община е отделила 6 млн. лв. от 20018 година насам. В 22 ДКЦ със собствени средства е закупен нов рентген за 400 000 лв. В 11 ДКЦ пък през есента миналата година беше направено саниране за 200 000 лв.“, допълва още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GbFz

Гост 08.03.2019 14:13:37

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!

Гост 08.03.2019 13:13:47

В 21 век,когато почти всеки има смартфон и интернет е по-достъпен от всякога ние още сме в ерата на "бележките с печат".

Гост 08.03.2019 14:10:34

Така е защото данъчните плъхове не актуализират веднага базата си с данни за осигурените. Ояденият чиновник вкарва тези данни сигурно след седмица ,а животът си върви. И така -бележка с печат зелен, всеки със цветен скенер ,може да си редактира и отпечати подобен документ издаден на друго лице. A защо се случва ? Зашото мутрокомунистите на Баце пак отложиха електронния документ за самоличност , който в Естония служи и за здравни цели вкл за идентификация на здравна осигуреност.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НОИ ще издава удостоверения за помощ за профилактика и рехабилитация до 18 декември
03.12.2020 15:43:13

НОИ ще издава удостоверения за помощ за профилактика и рехабилитация до 18 декември

Удостоверения за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация ще се издават до 18 де ...

Издевателства и недостатъчно персонал в психиатриите ни видя Съветът на Европа
03.12.2020 15:11:10

Издевателства и недостатъчно персонал в психиатриите ни видя Съветът на Европа

Недостатъчно персонал, чиито грижи не отговарят на нуждите на пациентите, настанени в психиатричн ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...