Събота, 31 Октомври 2020
05
юли
3
 

От печата: Реакции след нападението в „Шейново“, наш студент по медицина издаде учебник в Германия, отново за e-търга за лекарства

Сряда, 05 Юли 2017 | 10:20:17
3

Реакциите и коментарите след нападението над лекарка от „Шейново“ са водещи за печата днес. „24 часа“ публикува кратко интервю с директора на болницата д-р Румен Велев, който сравнява проявената агресия над д-р  Гагова с те

Реакциите и коментарите след нападението над лекарка от „Шейново“ са водещи за печата днес. „24 часа“ публикува кратко интервю с директора на болницата д-р Румен Велев, който сравнява проявената агресия над д-р  Гагова с терористичен акт. „Протестът ни беше чисто човешки. Съзнаваме, че с него не можем да променим системата, обществото, нито че това може да стане лесно и бързо. Но искахме да изкрещим, че така повече не може. Трябва промяна!“, категоричен е управителят на лечебното заведение.

В контекста на случая вестникът дава статистика и за взетите проби стволови клетки от пъпна връв.  647 проби стволови клетки от пъпна връв са били взети и замразени за съхранение през 2016 г. у нас по данни на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) - органът, който сертифицира тъканните банки и съхранява информацията за дейността им. Общо 6 тъканни банки съхраняват клетки от пъпна връв. От тях само една е публична, останалите са частни. Основната разлика е, че само в частна банка пробата се съхранява за индивидуална нужда - за детето, при чието раждане е взета пробата, или за неговото семейство. В публичната банка пробите се използват за всички болни, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки.

„Стандарт“ отбелязва, че биячът на акушерката в "Шейново" Владимир Стоянов няма лиценз за работа с генетичен материал,  позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването. Веднага след като скандалът е станал обществено достояние, във ведомството са извършили проверка, която е показала, че Владимир няма фирма, която да е лицензирана от МЗ за работа с генетичен материал.

„Труд“ се спира на изказването на здравният министър проф. Николай Петров, който вчера подкрепи медиците от болница "Шейново" в протеста им и увери, „че цялата държавна машина ще спре насилието срещу лекарите“.

В днешния си брой всекидневникът съобщава и за българин, който следва медицина в Германия, и вече може да се похвали с издаден учебник. Ивайло Иванов от Велико Търново, който тази година завършва медицина в университета в Кьолн, Германия, издаде учебник. Научното помагало "Химия за медици" е на немски език, излязло е от печат преди месец и вече се разпространява във всички медицински университети, както и по интернет в цял свят. Трудът на студента отличник е от 251 страници и съдържа 17 глави по теми, по които той е работил при подготовката на други студенти.  "Този учебник е създаден по желание на посещаващите моя курс "Химия за медици" в университета в Кьолн. Много често бях питан от студентите за писмена форма на курса ми. Нещо, което да обяснява на начално ниво материята и стъпка по стъпка да обяснява всичко разбираемо", гласи посланието на Ивайло Иванов в предговора на учебника. "Изключително съм доволен от университета. Медицината е тежка наука и аз трябва много да чета. На занятията ни показват последните научни открития, най-новите изследвания, които учените правят“, споделя Ивайло Иванов.

Медицински университет-Пловдив въвежда за първи път през тази година изпит и за кандидат-студенти от чужбина, съобщиха от ректората на елитното висше училище в града под тепетата. Препитването ще е под формата на тест с въпроси по биология и химия, като на 14 юли ще се проведе в Италия, а през август ще има изпит и във Великобритания, тъй като това са двете държави откъдето има най-много кандидати да учат медицина, стоматология и фармация в Пловдив, информира още вестникът.

„Дума“ се спира на вчерашното интервю на заместник-здравния министър Лидия Нейчева пред БНТ, която изнесе данни за сериозното разминаване на цените на лекарствата в различните болници и даде подробности около търга за медикаменти. Очакванията на МЗ са централизираният електронен търг да спести между 5 и 20% от разходите за лекарства, отбелязва вестникът и припомня, че работата по въпросната платформа започна още в средата на 2015 г. при министър Петър Москов. В края на м.г. бе направен опит системата да тръгне, но жалби пред КЗК и ВАС я спряха.  След приключване на процедурите по обжалването вече се предприемат мерки за рестарт на системата. Към средата юни вече бе известно, че 145 лечебни заведения подали заявка за 763 позиции по международно непатентно наименование, допълва вестникът, като посочва, че от 2011 г. болниците трябваше сами да правят обществени поръчки за лекарства, което доведе до драстични разлики в цените на един и същ препарат в различни болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Yg5b

аз 05.07.2017 11:08:11

Това е абсолютната грозна истина! Нашите политици независимо от цвета и партийната принадлежност 30 години насаждат в съзнанието на българските граждани, колко лекари и здравни специалисти имат само задължения и нямат никакви права! Колко са корумпирани! Едва ли не углавни престъпници. Време е всички здраво мислещи и здравно осигуряващи се да дадем сериозен отпор на отнемането на доверието в здравеопазване, правосъдие, полиция, образование.

05.07.2017 11:50:36

70 години! Не 30!

Гост 05.07.2017 10:25:48

Избуялата агресия и постоянни побоища над лекарите е логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, ще има ли сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча? Със сигурност - НЕ.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 208 млн. лв. е оценен пазарът на нелегалните лекарства у нас
30.10.2020 17:48:26

На 208 млн. лв. е оценен пазарът на нелегалните лекарства у нас

На 208 млн. лв. е оценен пазара на нелегални лекарства у нас за 2019 г., става ясно от доклада за ...

НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием
30.10.2020 17:29:46

НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием

„С голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...