Четвъртък, 01 Октомври 2020
17
юли
5
 

От печата: Реформата в здравеопазването, липсващи семейни лекари и бойкота на майките на деца с увреждания

Вторник, 17 Юли 2018 | 10:17:37
5

Реформата трябва да въведе диагностично свързани групи и спазване на стандартите, казва пред "24 часа" хирургът от болница „Лозенец" доц. Радосвет Горнев. "Парите постоянно се увеличават, а продуктът не се променя. Разликата в парите не се знае к

Реформата трябва да въведе диагностично свързани групи и спазване на стандартите, казва пред "24 часа" хирургът от болница „Лозенец" доц. Радосвет Горнев. "Парите постоянно се увеличават, а продуктът не се променя. Разликата в парите не се знае къде отива. Затова трябва да се спазват правилата. За една операция аз мога да напиша, че съм използвал 5 съшивателя, но трябва да има стандарт, че се използват два, и толкова. Да не може да се пише друго и така да се източват касата, фондът или застрахователното дружество", допълни доц. Горнев.

Според него държавата не трябва да бяга от ангажимента си към здравно осигурените. "Държавата трябва да има обръч от болници извън системата на търговския закон. Наясно сме, че бившите окръжни болници ще загинат. Държавата трябва да поеме отговорност да ги преобразува в непечеливши заведения, които да изпълняват социални дейности, и да осигури заплатите на лекарите там, а не да разчитат на печалба от търговско дружество, което е обречено на фалит", смята доц. Горнев.

Представители на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) пристигнаха в България за оценка на психиатричното обслужване и на състоянието на системата, съобщава „Труд“. До 21 юли те ще се запознават с обстоятелства и проблеми в сектора и ще извършват огледи на психиатрични болници и отделения. Изданието информира, че в списъка е и Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", която е в трагично материално състояние от много години. Обект на визити ще са още УМБАЛ "Александровска", СБАЛНП "Св. Наум", Център за психично здраве "Никола Шипковенски" и Дневен център "Слатина". „Посещението е по покана на националния консултант на България по психиатрия акад. проф. Дроздстой Стоянов. Целта е да се направи външна оценка на системата и да се изготви доклад с препоръки за реформа на най-недофинансирания и занемарен сектор в здравеопазването ни. Това ще стане през октомври. Оценители са проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на ЕПА, д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на организацията, проф. Волфганг Гебели, д-р Хелен Киласпие от ЕПА и акад. Стоянов“, пише медията.

„Сега“ съобщава за липсващи семейни лекари в над 70% от планинските селища няма личен лекар, а аптеки имало само в 6% от тях. „При една трета липсва транспортна връзка с общински или областен център, а обезлюдяването е 2 пъти по-голямо, отколкото в другите части на страната“, пише медията, позовавайки се на данни от Икономическия и социален съвет (ИСС). Органът, който е консултативен към българските институции, настоявал за приемане на закон за развитието на планинските и полупланинските райони. „Сред посочените от ИСС мерки за развитието на планинските и полупланинските територии е целево европейско финансиране, създаване на стандарт за качество "планински продукт", както и изработване на нови механизми за преразпределяне на държавни трансфери, като се отчитат по-високите разходи за предоставяне на услуги в тези общини. Органът настоява за изработване на финансово осигурена програма за транспортна свързаност на планинските селища, както и за общински планове за привличане на млади хора“, пише „Сега“.

За бойкота на протестиращите майки на деца с увреждания на работната група, която подготвя новия закон за личната помощ, пише „24 часа“. "Проектът възпроизвежда на 70% сега действащия закон, като в голяма част от текстовете ситуацията е влошена. Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и в това заблуждаване на хората с увреждания", каза омбудсманката Мая Манолова, която също се включи в заседанието. Тя обясни, че подкрепата за хората с увреждания се свежда до старите видове помощи - пари, помощни средства, социални услуги и за адаптиране на жилището.

Основният спор в работната група е каква да бъде индивидуалната оценка и кой да я прави. До края на юли работната група трябва да представи нов закон за хората с увреждания, пише още „24 часа“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5xmP

Гост 17.07.2018 13:54:15

Всичкото мангал от Ихтиман и Елин Пелин - в "Лозенец"...

Гост 17.07.2018 11:43:09

Стига с тая реформа - от 15 години , едно и също . Не ви ли омръзна . Говорете , когато нещо се промени . Всички възможни приказки са изприказвани хиляди пъти . Спрете се ! Или влезте в психиатрията .

Гост 17.07.2018 11:41:56

"За една операция аз мога да напиша, че съм използвал 5 съшивателя, но трябва да има стандарт, че се използват два, и толкова". Другите три си ги заври отзад...

Гост 17.07.2018 11:33:44

Мине-не мине време, и поредния "капацитет" започва да дава "насоки" за здравна реформа. В случая - доц. Горнев - един от най-активните комсомолски деятели в Медицинска академия, партиен блюдолизец и натегач. Да закрием окръжните болници. Аз пък бих попитал, с какво ще пострада медицината и здравеопазването в България, ако закрием псевдоуниверситетската болница "Лозенец"?

Гост 17.07.2018 11:42:52

Е, как така.Кой ще лекува кръвното на Боко и коляното му когато го ритнат на мачле. Свитата му кой ще лекува.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...




Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...