Неделя, 16 Май 2021
28
септ
 

От печата: Скандалът в МУ-София

Сряда, 28 Септември 2016 | 15:08:25


От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Мит

От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Митев е прекарал 68 в командировки. Това съобщава „24 часа“ като се позовава на одитния доклад от 64 страници, който министър Кунева дава на прокуратурата.

„Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни. Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане". Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно). са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година“, пише изданието.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

„24 часа“ съобщава още, че одитният екип отчита, че като ръководител проф. Митев е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". „Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв“, пише медията.

Пред изданието акад. Митев коментира, че в одитния доклад няма абсолютно нищо сериозно. „Ние отговорихме с 25 страници. За съжаление, не се съгласиха с нито една забележка и не са взети предвид. Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция“, казва акад. Митев.

„Дума“ информира за вътрешната реорганизация на НЗОК, решена на Надзорният съвет на Здравната каса на заседанието от 17 септември. Контролната дейност в НЗОК се обединява в една дирекция. Тя ще обхваща и контрола в районните здравни каси. В момента има две дирекции - "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ", но според функционалния анализ контролната дейност и методологичната трябва да бъдат отделени. При предложената структура дирекциите "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ" остават само като методологични. Освен това директорите на контрола в РЗОК в страната да бъдат държавни служители, да бъдат назначавани от управителя на НЗОК и да са подчинени на дирекцията, т.е. директорите на това звено в РЗОК няма да са на подчинение на РЗОК, а директно на управителя на НЗОК. На директно подчинение на управителя остават финансовият контрольор, дирекцията "Вътрешен одит". Създава се самостоятелен актюерски отдел "Анализи, планиране и прогнози на дейността на НЗОК". Дирекция "Правна" става с два отдела - "Правни дейности" и "Обществени поръчки" в състава на общата администрация. Дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" остава на подчинение на главния секретар, "Човешки ресурси" остава самостоятелен отдел, а "Счетоводство" като самостоятелна дирекция в състава на общата администрация. Отделът "Сигурност" ще бъде директно подчинен на управителя“, пише медията.

Оставките на четирима членове на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца са невалидни, пише „Монитор“. „Те трябва да бъдат гласувани от Министерския съвет, докато това не стане, четиримата не могат да се считат освободени“, заявява за изданието председателят на фонда проф. Владимир Пилософ, припомняйки правилника за работа на Обществения съвет, чийто състав също се гласува от кабинета.

„Монитор“ припомня, че преди броени дни оставки подадоха директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, журналистът и представител на частните медии Милена Златкова, а преди това и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...".

„24 часа“ съобщава за семейство дало 200 лв. подкуп на лекари от ТЕЛК в Стара Загора, за да не порежат съпруга, който страда от болестта на Бехтерев, в процентите за инвалидност. Информацията е по показания на съпругата Нели Райкова в спецсъда по дело за рушвети срещу 3 лекарки и секретарка от старозагорската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

„Според обвинението председателката на 3-и състав на ТЕЛК д-р Надежда Тодорова, още 2 лекарки и секретарката Димитрина Рангелова за 6 месеца прибрали над 5 хил. лв. от рушвети, за да издават фалшиви решения за инвалидност“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JQcG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15.05.2021 10:39:12

"Моята длан е за теб" в подкрепа на хората с наследствен ангиоедем

16  май е специален ден за една малка група хора, които съжителстват с рядката диагноза насл ...

518 са новите случаи на коронавирус, 1991 са излекуваните  (Обновена)
15.05.2021 08:31:29

518 са новите случаи на коронавирус, 1991 са излекуваните (Обновена)

518 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 263 от тях са устан ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...