!
Вторник, 23 Април 2024
28
окт
1
 

От печата: Трансплантация на бял дроб, бюджет, бум на ишиас на изборите

Понеделник, 28 Октомври 2019 | 09:02:14
1

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направен

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направена в предизборната нощ на събота срещу неделя и е продължила 7 часа. Първият пациент, успял да получи нов орган и шанс за втори живот на родна земя, е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Той е в реанимацията на болницата, където ще остане поне 10-15 дни. Това е т.нар. критичен период след подобна операция - грижите за трансплантирания тогава са решаващи, за което се изисква много добре подготвен екип“, пише „24 часа“.

„Реализирането на първата белодробна трансплантация в България се случва повече от година по-рано от предвижданата от здравния министър Кирил Ананиев 2021-а. Това дава надежда на всички 18 пациенти, които в момента се нуждаят от нов бял дроб. Сега те нямат никаква възможност за подлагане на подобна интервенция. От една страна, защото досега у нас такива трансплантации не се извършваха, а от друга - от началото на август европейските клиники спряха изцяло да приемат чуждестранни пациенти. А за пациентите, чакащи за бял дроб, този проблем се появи още в началото на 2018 г., когато наличното споразумение между страната ни и Австрия по линия на Евтротрансплант не бе подновено и виенската клиника спря да приема българи. Споразумението бе възобновено в началото на 2019 г. и нов бял дроб успя да получи само 28-годишната Илияна Христова от Варна. Малко след това споразумението отново бе прекратено, включително и спрямо граждани на други държави. По Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията екип специалисти от болниците ВМА и "Света Екатерина" бе на двуседмично обучение в Австрия за извършване на белодробни трансплантации през септември. В началото на 2020 г. предстои те да преминат същинската част от обучението, което ще продължи около месец“, допълва изданието.

Вестник "Телеграф" пък дава разяснения за проекта за държавен бюджет. "За здраве са заложени с близо 500 милиона лева повече, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи разходите са с над 900 милиона лева нагоре. От тях за пенсии са заделени 590 млн. лв. повече. А за социални помощи и обезщетения разходите растат със 196 милиона лева. Това става ясно от тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, която бе публикувана заедно с проектозакона за бюджет 2020 на сайта на ведомството. От увеличените с 500 млн. лева разходи за здравеопазване, 394 милиона повече са предвидени за НЗОК, 50 милиона лева отгоре са за лечебни заведения. Ръст с 10,4 млн. лева са планирани за спешна медицинска помощ. 30 милиона лева са предвидени за националната педиатрична болница", съобщава ежедневникът.

„Монитор“ информира, за огромен брой заявления за гласуване в подвижни секции, подадени в Бяла Слатина. „Оказва се, че точно за местните избори около 400 души са хванали ишиас. Всички болнични листове на пациентите, които се оплакали от болки в кръста, са издадени от невролог в града. Прокуратурата стартира проверка сигнал за това, който е подаден в събота. Някои от хората, които са се разболели обаче, отричат да са попълвали заявленията и твърдят, че подписите им са фалшифицирани. Разказват, че личните им карти били взети за половин час, под предлог че са нужни личните им данни заради направения ремонт на улицата“, уточнява всекидневникът.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
64bQ

FUl 28.10.2019 10:25:57

Отново в неведение, но първата белодробна трансплантация е извършена през 2003 г. Това се вижда в регистъра на Агенцията по трасплантология.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...