Вторник, 26 Май 2020
28
окт
1
 

От печата: Трансплантация на бял дроб, бюджет, бум на ишиас на изборите

Понеделник, 28 Октомври 2019 | 09:02:14
1

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направен

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направена в предизборната нощ на събота срещу неделя и е продължила 7 часа. Първият пациент, успял да получи нов орган и шанс за втори живот на родна земя, е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Той е в реанимацията на болницата, където ще остане поне 10-15 дни. Това е т.нар. критичен период след подобна операция - грижите за трансплантирания тогава са решаващи, за което се изисква много добре подготвен екип“, пише „24 часа“.

„Реализирането на първата белодробна трансплантация в България се случва повече от година по-рано от предвижданата от здравния министър Кирил Ананиев 2021-а. Това дава надежда на всички 18 пациенти, които в момента се нуждаят от нов бял дроб. Сега те нямат никаква възможност за подлагане на подобна интервенция. От една страна, защото досега у нас такива трансплантации не се извършваха, а от друга - от началото на август европейските клиники спряха изцяло да приемат чуждестранни пациенти. А за пациентите, чакащи за бял дроб, този проблем се появи още в началото на 2018 г., когато наличното споразумение между страната ни и Австрия по линия на Евтротрансплант не бе подновено и виенската клиника спря да приема българи. Споразумението бе възобновено в началото на 2019 г. и нов бял дроб успя да получи само 28-годишната Илияна Христова от Варна. Малко след това споразумението отново бе прекратено, включително и спрямо граждани на други държави. По Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията екип специалисти от болниците ВМА и "Света Екатерина" бе на двуседмично обучение в Австрия за извършване на белодробни трансплантации през септември. В началото на 2020 г. предстои те да преминат същинската част от обучението, което ще продължи около месец“, допълва изданието.

Вестник "Телеграф" пък дава разяснения за проекта за държавен бюджет. "За здраве са заложени с близо 500 милиона лева повече, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи разходите са с над 900 милиона лева нагоре. От тях за пенсии са заделени 590 млн. лв. повече. А за социални помощи и обезщетения разходите растат със 196 милиона лева. Това става ясно от тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, която бе публикувана заедно с проектозакона за бюджет 2020 на сайта на ведомството. От увеличените с 500 млн. лева разходи за здравеопазване, 394 милиона повече са предвидени за НЗОК, 50 милиона лева отгоре са за лечебни заведения. Ръст с 10,4 млн. лева са планирани за спешна медицинска помощ. 30 милиона лева са предвидени за националната педиатрична болница", съобщава ежедневникът.

„Монитор“ информира, за огромен брой заявления за гласуване в подвижни секции, подадени в Бяла Слатина. „Оказва се, че точно за местните избори около 400 души са хванали ишиас. Всички болнични листове на пациентите, които се оплакали от болки в кръста, са издадени от невролог в града. Прокуратурата стартира проверка сигнал за това, който е подаден в събота. Някои от хората, които са се разболели обаче, отричат да са попълвали заявленията и твърдят, че подписите им са фалшифицирани. Разказват, че личните им карти били взети за половин час, под предлог че са нужни личните им данни заради направения ремонт на улицата“, уточнява всекидневникът.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
75Nq

FUl 28.10.2019 10:25:57

Отново в неведение, но първата белодробна трансплантация е извършена през 2003 г. Това се вижда в регистъра на Агенцията по трасплантология.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Стратегия на МЗ предвижда до 2030 г. директните плащания да намалеят до 30%
26.05.2020 17:53:06 Надежда Ненова

Стратегия на МЗ предвижда до 2030 г. директните плащания да намалеят до 30%

Делът на директните плащания от пациента да падне от 46,6% (през 2017  г.) на 30% до 2030 г. ...

Болницата в Карлово и
26.05.2020 17:23:40

Болницата в Карлово и "Спешна помощ" подписаха споразумение

Подписано е споразумение между пловдивската „Спешна помощ“ и общинската МБАЛ „К ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...