Вторник, 19 Януари 2021
28
окт
1
 

От печата: Трансплантация на бял дроб, бюджет, бум на ишиас на изборите

Понеделник, 28 Октомври 2019 | 09:02:14
1

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направен

Всички днешни вестници отразяват първата трансплантация на бял дроб у нас, извършена от екип на университетската болница "Лозенец", ръководен от шефа й проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. „Тя е направена в предизборната нощ на събота срещу неделя и е продължила 7 часа. Първият пациент, успял да получи нов орган и шанс за втори живот на родна земя, е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Той е в реанимацията на болницата, където ще остане поне 10-15 дни. Това е т.нар. критичен период след подобна операция - грижите за трансплантирания тогава са решаващи, за което се изисква много добре подготвен екип“, пише „24 часа“.

„Реализирането на първата белодробна трансплантация в България се случва повече от година по-рано от предвижданата от здравния министър Кирил Ананиев 2021-а. Това дава надежда на всички 18 пациенти, които в момента се нуждаят от нов бял дроб. Сега те нямат никаква възможност за подлагане на подобна интервенция. От една страна, защото досега у нас такива трансплантации не се извършваха, а от друга - от началото на август европейските клиники спряха изцяло да приемат чуждестранни пациенти. А за пациентите, чакащи за бял дроб, този проблем се появи още в началото на 2018 г., когато наличното споразумение между страната ни и Австрия по линия на Евтротрансплант не бе подновено и виенската клиника спря да приема българи. Споразумението бе възобновено в началото на 2019 г. и нов бял дроб успя да получи само 28-годишната Илияна Христова от Варна. Малко след това споразумението отново бе прекратено, включително и спрямо граждани на други държави. По Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията екип специалисти от болниците ВМА и "Света Екатерина" бе на двуседмично обучение в Австрия за извършване на белодробни трансплантации през септември. В началото на 2020 г. предстои те да преминат същинската част от обучението, което ще продължи около месец“, допълва изданието.

Вестник "Телеграф" пък дава разяснения за проекта за държавен бюджет. "За здраве са заложени с близо 500 милиона лева повече, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи разходите са с над 900 милиона лева нагоре. От тях за пенсии са заделени 590 млн. лв. повече. А за социални помощи и обезщетения разходите растат със 196 милиона лева. Това става ясно от тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, която бе публикувана заедно с проектозакона за бюджет 2020 на сайта на ведомството. От увеличените с 500 млн. лева разходи за здравеопазване, 394 милиона повече са предвидени за НЗОК, 50 милиона лева отгоре са за лечебни заведения. Ръст с 10,4 млн. лева са планирани за спешна медицинска помощ. 30 милиона лева са предвидени за националната педиатрична болница", съобщава ежедневникът.

„Монитор“ информира, за огромен брой заявления за гласуване в подвижни секции, подадени в Бяла Слатина. „Оказва се, че точно за местните избори около 400 души са хванали ишиас. Всички болнични листове на пациентите, които се оплакали от болки в кръста, са издадени от невролог в града. Прокуратурата стартира проверка сигнал за това, който е подаден в събота. Някои от хората, които са се разболели обаче, отричат да са попълвали заявленията и твърдят, че подписите им са фалшифицирани. Разказват, че личните им карти били взети за половин час, под предлог че са нужни личните им данни заради направения ремонт на улицата“, уточнява всекидневникът.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VYKx

FUl 28.10.2019 10:25:57

Отново в неведение, но първата белодробна трансплантация е извършена през 2003 г. Това се вижда в регистъра на Агенцията по трасплантология.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Лисички: Ако работят всички детски заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от 2 до 4%
19.01.2021 09:33:39

Д-р Лисички: Ако работят всички детски заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от 2 до 4%

Ако работят всички детски заведения – училища и детски градини, включително и висшите учебн ...

Световният ден на здравето 7 април ще премине под знака на неравенствата в здравеопазването
19.01.2021 08:57:23

Световният ден на здравето 7 април ще премине под знака на неравенствата в здравеопазването

„Темата за Световния ден на здравето – 7 април, тази година е неравенството в здравео ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...