!
Неделя, 14 Април 2024
18
окт
 

От печата: Търговия с кръв, психиатриите като социални домове, убиецът на фелдшера остава в ареста

Петък, 18 Октомври 2019 | 08:47:43


Тръговията с кръв е тема на днешния брой на „Монитор“. „За 300 лева се опитват да търгуват бележка от един кръводарител дилърите пред Националния център по трансфузионна хематология. Това означава, че ако на болния предстои коремна оп

Тръговията с кръв е тема на днешния брой на „Монитор“. „За 300 лева се опитват да търгуват бележка от един кръводарител дилърите пред Националния център по трансфузионна хематология. Това означава, че ако на болния предстои коремна операция, близките му трябва да платят 1200 лв. за 4 бележки, колкото се изискват. На практика обаче, след пазарене цената на всяка една пада до 80 лева“, пише изданието.

„Предоставените на болниците количества кръв и кръвни продукти са безплатни, но само до определен лимит. Над него, те трябва да плащат, макар и символични суми. Точно, за да не нарушават бюджета си, те изискват бележки за дарена кръв при операция. В началото на всяка година Националният център по трансфузионна хематология спуска лимити на болниците за безплатно отпускане на кръв кръвни продукти и плазма. Колко точно се полага на конкретно лечебно заведение, зависи от броя на операциите и тяхната сложност. Изчисленията се правят на базата на потреблението им в предишни години. Ако клиниките успеят да се вместят в спуснатите цифри, не плащат нито лев. Превишат ли го обаче, за всеки литър отгоре трябва да броят по 90 лева на центъра по хематология, от който са го взели. Тази цена е закована в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. В него изрично е уточнено, че такова разплащане се осъществява само между здравни заведения. Там е записано още, че кръв и кръвни продукти не се продават на частни лица нито пък частни лица могат да продават кръвта си. Въпреки това обаче пазара на черно продължава да съществува За 2018 г. планираните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения са били общо 83 999 литра, казаха от Министерството на здравеопазването. Тридесет и три болници в София са получили надлимитни количества кръв и кръвни съставки. Става въпрос за общо 2 709.356 литра, за които те са платили 106 882.91 лева“, уточнява още изданието.

„24 часа“ съобщава, че психиатриите у нас са се превърнали в социални домове. "Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни, обрича на провал лечението на хора, чиито близки са абдикирали от грижата за тях. Само малцина, които са с умствена изостаналост, имат право на лични асистенти. Възрастните често са с други придружаващи заболявания, за които не се отпускат още средства за болнично лечение, а парите за храна и леглоден са колкото цената на евтин хостел." Това заяви проф. Мариана Арнаудова, а думите й бяха напълно подкрепени от проф. Христо Кожухаров - специалисти в клиниките по психиатрия във варненската УМБ АЛ "Св. Марина". Според двамата специалисти най-тежкият проблем остава стигмата психична болест, заради която често специализираните болници са в покрайнините на градовете, а пациентите им се смятат за опасни“, пише всекидневникът.

Обвиненият в убийството на фелдшера в Орешак Иван Печелиев остава за постоянно в ареста, информира „Телеграф“. „Пред Бургаския апелативен съд вчера той е настоял да бъде пуснат, защото имал здравословни проблеми. Магистратите обаче не се трогнаха и го оставиха в килията. Събрани са достатъчно косвени гласни доказателства от около 20 свидетели, че именно Иван Печелиев е извършил престъплението, обясни ръководителят на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nAYF


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...