Понеделник, 25 Януари 2021
18
окт
 

От печата: Търговия с кръв, психиатриите като социални домове, убиецът на фелдшера остава в ареста

Петък, 18 Октомври 2019 | 08:47:43


Тръговията с кръв е тема на днешния брой на „Монитор“. „За 300 лева се опитват да търгуват бележка от един кръводарител дилърите пред Националния център по трансфузионна хематология. Това означава, че ако на болния предстои коремна оп

Тръговията с кръв е тема на днешния брой на „Монитор“. „За 300 лева се опитват да търгуват бележка от един кръводарител дилърите пред Националния център по трансфузионна хематология. Това означава, че ако на болния предстои коремна операция, близките му трябва да платят 1200 лв. за 4 бележки, колкото се изискват. На практика обаче, след пазарене цената на всяка една пада до 80 лева“, пише изданието.

„Предоставените на болниците количества кръв и кръвни продукти са безплатни, но само до определен лимит. Над него, те трябва да плащат, макар и символични суми. Точно, за да не нарушават бюджета си, те изискват бележки за дарена кръв при операция. В началото на всяка година Националният център по трансфузионна хематология спуска лимити на болниците за безплатно отпускане на кръв кръвни продукти и плазма. Колко точно се полага на конкретно лечебно заведение, зависи от броя на операциите и тяхната сложност. Изчисленията се правят на базата на потреблението им в предишни години. Ако клиниките успеят да се вместят в спуснатите цифри, не плащат нито лев. Превишат ли го обаче, за всеки литър отгоре трябва да броят по 90 лева на центъра по хематология, от който са го взели. Тази цена е закована в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. В него изрично е уточнено, че такова разплащане се осъществява само между здравни заведения. Там е записано още, че кръв и кръвни продукти не се продават на частни лица нито пък частни лица могат да продават кръвта си. Въпреки това обаче пазара на черно продължава да съществува За 2018 г. планираните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения са били общо 83 999 литра, казаха от Министерството на здравеопазването. Тридесет и три болници в София са получили надлимитни количества кръв и кръвни съставки. Става въпрос за общо 2 709.356 литра, за които те са платили 106 882.91 лева“, уточнява още изданието.

„24 часа“ съобщава, че психиатриите у нас са се превърнали в социални домове. "Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни, обрича на провал лечението на хора, чиито близки са абдикирали от грижата за тях. Само малцина, които са с умствена изостаналост, имат право на лични асистенти. Възрастните често са с други придружаващи заболявания, за които не се отпускат още средства за болнично лечение, а парите за храна и леглоден са колкото цената на евтин хостел." Това заяви проф. Мариана Арнаудова, а думите й бяха напълно подкрепени от проф. Христо Кожухаров - специалисти в клиниките по психиатрия във варненската УМБ АЛ "Св. Марина". Според двамата специалисти най-тежкият проблем остава стигмата психична болест, заради която често специализираните болници са в покрайнините на градовете, а пациентите им се смятат за опасни“, пише всекидневникът.

Обвиненият в убийството на фелдшера в Орешак Иван Печелиев остава за постоянно в ареста, информира „Телеграф“. „Пред Бургаския апелативен съд вчера той е настоял да бъде пуснат, защото имал здравословни проблеми. Магистратите обаче не се трогнаха и го оставиха в килията. Събрани са достатъчно косвени гласни доказателства от около 20 свидетели, че именно Иван Печелиев е извършил престъплението, обясни ръководителят на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VZ1v


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента
25.01.2021 17:21:13 Надежда Ненова

Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента

Всички участници в системата на здравеопазването ползват софтуери, но между тях няма никаква връз ...

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка
25.01.2021 16:54:54

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка

Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Много хора не отиваха да се лекуват, което отл ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...