Четвъртък, 27 Юни 2019
05
февр
2
 

От печата: Хемодиализа, заплати, агресия

Вторник, 05 Февруари 2019 | 09:09:16
2

„Болниците ще са ограничени в броя хемодиализи през тази година, оплакаха се медици. Причината е, че НЗОК е вкарала индикативни стойности в анексите към договорите на болниците. И било възможно надвишените да не бъдат платени или трябвало да се в

„Болниците ще са ограничени в броя хемодиализи през тази година, оплакаха се медици. Причината е, че НЗОК е вкарала индикативни стойности в анексите към договорите на болниците. И било възможно надвишените да не бъдат платени или трябвало да се връщат пациенти”, пише днес „24 часа”.

„Всяка диализа, която е над определените стойности, ще подлежи на допълнителна проверка, но тя ще бъде заплатена, гарантираха обаче от касата. Предвиждат се специални регионални фондове за диализа, а и клиниките можели да теглят до 5% от бюджета си авансово. До момента нямало случаи на неплатени диализи дори и в националната кардиологична болница, където се извършват по около 1000 процедури месечно”, допълва изданието.

Срещата на Кирил Ананиев в болницата в Козлодуй, където протестираха медсестри заради ниските си заплати, също намира място в днешния печат. „Здравният министър пое ангажимент МЗ да окаже методическа и експертна помощ за увеличаването на заплатите на медсестрите в Козлодуй. Това стана ясно след среща на Ананиев с персонала на болницата вчера. Медицинските сестри се вдигнаха на протест, тъй като заплатите им през тази година са само с 20 лева над минималната от 560 лева”, четем в „Монитор”.

„Ананиев съобщи, че тази година средствата по методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и болницата в Козлодуй за дейности като ТЕЛК, спешна помощ и заради това, че обслужва хора, живеещи в трудно достъпни райони. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок”, допълва публикацията.

Вестниците се спират и на поредните прояви на агресия в здравния сектор. „Поредно нападение над лекар е регистрирано от полицията в Сливен. 35-годишен мъж е посегнал на медик в местната болница и му е причинил лека телесна повреда.

Сигналът е подаден през уикенда. Служителите на реда реагирали незабавно и задържали нападателя с инициали К.Ш. По случая е образувано досъдебно производство”, пише „Телеграф” и продължава: „Шофьор на линейка пък бе нападнат вчера в Петрич. Около 12 ч. е получен сигнал за жена, на която й е прилошало в ромската махала. Четири минути след обаждането екип пристига на адреса. Мъж обаче напада фелдшера с обвинението, че са закъснели. Тогава 41-годишният шофьор Ангел Дюлзов му се притичва на помощ, в резултат на което получава удар в лицето, в областта на окото. Пострадалият е дал показания и в районната прокуратура”, информира изданието.

Материалът припомня: „В рамките на миналия месец също бяха регистрирани няколко случая на агресия към медицински лица в различни градове на страната. Два поредни дни инциденти имаше в спешното на Горна Оряховица. Там от събота нощни гардове пазят спешните медици там от 18 до 6 часа сутринта”.

„Дума” пък отбелязва проблемите на лечебно заведение, свързани с епидемичната обстановка. „Леглата в детското и белодробното отделение на Ловешката болница не достигат, за да бъдат настанени заболелите от остри респираторни заболявания. По тази причина се налага лечебното заведение да приема пациенти и в други отделения, въпреки че в областта не беше обявена грипна епидемия”, съобщава всекидневникът.

„Директорът на болницата д-р Румяна Нановска посочи, че заради големия брой постъпващи пациенти леглата значително са увеличени, но не са достатъчни. Пациентите, които постъпват в тежко състояние, са прекалено много, но няма как да ги върнем, поясни тя. По думите на д-р Нановска надвишаването на лимита на леглата създава допълнителен проблем при отчитане дейността на лечебното заведение. Тя уточни, че в момента приетите за лечение деца са над 40”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3cS2

Патриот-майтапчия 05.02.2019 09:42:31

Искаме да се лекуваме като германци, ама с 30 пъти по-малки здравни осигуровки! Залповете на Аврора думкат в главите ни, Винцеремос, дрогари! Да живей!

Гост 05.02.2019 09:21:15

Министърът-финансист щял бил да окаже методическа и експертна помощ за увеличаване на заплатите. Сигурно в Козлодуй са много щастливи от това.


Още новини
Към 24 юни у нас са регистрирани 981 случая на морбили
27.06.2019 13:04:46

Към 24 юни у нас са регистрирани 981 случая на морбили

Към 24 юни т.г. у нас са регистрирани 981 случая на морбили в 11 области. Това се казва в писмен ...

БСП иска Ананиев да обясни в парламента за закриването на отделения
27.06.2019 12:40:18

БСП иска Ананиев да обясни в парламента за закриването на отделения

От БСП искат министър Ананиев да  дойде в парламента и да обясни как ще обезпечи медицинскат ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...