Четвъртък, 04 Март 2021
27
юли
7
 

Д-р Мими Виткова:

От предложенията във „Визията“ на БСП лъха и професионална, и политическа несъстоятелност

Петък, 27 Юли 2018 | 13:11:45
7

„За съжаление, от тези предложения лъха и професионална, и политическа несъстоятелност“. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Bulgaria ON AIR. Думите й бяха по адрес на представената миналия уикенд от БСП „Визия з

„За съжаление, от тези предложения лъха и професионална, и политическа несъстоятелност“. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Bulgaria ON AIR. Думите й бяха по адрес на представената миналия уикенд от БСП „Визия за България“ в частта, свързана със здравеопазването.

„Какво означава предложението държавните лечебни заведения да не са търговски дружества? Ако искаме наистина от малкия финансов ресурс, с който разполага здравеопазването, да не се печели, защо изваждаме само държавните лечебни заведения? Принципът би трябвало да бъде друг – всички, които ползват обществения ресурс от НЗОК, да нямат търговски статут, т.е. да не могат да формират печалба“, коментира д-р Виткова. „Говори се, че трябвало Касата да предлага еднакви цени на тези лечебни заведения, които няма да са търговски дружества, т.е. държавните. В момента на всички лечебни заведения – държавни, общински и частни, Касата плаща по едни и същи цени, т.е. това говори за непознаване на проблематиката или просто за едни клишета, които са хвърлени в един сериозен документ. Т.е. начинът, по който са поднесени предложенията, отразява едно несериозно отношение към една система, която е затънала в проблеми и от която страда целия наш народ“, заяви тя.

Д-р Виткова коментира и предложението автономията на медицинските ВУЗ-ове да бъде преразгледана, „за да изпълняват държавната политика в областта на здравеопазването“. „Т.е. ние признаваме, че днес автономията на медицинските ВУЗ-ове пречи на държавната политика ли? Ами останалите ВУЗ-ове? Освен медицинските, всичките ли работят в ущърб на държавната политика? Ако ще преразглеждаме тази автономия, да я преразгледаме на всички висши учебни заведения. Ако проблемът е в това, че България готви страшно много кадри в областта на медицината и те напускат страната, то проблемът не се състои в автономията на ВУЗ-овете, а в това, че когато някой решава да завърши медицина по държавна поръчка, би трябвало да се обвърже с някакъв договор, да върне инвестираното от нашето общество в неговото образование, като работи определени години в страната. И това няма да попречи на свободното движение на специалисти в Европа съгласно директивите, защото който не желае да работи в страната, ще си заплати за обучението и е свободен да върви където желае. Т.е. това е пак една формулировка, която буди недоумение – защо точно медицинските ВУЗ-ове бяха извадени от автономните им права?“, попита бившият здравен министър.

„Виждам едни клишета, едно бягство от точните отговори на сериозните проблеми, а пък пълен анахронизъм е въпросните регионални холдинги. Какво означава регионален холдинг по здравеопазване, в който да влезели областни центрове за извънболнична помощ? Ами няма такива юридически лица! Това какво говори – че не се познават структурите на системата, или че просто предлагаме едни такива умотворения и фойерверки, които са неизпълними, които няма да допринесат с нищо за подобряване на хала на системата и на болните хора в нея“, заяви още тя.

Д-р Мими Виткова се спря и на средствата, които се отделят за здравеопазване, като посочи, че те трябва да са много повече. „Отделяме 8,2-8,3% от БВП, което е съизмеримо с ЕС, но у нас средствата за здравеопазване са много несправедливо разпределени – 50% са от джоба на пациента. Тази диспропорция трябва да бъде променена, защото Европа средно от пациента взема около 15% от общите разходи“, посочи тя. Във връзка с това бившият здравен министър припомни и задълженията на държавата към здравния бюджет. „Държавата е поела ангажимент да заплаща за 2/3 от българските граждани и внася парите в Касата 1/3 от общия финансов ресурс. Т. е. тя участва несолидарно в тази система. И не може служители, които получават хиляди левове заплата, да не си плащат здравните вноски, а да ги заплащаме от данъците на хората с минимална работна заплата. Това е несправедливо и бягайки от този проблем, политическите партии, за да не се противопоставят на отделни категории избиратели, на практика затлачват осигурителната система в още по-дълбок хаос“, заяви тя.

По думите й обаче проблемите на здравеопазването не са на първо място финансови, а структурни и управленски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*Qr5

социалист 28.07.2018 01:34:59

Виткова, кажи обаче как работят т .нар. здравни застрахователи, на които ти си лице. Близо до 100 % институционални клиенти(сигурно получават и кеш бек), ниски покрития, смешни добавки към платеното от здр каса, млади пациенти, които не се разболяцат и 50 % марж. Това, ако не е див капитализъм? Стига си се правила на света вода ненапита, срий се и повече не ни дразни. Само ти си най-великата и само твоето мнение е меродавно?

Против хората със съзнание за " богове" 28.07.2018 00:19:12

Ако Вие Дилиттъл мислите, че сте "избран" и решавате съдби, т.е. здраве и за това получавате пари, то Вие жестоко грешите! Вие сте прекрасен доктор, но идеите Ви стигат само до това да имате крепко здраве, за да ги осъществите. Желая Ви да видите " йотата" и да тръгнете от там. (Търсене на "йота" в нета). Успех!

Гост 29.07.2018 00:14:37

Виткова, пак нещо не си ясна. Пълна мъгла е този текст , прочете ли го? Ако ти се мислиш за избрана и те дразнят другите ,ходи си вземи стетоскопа и преглеждай вместо да переш пари с фонда си.

Dr_Doolittle 27.07.2018 16:36:28

Винаги е много забавно да се гледат крамолите при комунягите , когато става дума за пари. Когато са просто пролетарии защитават другаря им Маркс , но когато натрупат капитал и станат капиталисти, (което е мечтата на всяко комуне) изведнъж хвърлят хартиите на Маркс в кенефа и защитават мръсните си капитали натрупани от раздаденото национално богатство с червените куфарчета навремето . Като ортодоксални комуняги могат да обещават на простия си електорат безплатни неща тоя да работи оня да работи безплатно за утайката, да се експлоатира лекаря с незаплащан труд,да няма потребителски такси , а когато са вече капиталисти почват да се конфронтират и дърлят с другарите си червени потници. Изобщо както във вица за хомосексуалистите : ‘Комуняги, сър….’

Доктора 27.07.2018 18:14:58

Да,ама накрая пак лекарите обираме пешкира !:(

Гост 27.07.2018 18:11:02

Коменсализъм.

Др. Цветкова 27.07.2018 14:27:54

Браво! За всичко, което казва е права!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...