Неделя, 19 Май 2019
23
апр
1
 

От пресата: Английски студенти лекуват в Родопите, сестрите се срещат с президента, Италия търси лекари и у нас

Вторник, 23 Април 2019 | 08:57:21
1

18 студенти по медицина са направили профилактични прегледи за хематологични заболявания в 3 откъснати села от община Златоград, съобщава „24 часа“. „Те са граждани на Великобритания, но по произход са от Южна Корея, Непал, Ирак, Либи

18 студенти по медицина са направили профилактични прегледи за хематологични заболявания в 3 откъснати села от община Златоград, съобщава „24 часа“. „Те са граждани на Великобритания, но по произход са от Южна Корея, Непал, Ирак, Либия, Пакистан, Бермуда, Нигерия, Шри Ланка и учат медицина у нас. "Успяхме да прегледаме и изследваме 82-ма пациенти. Средствата бяха предоставени от организация, създадена от самите студенти.", казва д-р Елина Белева от Клиниката по медицинска онкология към УМ БАЛ "Св. Георги". Сдудентите са били на 2 лагера в Непал, а миналата година са правили профилактика на диабет в пловдивското с. Труд. "Много хора имат високо кръвно, проблеми със сърдечносъдовата система, без да знаят, имат и левкоцитоза, което е признак за инфекция", казват студентите“, пише изданието.

„Труд“ информира, че инициативният комитет на протестиращите специалисти по здравни грижи - сестри, фелдшери, рехабилитатори и акушерки има насрочена среща за днес, 23 април, с президента Румен Радев. „Те искат да го запознаят с исканията си и с хронологията на събитията, довели до недоволството им и до демонстрации с надеждата, че държавният глава може да им помогне в рамките на правомощията, които има. Припомняме, че за 15 май е насрочен национален протест на специалистите по здравни грижи, за който вече тече подготовка в различни болници в страната. На някои места се организира отрано транспорт, на други като Габрово например, се събират средства между самия персонал, с които да бъдат изпратени негови представители на събитието в София“, уточнява медията.

„Монитор“ съобщава, че в Италия лекарите стават все по-малко и започват търсене на медици в Източна Европа. Изданието цитира римския всекидневник "Република", според чиито данни най-тежко е положението в североизточната област Венето, в чиито болници към момента не достигат 1300 лекари. „Ето защо емисари, поощрени от губернатора на Венето Лука Зайя, вече тарашели за дипломирани лечители от Румъния, и по-специално от района на град Тимишоара“, уточнява „Монитор“.

Болниците във Венето били принудени да връщат масово на работа пенсионери. „Що се отнася до "класацията на недостига", то тя се оглавява от педиатрите - липсват 227, следват докторите от Бърза помощ-184-ма, специалистите по вътрешни болести - 92-ма, липсват още 67 рентгенолози, 33-ма ортопеди, 32-ма анестезиолози, 31 психиатри и т.н. Римският всекидневник предвижда, че, що се отнася до лекарите, в бъдеще положението в цяла италия ще става все по-тежко тъй като до 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 тукашни медици. А завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000 -7000, или иначе казано, ако няма "внос", в средата на следващото десетилетие на Апенините ще липсват към 15 хиляди доктори, като само отделенията на Бърза помощ ще се нуждаят от 4200 висококвалифицирани специалисти. Ето защо "Република" предвижда италианският "лов на доктори" в източноевропейските страни да става все по-интензивен, като се разпростре и в България“, допълва изданието.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JGC6

Dr_Doolittle 23.04.2019 22:15:47

По статистиката на СЗО Италия беше с най-много лекари на глава от населението последните 10 години. А там вече се тревожат за бъдещето си. Само балканските чички от МЗ,НЗОК,РЗОК,ИАМО ,Парламентарна комисия по 'Здравеопазване' не им дреме за утрешния ден на гетото и фактът ,че Италия утре може да си купи лекари отвсякъде, а посткомунистическата кочинка тук нанай си , NEVER, JAMAIS, NIEMALS, НИКОГДА....


Още новини
Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен
19.05.2019 10:54:44 Надежда Ненова

Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен

Д-р Нина Янчева-Петрова е родена през 1975 г. в София. Средното си образование завършва през ...

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур
18.05.2019 11:28:18

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур

Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, съоб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...