Неделя, 29 Ноември 2020
25
окт
 

От пресата: Вот на недоверие, промени в здравния сектор

Четвъртък, 25 Октомври 2018 | 09:25:19


„Със 133 гласа „против” и 99 „за” Народното събрание отхвърли очаквано вчера третия вот на недоверие към правителството - заради политиката му в здравеопазването. „Г-жа Нинова каза, че се стяга за избори. Ние

„Със 133 гласа „против” и 99 „за” Народното събрание отхвърли очаквано вчера третия вот на недоверие към правителството - заради политиката му в здравеопазването.

„Г-жа Нинова каза, че се стяга за избори. Ние в ГЕРБ се стягаме за 4-годишно управление и ви каним на дебат за изборите през 2021-а година. Зад управлението стоят 133-ма депутати”, със задоволство отбеляза лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.” Това четем днес в „24 часа” за вчерашното гласуване на вот на недоверие към правителството.

„За предсрочното прекратяване на мандата гласуваха от БСП и ДПС. „Воля” и двамата независими подкрепиха властта”, уточнява вестникът.

„Макар че вотът бе за здравето, очаквано акцентът в пленарната зала бе кризата във властта, предизвикана от изказването на вицепремиера Валери Симеонов за „кресливите жени”, които извеждат на улицата „уж болните си деца”. За него той се извини пред камерите в Министерския съвет половин час преди старта на пленарния ден”, разказва публикацията и допълва: „БСП поиска Симеонов да дойде, за да бъде изслушан, но мнозинството отхвърли точката - в петък ще бъдат разгледани два законопроекта за решаване проблемите на хората с увреждания и тогава вицето ще може да говори по темата.

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че групата на движението няма да остане в залата и да слуша „един циник” и е категорично против „този човек да идва тук и да ни каже какво е искал да каже”. „Час по-скоро Симеонов да си ходи - воденичен камък е не само за ГЕРБ, но и за страната. Ако не си отиде от властта, ние ще предприемем политически действия, за да спасим България”, предупреди лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За нас изпълнителната власт е напълно блокирана, установи по повод коалиционните драми при управляващите зам.-шефът на лявата ПГ Драгомир Стойнев. „Днес са децата с увреждания, вчера бяха онкоболните, утре ще бъдат други. Необходими са нови избори - гражданското недоволство е на ръба”, призова Стойнев. „Скандалите в управляващата коалиция показват, че в това правителство няма задкулисие”, отвърна Цветанов”.

„Стандарт” търси мнението на шефа на „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев за предстоящите промени в здравния сектор. „Бъдещето ще покаже какво ще се случи с Агенцията по медицински надзор. Не смятам обаче, че дали под нейната шапка ще бъдат трансплантациите е толкова важно. Същественото е тази бъдеща агенция наистина да упражнява контрол. Но за да го направи, първо трябва да се изработят индикатори за качество, каквито има в Европа и в света. За да може контролът да не е за някоя запетайка в документ, а за медицинските дейности и резултатите от тях. Докато не се приемат тези индикатори за качество, няма значение как ще се казва органът за контрол”, казва проф. Начев.

„Второ, контролът на качеството може да се осъществи само от експерти във всяка една област. Не може да се осъществява от администратори, защото те не разбират правилата за добра медицинска практика.

Както има заклети счетоводители и одитори, така трябва да има заклети експерти в областта на сърдечно-съдовите, ендокринните, белодробните заболявания, гастроен-терологията и т.н. Тази функция може да се изпълнява само от лекарското съсловие и специално от научните дружества”, смята той.

„Труд” пък се спира на рака на белия дроб. „С близо 4000 се очаква да нараснат новите случаи на рак на белия дроб до края на 2018-а. Всяка година около 3800 българи получават тежката диагноза, като при 70% от тях вече е твърде късно и заболяването е в трети или четвърти стадий на развитие. Данните бяха оповестени по повод предстоящия месец за борба с рака на белия дроб – ноември”, пише вестникът.

„По официални данни в късен стадий на болестта прогноза за 5-годишна преживяемост има при под 5% от пациентите, посочи в сряда д-р Борислав Димитров, онколог от СБАЛОЗ София-град.

Ракът на белия дроб у нас е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто при жените по честота. При пациентите с рано диагностициран карцином преживяемостта е по-добра и дава възможност за успешно прилагане на своевременно оперативно и медикаментозно лечение”, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mTeY


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
COVID погуби и общопрактикуващия лекар д-р Николай Янков
28.11.2020 19:42:22

COVID погуби и общопрактикуващия лекар д-р Николай Янков

Д-р Николай Янков, общопрактикуващ лекар в пазарджишкото село Калугерово е починал днес след усло ...

Почина анестезиологът д-р Иван Томанов
28.11.2020 18:58:19

Почина анестезиологът д-р Иван Томанов

Още един лекар загуби битката с коронавируса. След близо месец лечение почина д-р Иван Томанов, а ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...