Неделя, 27 Септември 2020
06
дек
5
 

От пресата: Все повече искат да са лекари и учители, педиатрията, НЗОК спря е-услуга

Петък, 06 Декември 2019 | 09:01:31
5

Тетденциите, показани от Рейтингова система на висшите училища в България, са тема на някои днешни издания. „Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в

Тетденциите, показани от Рейтингова система на висшите училища в България, са тема на някои днешни издания. „Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - "Медицина" (76%), "Военно дело" (60%), "Стоматология" (41%), "Педагогика" (36%) и "Ветеринарна медицина" (26%). Увеличават се и студентите в инженерните направления.В 15 направления обаче спадът е с над 30%. Сред тях попадат и двете най-масови професионални направления - "Икономика" и "Администрация и управление". Подобрява се цитируемостта на научните публикации на българските висши училища. Софийският университет, медицинските университети в София, Пловдив и Варна, както и ХТМУ са висшите училища в България с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации в международните библиографски бази данни Scopus и Web of Science. Едва 20,4% от завършилите Туризъм работят на позиция, изискваща висше образование или заемат длъжност по призвание. На другия полюс са дипломираните по Медицина, Стоматология и Фармация - там процентите са съответно 95,5, 91,8 и 91,4“, пише „24 часа“.

„Капитал“ разчепква проблемите на педиатрията у нас. „Деца могат да се лекуват в почти всички лечебни заведения за болнична помощ по клинични пътеки, предназначени за всички възрасти. Лечебните заведения за болнична помощ, които могат да лекуват деца, са общо 308 при общ брой болници в България 346. Според данните на Националния статистически институт педиатрията е една от многобройните специалности след кардиологията (1747 практикуващи) и акушерството и гинекологията (1742). С детско здравеопазване се занимават 1735 лекари, което е повече от броя на хирурзите. Проблемите в тази специалност, както и в повечето от останалите е, че голяма част от тези лекари са лични лекари, а не работят непременно в клиниките. Освен това специалността е дефицитна, практикуват я множество специалисти в пенсионна възраст, а много малко млади лекари се изкушават да специализират детски болести. Една от причините е, че педиатричните пътеки в болниците бяха най-слабо платените, а в същото време децата биват лекувани дълго и внимателно, което води до задлъжняване на болницата. За прегледи в извънболничната помощ пък личните лекари не получават никакво заплащане от здравната каса освен такса за записан пациент (18 лева годишно и 12 лева за профилактичен преглед). "Лечението на малки деца изисква специална подготовка. Диагностиката се случва доста по-трудно, отколкото при възрастен човек, операциите са много по-прецизни, отговорността е в пъти по-голяма. В същото време работата е изпъстрена с натиск върху екипите от страна на родителите, специалността е зле платена и перспективите за развитие са тесни", коментира млад лекар защо не проявява интерес към детските болести“, пише изданието.

„Монитор“ информира, че НЗОК спря е-услуга заради риск от лесен достъп до чужди лични данни. „Причината се крие в риска от лесен достъп до чувствителни лични данни на пациентите от трети лица. Новата услуга бе стартирана през миналата седмица. Тя позволява на хората, които са здравно осигурени, да направят справка за използваната от тях медицинска помощ през последните пет години. За да се достъпи съдържанието на здравното досие, е необходимо да се въведат единствено собствено име, ЕГН и код за спам. "Ще бъде извършена допълнителна преценка на риска за правата и свободите на субектите на данни и прилагането на конкретни мерки за неговото ограничаване и свеждането му до минимум", се казва в съобщението на НЗОК. На сайта се посочва, че услугата ще бъде възстановена в нов вид веднага след като бьдат предприети посочените мерки“, уточнява всекидневникът.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VwWP

Лекарка 06.12.2019 13:31:55

Вие не искате да си проверявате, а да проверявате лекарите. В резултат на Вашата компетентност се стига до следните твърдения: "Тука пише големи глупости-че страдам от хипертония. Аз имам отдавна хипертония, но не страдам". Тъпанарите, заради които пишем на български, Ви внушиха, че нещо може да проверявате и да изказвате мнение по медицински документи. Ха проверявайте пак.

Гост 06.12.2019 09:59:34

май услугата на НЗОК въобще не е изгодна на много лекари и болници

Един ОПЛ на 33 06.12.2019 10:43:08

Ти май много искаш всеки, който се е докопал до ЕГН-то ти да е наясно кога, къде и от какво си боледувал?

Ватник от юга 06.12.2019 12:46:13

Бели мафиотино, пак не си разбрал. Тази справка показваше само дали си бил на лекар, зъболекар или в болница. Нито къде, нито при кого, нито от какво си бил болен, нито пък кога, се показваше. Но вас не ви острова да си проверяваме нищо.

Гост 06.12.2019 17:45:24

Проверявай си бе ватник. Само ,че провери какво е платено за теб -нищо- щото си една непотребна тиква от бостана на Бочко Тиквето. Само позлвачи сте на незаплатени неща. А иначе дори за едно прасе държавата плаща по-добре на ветеринарните -прави си сметката ти къде си за държавата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...