!
Вторник, 05 Март 2024
02
ноем
6
 

От пресата: За бюджета на НЗОК, за трансплантациите, за профилактиката

Петък, 02 Ноември 2018 | 09:03:49
6

„Бюджетът на здравната каса, чрез който се предвиждат огромни промени в редица други закони, беше приет от ресорните комисии в парламента на първо четене на фона на критиките на съсловията и опозицията. Въпреки че част от поправките са спорни и м

„Бюджетът на здравната каса, чрез който се предвиждат огромни промени в редица други закони, беше приет от ресорните комисии в парламента на първо четене на фона на критиките на съсловията и опозицията. Въпреки че част от поправките са спорни и могат да доведат до хаос, от ГЕРБ запазиха мълчание за намеренията си за евентуални предложения между първо и второ четене”, четем днес в „Сега”.

„Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите чрез публично обсъждане и изготвяне на оценка на въздействието противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система” гласи позицията на лекарския съюз по промените. От съсловната организация също така са против възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф в закона за бюджета, т.е. пари за болници да може да се харчат за лекарства например. БЛС са против и поредния мораториум за финансиране на нови дейности в болниците от касата, както и срещу новата мярка - един лекар да може да работи само на един трудов договор в болниците”, допълва вестникът.

„Относно задължителната пререгистрация на всички лечебни заведения, БЛС счита, че инициативата за установяване на съответствията с новите стандарти и правила в болничната помощ трябва да бъде поета от Агенцията за медицински надзор, без това да изисква задължителни действия за пререгистрация от самите лечебни заведения. Що се касае до лечебните заведения за извънболнична помощ, пререгистрацията е излишна административна мярка, засягаща над 14 хил. съществуващи към момента практики”, коментират от организацията”, пише още изданието.

Всекидневникът се спира и на дебатите в парламента. „По силата на кой нормативен акт променяте 16 други закона на здравната система? Смятаме, че предлагате и някои добри решения, но някои са вредни, а има и една откровена глупост. Не просто е сбъркана философията, която залагате, но искате да смачкате дебата, затова ползвате късата писта на бюджета”, цитира публикацията Нигяр Джафер от ДПС. „Тя настоява да отпадне разрешаването на болниците от парламента. От ГЕРБ обаче не коментираха проекта и не е ясно дали между първо и второ четене ще внесат корекции по който и да било от спорните текстове”, добавя вестникът.

„Телеграф” се спира на някои моменти от проектобюджета на МЗ и актуализираната бюджетна прогноза за 2019 г. „Две трансплантации на бял дроб ще се извършват в страната ни годишно. През следващите три години пък донорите ще нараснат до 60, а осъществените операциите за присаждане на органи ще бъдат 100. Това предвижда документ на здравното министерство. В проектобюджетът за 2019 г. и актуализираната бюджетна прогноза до 2021 г. е записано, че всяка година в списъка с чакащите за трансплантация ще влизат нови 220 българи. Така се очаква брят на пациентите в листата да достигне до 1250”, пише всекидневникът.

„Основен проблем за развитието на трансплантациите в България е липсата на достатъчно донори, като въпреки тенденцията на увеличение през последните години, все още сме на едно от последните места в Европа, пише в документа. В него е заложено и обновяване на системата за скрининг в донорските бази”, допълва материалът.

„Монитор” пък обръща поглед към профилактиката и някои промени, които се готвят във връзка с нея. „Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)”. Това съобщиха за „Монитор” от осигурителната институция. „Преди това обаче комисия от касата ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи”, поясни говорителят на касата Багряна Маркова”, пише вестникът.

„В Закона за здравето сега е казано, че лекарят е длъжен да извика пациента на такъв преглед, но не е ясно точно как ще става това. Това е и основната причина, поради която хората масово не се явяват. НЗОК ще следи прецизно дали хората се възползват от прегледите. Санкциите с пропуснато явяване също могат да бъдат увеличени. Сега за първо неявяване глобата е 50, а за второ 100 лева”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bZfv

Гост 02.11.2018 12:23:40

НЗОК трябва да се закрие или поне да се обедини с Агенцията за медицински одит и с Агенцията по трансплантации.

Гост 02.11.2018 13:34:56

А най-добре да влезе в партия ГЕРБ ,защото това е фактическото състояние на това подобие на фонд...

Dr_Doolittle 02.11.2018 11:11:47

Ще глобяват лекар,че не бил извикал Ганьо на профилактичен преглед ли , след като ганьо знае .че трябва да се яви на профилактичен преглед ,защото Ганьо не е глух и сляп ,знае в кой порно сайт да рови и откъде да си купи контрабандни цигари , вече е чел и че ще глобяват лекаря (и се кефи по форумите) , но не бил извикан значи ? Простащината в тази каса и това министерство вече стигат непоносими нива на търпимост. Слушайте тъпаци от МЗ и НЗОК, ние личните лекари и това ще свършим и ще повикаме пациентите с писма с обратна разписка, но това ще бъдат много скъпи писма платени от пациента -всичко това простия ви електорат ще си го плати през носа, а пък рано или късно договорите ни с НЗОК няма да бъдат подновени и ще работим изцяло частна медицинска практика. Това време наистина идва. И тогава личният лекар няма да си губи да дава тъпи справки всяка седмица на тъпанарите в РЗИ ,за ваксини ,за имунизирани, за заболеваемост и например както сега искат за издадените болнични и листове, след като тази информация може да си я вземат и от НОИ и от НЗОК. На шибания ви административен произвол ще се сложи край утре . Това е сигурно

Гост 02.11.2018 10:57:49

Всички хора са наясно, че получаването на адекватна и качествена медицинска помощ в България си е жив късмет и щастлива случайност, а не гарантирано събитие - резултат на организирана система, обезпечена със събраните средства от здравните вноски.

Dr_Doolittle 02.11.2018 11:20:36

Какви здравни вноски бе смешник. Ходи кажи на австрийците със съшия брой население да се задоволят с 4-5 милиарда лева годишно за здравеопазване след като отделят 72 милиарда лева (= € 36 млрд за 2017) . Ходи им го кажи да те вкарат в някоя виенска психиатрия защото очевидно не е математическа неграмотност ,а психически дефицит да разбираш кое е обезпечено и кое не....

Гост 02.11.2018 10:49:47

Българският здравно осигурителен модел е толкова деформиран и изопачен от множеството неадекватни промени през годините, че вече не функционира, а по-скоро пречи за осигуряването на здраве на гражданите. Необходим е пълен ре-старт на здравната реформа. С въвеждането на непрекъснати бариери и пречки пред лечебните заведения се стигна до там, че лекарите и медицинските специалисти не са в състояние да си изпълняват професионалните компетентности.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...