!
Вторник, 16 Април 2024
28
ноем
2
 

От пресата: Какво приеха вчера депутатите при второ четене на бюджета на Касата

Сряда, 28 Ноември 2018 | 09:22:18
2

Очаквано, бюджетът на НЗОК за 2019 г., който бе одобрен вчера окончателно от депутатите, е във фокуса на днешната преса. „Лимитите на болниците остават, а здравната каса вече ще решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така

Очаквано, бюджетът на НЗОК за 2019 г., който бе одобрен вчера окончателно от депутатите, е във фокуса на днешната преса. „Лимитите на болниците остават, а здравната каса вече ще решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така и на децата. Тези промени влизат в сила от Нова година, след като депутатите гласуваха окончателно на второ четене текстовете от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г.”, пише „24 часа”.

„Сред промените, които се въвеждат в сектора през бюджетния закон, е и задължението на лекарите вече да изписват най-евтиното лекарство на принципа разходоефективност.

Новите болници няма да могат да сключват договор със здравната каса, т.е. сегашният мораториум запазва действието си и за следващата година.

Обединяват се агенциите по трансплантации и медицински одит в една обща мегаструктура - медицински надзор.

Здравната вноска остава непроменена”, изрежда публикацията.

„Първата тема, която отключи широк дебат, бе предложението на ДПС, подкрепено от червените депутати, лимитите на болниците да отпаднат. "Това е свръхрегулация, защото е до ниво легло на болния в лечебните заведения", заяви д-р Хасан Адемов. Той предложи регулацията да се прави на три месеца - ако се види, че за това тримесечие има превишение на обемите на дейността, то надзорът на касата заедно с лекарския съюз да вземе решение за намаляване на цените на превишените клинични пътеки за следващите 3 месеца”, пише всекидневникът и допълва: „До юни 2019 г. членовете на новата агенция „Медицински надзор” трябва да създадат нови медицински стандарти. После болниците ще имат 6 месеца, т.е. до края на 2019 г., за да приведат дейността си в съответствие с тях. След това медицинският надзор ще има право да проверява дали лечебните заведения отговарят на изискванията. Ако не, при повторно несъответствие ще бъдат закривани или част от дейността им ще бъде спирана”.

„Труд” акцентира върху закриването на Фонда за лечение на деца. „Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център „Фонд за лечение на деца” и Комисия за лечение в чужбина, вече преминават към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене преходни и заключителни разпоредби в Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 г. Промените бяха силно разкритикувани от опозицията. Според д-р Валентина Найденова от БСП решението се взима с „лека ръка”, а прозрачността му е „под въпрос”. Реформата защити лично министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Не се отменят никакви права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина”, категоричен бе той”, четем във вестника.

Същият акцент поставя и „Сега”. „До 31 март 2019 г. фондът за лечение на деца ще бъда закрит, а функциите му ще се поемат от здравната каса, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене бюджета на здравната каса за догодина. С преходните и заключителни разпоредби на закона се правят промени в цели 16 закона, някои от които съществени и спорни. Според управляващите така догодина ще се подготви почвата за предстоящите през 2020 г. и все още ненапълно ясни реформи в здравноосигурителния модел”, пише всекидневникът.

„Не се отменят съществуващи права на нашите деца за лечение в чужбина”, отвърна здравният министър Кирил Ананиев на опасенията на опозицията, че с преструктурирането на фонда се поставят под риск здравето и животът на малките пациенти. Той припомни, че целта на промяната е да се „осигури една контактна точка” - здравната каса, която и сега отговаря за част от лечението на български граждани в чужбина, включително и плаща за деца, насочени от фонда. Само за миналата година това лечение е било на стойност 80 млн. лв. и нямало нито едно оплакване от пациент, пратен от НЗОК в чужбина. Касата имала и по-голям капацитет от малката администрация на фонда. На опасенията, че ще липсва прозрачност, тъй като общественият съвет на фонда, които гласува решенията за всяко дете, няма да бъде запазен, Ананиев отвърна, че прозрачността дори щяла да е по-голяма, защото НЗОК спазва всички европейски директиви и протоколи за лечение. Освен това, както и в момента решенията за децата ще се вземат въз основа на становища на българските специалисти”, разказва публикацията.

„Монитор” пък извежда на преден план финансовата част на бюджета. „Болниците да имат лимити и през 2019 г., като за болнична помощ догодина ще се насочат над 2 млрд. лв. Това гласуваха депутатите по време на второто четене на бюджета на НЗОК вчера. В бюджета за здраве през 2019 г са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари ще има както за болнична, така и извънболнична помощ”, пише изданието.

Акцентът на „Дума” очаквано е върху острата реакция на БСП срещу текстовете. „БСП за България” внася Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд. Това обяви снощи лидерът на левицата Корнелия Нинова след гласуването на второ четене в пленарна зала”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gEK#

Гост 28.11.2018 12:47:15

И кое не му е ясно на лимитите, след като бюджета има лимит (без значение, дали е 4, 5 или 6 милиарда). От тук нататък има няколко възможности: или бюджета на Касата се увеличава постоянно (за сметка на здравните вноски), или пациента доплаща разликите (колкото и да са те), или се намаляват цените на клиничните пътеки, или държавата непрекъсната допълва дефицита (подобно на НОИ). При първия и втория вариант ще проплаче електората, при третия - болниците и личните лекари, при четвъртия - държавата се вкарва в безкрайно приключение. Полезен ход няма - кризата остава перманентна, всички са вечно недоволни!

Гост 28.11.2018 09:47:43

Алооооо,БЛС -то,спите ли бе,мушмуроци?!?


Всичко за коронавируса
Още новини
Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи
16.04.2024 11:43:34

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор" (ИАМН) Иванка Динева назначи извънредна п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...