Вторник, 24 Ноември 2020
07
ноем
2
 

От пресата: Как депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2019 г. на първо четене

Сряда, 07 Ноември 2018 | 09:21:30
2

Очаквано, разглежданите вчера в парламента бюджети са сред основните теми в днешната преса. Акцентите обаче са различни, като част от вестниците посвещават повече място на парламентарните хватки през вчерашния ден и по-малко на дебатите по същество.

Очаквано, разглежданите вчера в парламента бюджети са сред основните теми в днешната преса. Акцентите обаче са различни, като част от вестниците посвещават повече място на парламентарните хватки през вчерашния ден и по-малко на дебатите по същество.

„Бойкотът на дебатите по бюджетите на ДОО и на здравната каса донесе финансови санкции на опозицията. Въпреки това от БСП са решени да продължат да не се регистрират в пленарната зала. Това не попречи на мнозинството да събере кворум. В 13 ч извънредното заседание за първото четене на бюджетите за здраве, пенсии и помощи започна със 122-ма депутати. Поискана по-късно поименна проверка от ГЕРБ дори установи, че по банките си са 129 депутати. Всеки отсъстващ, установен от проверката, да бъде лишен освен от надницата си за деня и от дневни, квартирни и пари за бензин, предложи шефът на правната комисия Данаил Кирилов”, пише „24 часа” и едва след това съобщава накратко фактологията около приемането на здравния бюджет.

„Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене със 108 "за" от ГЕРБ и патриотите. 62-ма от БСП и ДПС гласуваха "против", а 10 от "Воля" се въздържаха.

За първи път бюджетът за здраве надхвърля 5 млрд.лв., а НЗОК получава 490 млн. лв. допълнително, подчерта здравният министър Кирил Ананиев”, пише изданието.

„Труд” започва с финансовата рамка на бюджета на Касата. „Законопроектът за бюджет на НЗОК за 2019 г. беше приет на първо четене от депутатите вчера на извънредно заседание на парламента. В приходната част се очаква да постъпят 4,299 млрд. лв. за здраве или с 439,600 млн. лв. повече от 2018 г. Общо разходите за догодина са разчетени в размер на 4,350 млрд. лв., което е с 490 млн. лв. повече отколкото през 2018 г.”, отчита изданието и продължава: „Въпреки това законопроектът беше подложен на множество критики от страна на опозицията. Недоволство будят основно предложенията за създаване на мегаагенция чрез сливане на Агенция "Медицински одит" с Изпълнителната агенция по трансплантации; делегирането на право на Народното събрание да разрешава или не разкриване на нови болници; преходни и заключителни разпоредби, които неправомерно променят 16 закона в държавата”.

В „Монитор” четем: „Бюджетът на НЗОК се оказа по-критикувания, като в крайна сметка от ГЕРБ дадоха знак, че са в готовност да направят промени преди второто четене. Готови сме да внесем предложения, които в съгласие с Лекарския съюз ще дадат възможност да се ограничат правомощия на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг, заяви шефката на ресорната комисия към НС д-р Даниела Дариткова”.

И още: „След приемането на закона за бюджета Народното събрание ще дава съгласие за създаването на нови лечебни заведения, а не МЗ, както е сегаидея, срещу която скочи БСП. От ДПС също не подкрепиха бюджета на Касата, като подчертаха, че не могат да се правят фундаментални структурни промени през преходните му разпоредби. Защо правите промени по този начин - от мързел, да спестите време или да спестите обществения дебат и критиките, попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея целта е да се смачка дебатът”.

„Телеграф” извежда като акцент промените, които партиите заявиха, че смятат да внесат между първо и второ четене. „ГЕРБ ще ревизира идеята всички болници да бъдат прелицензирани от догодина, залегнала в Закона за бюджет на НЗОК. Предложението на управляващите по спорните текстове ще бъде направено преди второ четене на закона, уточни председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова в дебата за първото гласуване, който се проведе вчера. (...) ГЕРБ разкритикуваха идеята новата агенция за медицински надзор да прелицензира всички болници. Този текст беше атакуван и от ДПС, като по думите на зам.-председателя на НС от ДПС Нигяр Джафер това ще доведе до корупционни практики. ГЕРБ ще преразгледат още централизацията на центровете по трансфузионна хематология, правомощието на надзора на касата да прехвърля пари от едно перо към друго и ограничението НЗОК да не плаща на лекар, който не е на основен договор в болница. От ДПС ще предложат отпадане на идеята парламентът да дава разрешение за разкриване на нови болници”, разказва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@M62

Гост 07.11.2018 09:55:47

Време е това правителство да си ходи!

Гост 07.11.2018 09:45:39

Кашата става все по-гъста и неприятно миришеща.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС иска предложените мерки да влязат в сила възможно най-бързо
23.11.2020 18:21:19

БЛС иска предложените мерки да влязат в сила възможно най-бързо

„Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин ...

Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)
23.11.2020 17:30:23 Полина Тодорова

Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)

Нови, далеч по-сериозни мерки, свързани с овладяване на епидемията от COVID предлага здравният ми ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...