!
Петък, 01 Декември 2023
17
окт
1
 

От пресата: Съдебни медици, вот на недоверие, закон за хората с увреждания

Сряда, 17 Октомври 2018 | 09:05:02
1

„Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои. Сред

„Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои.

Сред първите, които се стягат за бунт, са съдебните лекари във Варна, Пловдив и Бургас. Те все още продължавали да правят аутопсии, за да могат роднините да погребат близките си. Не изпращали обаче заключенията в МВР.” Това четем днес в „24 часа” във връзка с периодично повтарящия се през годините проблем на съдебните медици.

„Медиците имали неизплатени вземания още от 2015 г. По закон експертизата се плащат до 2 месеца след предаването й”, отбелязва изданието и информира, че съдебните лекари в Пловдив например имали да получават над 100 хил. лв., средно по 10-15 хил. лв. на човек.

„Колегите им в София започнали друг вид протест. Те не ходели на огледи на местопроизшествия в извънработно време, което в делнични дни е от 8 до 14 часа. Изключение се правело само за извънредни и тежки случаи като катастрофата скрай Своге, която вече взе 20 жертви”, допълва публикацията.

И още: „Ниското и нередовно заплащане е една от причините специалността на съдебния медик да е непривлекателна. Това води до недостиг на експерти. В Ямбол изобщо няма съдебен лекар, във Видин той е един, и то в пенсионна възраст. По един са експертите и в други 7 града - Сливен, Русе, Шумен, Хасково, Монтана, Перник, Благоевград.”

Коментарът на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с вота на недоверие също намира място в днешната преса. „Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това коментира пред репортери в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов”, пише „Стандарт”.

„За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие”, подчерта Цветанов, който посети наскоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян. Той припомни в какво състояние е била болницата в Смолян преди 10 години и направи сравнение с днешния й вид. „За последните 8 години в болницата са инвестирани над 10 млн. лв. Правителството отпусна целево 1 млн. лв. за изграждането на инвазивна кардиология, каквато до момента нямаше в цялата област”, обясни Цветанов”, допълва още всекидневникът.

Тема на множество публикации днес е и вчерашната среща на тристранката във връзка със закона за хората с увреждания. „Членовете за Тристранния съвет за национално сътрудничество се изпокараха заради квотите за инвалиди във фирмите, които въвежда законът за хората с увреждания”, съобщава „Телеграф”.

„Работодателите отхвърлиха закона. От КНСБ го подкрепиха. Най-важното е достъпната среда, за да могат хората да отидат на работа, каза Ася Гонева от синдиката. Шефът на „Подкрепа” Димитър Манолов смята, че много работодатели ще предпочетат да внесат компенсационната вноска от 30%, вместо да назначат човек с увреждане. Всичките санкции отпадат, ако фирмата избере алтернативен начин да подкрепи хората с увреждания, припомни омбудсманът Мая Манолова. Вицепремиерът Валери Симеонов отвърна, че законопроектът е заченат в грях, изработен под натиск. Направихте ни на диви петли, добре че не изтипосахте скелет да седне до вас, обърна се вицепремиерът към Манолова. В проекта остава закрилата на инвалидите от уволнение”, разказва телеграфно изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P%sT

Истината 17.10.2018 10:12:41

Обаче милиард и двеста милиона за руските атомни самовари модел 1980 г. в Белене се намериха и бяха преведени моментално, нали? Гиди СИКаджийско-комунистически бандити!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация
01.12.2023 18:41:22

Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след д ...

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си
01.12.2023 17:15:04

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставкит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...