Вторник, 29 Септември 2020
17
окт
1
 

От пресата: Съдебни медици, вот на недоверие, закон за хората с увреждания

Сряда, 17 Октомври 2018 | 09:05:02
1

„Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои. Сред

„Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои.

Сред първите, които се стягат за бунт, са съдебните лекари във Варна, Пловдив и Бургас. Те все още продължавали да правят аутопсии, за да могат роднините да погребат близките си. Не изпращали обаче заключенията в МВР.” Това четем днес в „24 часа” във връзка с периодично повтарящия се през годините проблем на съдебните медици.

„Медиците имали неизплатени вземания още от 2015 г. По закон експертизата се плащат до 2 месеца след предаването й”, отбелязва изданието и информира, че съдебните лекари в Пловдив например имали да получават над 100 хил. лв., средно по 10-15 хил. лв. на човек.

„Колегите им в София започнали друг вид протест. Те не ходели на огледи на местопроизшествия в извънработно време, което в делнични дни е от 8 до 14 часа. Изключение се правело само за извънредни и тежки случаи като катастрофата скрай Своге, която вече взе 20 жертви”, допълва публикацията.

И още: „Ниското и нередовно заплащане е една от причините специалността на съдебния медик да е непривлекателна. Това води до недостиг на експерти. В Ямбол изобщо няма съдебен лекар, във Видин той е един, и то в пенсионна възраст. По един са експертите и в други 7 града - Сливен, Русе, Шумен, Хасково, Монтана, Перник, Благоевград.”

Коментарът на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с вота на недоверие също намира място в днешната преса. „Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това коментира пред репортери в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов”, пише „Стандарт”.

„За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие”, подчерта Цветанов, който посети наскоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян. Той припомни в какво състояние е била болницата в Смолян преди 10 години и направи сравнение с днешния й вид. „За последните 8 години в болницата са инвестирани над 10 млн. лв. Правителството отпусна целево 1 млн. лв. за изграждането на инвазивна кардиология, каквато до момента нямаше в цялата област”, обясни Цветанов”, допълва още всекидневникът.

Тема на множество публикации днес е и вчерашната среща на тристранката във връзка със закона за хората с увреждания. „Членовете за Тристранния съвет за национално сътрудничество се изпокараха заради квотите за инвалиди във фирмите, които въвежда законът за хората с увреждания”, съобщава „Телеграф”.

„Работодателите отхвърлиха закона. От КНСБ го подкрепиха. Най-важното е достъпната среда, за да могат хората да отидат на работа, каза Ася Гонева от синдиката. Шефът на „Подкрепа” Димитър Манолов смята, че много работодатели ще предпочетат да внесат компенсационната вноска от 30%, вместо да назначат човек с увреждане. Всичките санкции отпадат, ако фирмата избере алтернативен начин да подкрепи хората с увреждания, припомни омбудсманът Мая Манолова. Вицепремиерът Валери Симеонов отвърна, че законопроектът е заченат в грях, изработен под натиск. Направихте ни на диви петли, добре че не изтипосахте скелет да седне до вас, обърна се вицепремиерът към Манолова. В проекта остава закрилата на инвалидите от уволнение”, разказва телеграфно изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T#4r

Истината 17.10.2018 10:12:41

Обаче милиард и двеста милиона за руските атомни самовари модел 1980 г. в Белене се намериха и бяха преведени моментално, нали? Гиди СИКаджийско-комунистически бандити!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...