Неделя, 26 Януари 2020
20
ноем
 

От пресата: Чакащи хоспитализация, преговори по НРД, нови линейки

Вторник, 20 Ноември 2018 | 09:12:26


„Близо 3000 души са на опашка за прием в болница. Това показват данните на здравната каса”, информира днес „Телеграф”. „Почти всички пациенти ще бъдат хоспитализирани още до края на годината. Част от тях са отложен

„Близо 3000 души са на опашка за прием в болница. Това показват данните на здравната каса”, информира днес „Телеграф”.

„Почти всички пациенти ще бъдат хоспитализирани още до края на годината. Част от тях са отложени и за началото на 2019 г.”, пише изданието.

„В действителност повече от 90% от записаните в листата, са планирани за прием през този и следващия месец. Най-много са чакащите за хоспитализация в специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Антонов Марков” - Варна. Там на опашка са 456 пациенти, като почти всички са с дати за ноември, а само 24 души са отложени за декември. На второ място в списъка е столичната болница за женско здраве „Надежда”, където планирани за прием са 330 души, от които само трима ще бъдат лекувани в началото на следващата година. Сред останалите лечебни заведения, за които чакат най-много хора са ВМА и старозагорската МБАЛ „Тракия”, отчита публикацията.

Изданието съобщава още, че най-далечните дати в Националната листа за планов прием са за 2020 г. „В Шумен например за тогава чака пациент, който ще бъде лекуван по клинична пътека за артроскопски процедури. Във Велико Търново пък са записани двама души за диагностика и лечение на дегенеративни и обменни заболявания, като подагра, коксартроза и др. Няколко са отложените хоспитализации на хора, които ще бъдат лекувани по клинична пътека № 78 за диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет, както и по пътека № 265 за физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”, пише всекидневникът.

„Дума” се спира на започналите вчера преговори между БЛС и Касата за рамков договор. „Здравната каса и лекарският съюз започнаха преговорите по Националния рамков договор за 2019 г. Ще бъдат обсъдени цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ. Според графика за срещи за подготовка на анекс за болничната помощ на 19 ноември бе предвиден разговор за специалностите нефрология, ревматология, клинична имунология, физикална и рехабилитационна медицина. За днес е предвиден разговор по специалностите УНГ, лицево-челюстна хирургия, анестезиология и интензивно лечение, а за утре - кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия и неврохирургия”, отчита вестникът.

„Въпреки увеличението на бюджета на НЗОК с 490 млн. лв. от БЛС предупредиха, че някои предстоящи законови промени като прехвърлянето на фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, както и обединяването на Изпълнителната агенция „Медицински одит” и Изпълнителната агенция по трансплантация в агенция „Медицински надзор”, не трябва да става без обществено обсъждане. Преговорите по НРД 2019 трябва да приключат до 29 ноември”, допълва изданието.

„24 часа” пък се спира на декларацията на съсловната организация от вчера. „Лекарският съюз няма да подпише рамковия договор за 2019 г., ако в закона за бюджета на касата изрично не се запише, че се забранява прехвърлянето на средства между отделните пера. Това заяви ръководството на БЛС след среща вчера между представители на съсловната организация и здравната каса. Причината за настояването им е да се гарантира, че ще има пари за медицинските специалисти, обясняват от съюза”, пише ежедневникът.

Пресата отразява и подписания от МЗ договор за доставка на линейки. „Част от старите линейки в страната ще бъдат подменени с нови 280 до два месеца. Това стана ясно, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор за доставянето им с фирмата, спечелила обществената поръчка”, четем в „Монитор”.

„Стартирането и реализацията на този проект е водещ приоритет за мен и екипа ми, тъй като чрез него ние ще подобрим достъпа на гражданите до спешна медицинска помощ и ще извършим цялостна модернизация на системата на спешната помощ”, заяви министър Ананиев”, пише вестникът.

„От тях 185 броя са конструирани и оборудвани за превоз, мониторинг и първоначално лечение на пациенти, а другите 95 са за интензивно лечение. Всички те трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и медицинска апаратура.

Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Срокът за доставка на първите оборудвани линейки и по двата договора е до 60 календарни дни. Останалите трябва да бъдат доставени в срок до 120 дни от заявката на Министерството на здравеопазването, по график за следващите 3 години”, отбелязва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wGZj


Още новини
СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...

Още общини в грипна епидемия
25.01.2020 09:33:37

Още общини в грипна епидемия

Регионална здравна инспекция – Габрово обявява грипна епидемия на територията на общините С ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...