Неделя, 27 Септември 2020
20
ноем
 

От пресата: Чакащи хоспитализация, преговори по НРД, нови линейки

Вторник, 20 Ноември 2018 | 09:12:26


„Близо 3000 души са на опашка за прием в болница. Това показват данните на здравната каса”, информира днес „Телеграф”. „Почти всички пациенти ще бъдат хоспитализирани още до края на годината. Част от тях са отложен

„Близо 3000 души са на опашка за прием в болница. Това показват данните на здравната каса”, информира днес „Телеграф”.

„Почти всички пациенти ще бъдат хоспитализирани още до края на годината. Част от тях са отложени и за началото на 2019 г.”, пише изданието.

„В действителност повече от 90% от записаните в листата, са планирани за прием през този и следващия месец. Най-много са чакащите за хоспитализация в специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Антонов Марков” - Варна. Там на опашка са 456 пациенти, като почти всички са с дати за ноември, а само 24 души са отложени за декември. На второ място в списъка е столичната болница за женско здраве „Надежда”, където планирани за прием са 330 души, от които само трима ще бъдат лекувани в началото на следващата година. Сред останалите лечебни заведения, за които чакат най-много хора са ВМА и старозагорската МБАЛ „Тракия”, отчита публикацията.

Изданието съобщава още, че най-далечните дати в Националната листа за планов прием са за 2020 г. „В Шумен например за тогава чака пациент, който ще бъде лекуван по клинична пътека за артроскопски процедури. Във Велико Търново пък са записани двама души за диагностика и лечение на дегенеративни и обменни заболявания, като подагра, коксартроза и др. Няколко са отложените хоспитализации на хора, които ще бъдат лекувани по клинична пътека № 78 за диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет, както и по пътека № 265 за физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”, пише всекидневникът.

„Дума” се спира на започналите вчера преговори между БЛС и Касата за рамков договор. „Здравната каса и лекарският съюз започнаха преговорите по Националния рамков договор за 2019 г. Ще бъдат обсъдени цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ. Според графика за срещи за подготовка на анекс за болничната помощ на 19 ноември бе предвиден разговор за специалностите нефрология, ревматология, клинична имунология, физикална и рехабилитационна медицина. За днес е предвиден разговор по специалностите УНГ, лицево-челюстна хирургия, анестезиология и интензивно лечение, а за утре - кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия и неврохирургия”, отчита вестникът.

„Въпреки увеличението на бюджета на НЗОК с 490 млн. лв. от БЛС предупредиха, че някои предстоящи законови промени като прехвърлянето на фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, както и обединяването на Изпълнителната агенция „Медицински одит” и Изпълнителната агенция по трансплантация в агенция „Медицински надзор”, не трябва да става без обществено обсъждане. Преговорите по НРД 2019 трябва да приключат до 29 ноември”, допълва изданието.

„24 часа” пък се спира на декларацията на съсловната организация от вчера. „Лекарският съюз няма да подпише рамковия договор за 2019 г., ако в закона за бюджета на касата изрично не се запише, че се забранява прехвърлянето на средства между отделните пера. Това заяви ръководството на БЛС след среща вчера между представители на съсловната организация и здравната каса. Причината за настояването им е да се гарантира, че ще има пари за медицинските специалисти, обясняват от съюза”, пише ежедневникът.

Пресата отразява и подписания от МЗ договор за доставка на линейки. „Част от старите линейки в страната ще бъдат подменени с нови 280 до два месеца. Това стана ясно, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор за доставянето им с фирмата, спечелила обществената поръчка”, четем в „Монитор”.

„Стартирането и реализацията на този проект е водещ приоритет за мен и екипа ми, тъй като чрез него ние ще подобрим достъпа на гражданите до спешна медицинска помощ и ще извършим цялостна модернизация на системата на спешната помощ”, заяви министър Ананиев”, пише вестникът.

„От тях 185 броя са конструирани и оборудвани за превоз, мониторинг и първоначално лечение на пациенти, а другите 95 са за интензивно лечение. Всички те трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и медицинска апаратура.

Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Срокът за доставка на първите оборудвани линейки и по двата договора е до 60 календарни дни. Останалите трябва да бъдат доставени в срок до 120 дни от заявката на Министерството на здравеопазването, по график за следващите 3 години”, отбелязва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KA7D


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...