!
Понеделник, 06 Май 2024
12
апр
41
 

От 1 май отпадат хартиените рецептурни бланки

Електронизират се и дейностите в болничните аптеки

Вторник, 12 Април 2022 | 17:12:29
41

От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект на Н

От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикуван на електорнната страница на здравното ведомство и в портала strategy.bg.

Целта на проекта е да се оптимизира процеса по предписване на лекарствени продукти чрез въвеждане на електронна форма на предписване, посочват вносителите.

„Причината, която налага изработването на проектa на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е постъпило писмо от Професионалната организация на болничните фармацевти в България, което касае процеса по приемането на лекарствени листове от болничната аптека, на които са предписани лекарствени продукти за хоспитализирани пациенти. По-конкретно се предлага да се предвиди възможността при приемане на лекарствен лист в електронна форма магистър-фармацевтът от болничната аптека да създава чрез специализиран софтуер втори електронен екземпляр на подписан лекарствен лист под същия номер с добавена в края на номера буква „А“, който не съдържа подпис на лекуващ лекар и началник на отделение“, се казва още в мотивите им.

Промените предвиждат още при техническа възможност журналът по чл. 50, ал. 4 от наредбата да се съставя в електронна форма. За улеснение на работещите в лечебните заведения за болнична помощ се предвижда и възможност за генерирането на електронни документи, които не попадат в обхвата на НЗИС.

Очакваните резултати от предложените промени са свързани със създаване на условия за електронен обмен на документи, като по този начин ще се облекчи работата на ангажираните с процеса по предписване и отпускането на лекарствени продукти, извън действието и обхвата на НЗИС, подчертават вносителите.

Проектът е отворен за обществено обсъждане в срок от 14 дни - до 26 април т.г. С него можете да се запознаете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jSk@

гост 20.04.2022 01:17:12

електронната рецепта не е ли (още) един начин за контрол на докторите какво,кому и колко изписват.интересно кой има достъп до тази база данни...

гост 19.04.2022 17:37:18

Не съм против електрониазцията , но да се премахне напълно хартиената рецепта е пълен абсурд, "всеки лекар с устройство " за да може да издава електронни рецепти , недомислено е мако казано , другото , което се иска от министерството е лекарят да не може да изпише например аналгин на пациента , а да изписва генерично име на лекарството и в аптеката фармацетът да преценява какъв тоочно препарат да се продава , ами лекарът преценява кое е най-подходящо за конкретния пациент в предвид другите медикаменти , които приема и заболяванията , които има , особено за деца

Гост 19.04.2022 14:49:51

Много хора досега по време на Ковид епидемията си купуват лекарствата за да не правят излишни контакти, след като нямат изостряне и влошаване на хроничните си заболявания. А сега като няма ,,епидемична обстановка" ще висят на опашки да си купят лекарствата. И да си лепнат Ковид, че по-бързо да отидат в гроба. Май МЗ не е обмислило много важни неща.

лекар пенсионер 19.04.2022 14:42:14

И аз като лекар няма да мога да изписвам лекарствата на себе си, близките и познатите си само защото няма да са електронни. Не се помисли , че това ще доведе до натоварване на всички практикуващи лекари безмислено. Пред кабинетите безкрайни опашки за рецепти и много нови контактни на всякакви инфекции. Пълно безумие, а може да ходим на екскурзии в чужбина за лекарства. Не мислите ли , че електронните рецепти много по-лесно могат да се фалшифицират?

Лекар 19.04.2022 11:36:15

Няма такава тъпотия! Как ще ме лишат от правото ми да предпиша на възрастните ми родители лекарство в неделя напр., когато това се налага спешно? Лекарят за разлика от фармацевта няма работно време, защото не работи в магазин и не е продавач! Какво очаквате да измисли министърка, която никога не е работила в практиката?! Всъщност не ги измисля тя. Тя е под командването на Н. Начева, Лорер и т.н. Колеги, да не позволяваме финансисти да ни учат как и кога да лекуваме пациентите си и слагачи- фармацевти!

surg 19.04.2022 08:28:21

какъв здравен кр ет ен следва да си , за да лишиш един лекар от правото му да напише рецепта....на хартия, това не е глас за забрана на електронния вариант, просто трябва да има и двете....

Гост 19.04.2022 14:52:54

Лишаване на правото на лекар да лекува както се клел в Хипократ. Още един пример за геноцид към образованите хора в България.

Ина 18.04.2022 10:36:41

А да попитам защо болните с хронична миелогенна левкемия пътуват първо всеки месец, за да им изпишат лекарства, после обикалят до съответната болнична аптека, за да ги получат. В Пловдив например се стичат около 300 души или техни близки от Южна България на всеки 28 дни. Такава загуба на време, проблеми с работодатели за еднодневен отпуск, пътни разходи, пандемия от КОВИД-19. Това се случва без да са необходими и без да се правят изследвания. В 21 век, вместо да пуснат лекарствата до областните болници и там да ги получават пациентите, те страдат по пътищата. Могат и чрез куриерска фирма да ги изпращат. Не са виновни лекарите, а чиновниците, които са създали този глупав ред. Унизителен за пациенти с левкемия, повечето от които са много възрастни. За тях помислете. Аз лично пътувам с автобус 6 часа в двете посоки до Пловдив, да си получа лекарствата. Не зная колко още ще издържа и кога ще се откажа от тях. Чудя се до ЕК ли да пиша за това унизително отношение, да се консултирам за дело в Страсбург или до папата. Патриархът май няма да свърши работа. И пак да кажа - доволна съм си от лекарите, благодарение на тях съм жива и работя. Възмутена съм от реда, съчинен в нечий кабинет и без връзка с главния мозък. Абе, хора, наистина ли не ви ли е страх от Бог. Толкова се ядосах, че забравих най-важното - на пациентите с хронична миелогенна левкемия помогнете, за си получават лекарствата без да прекосяват половин България. А не премахвайте хартиената рецепта. Какъв хаос ще настане и как ще ревнат хората, особено от по-малките населени места. Възрастните лекари, мислите ли, че могат да издадат тази рецепта. А професорите медици, дето не са пипвали мишка? Влезте в кабинета на възрастен лекар в столицата и вижте може ли да работи с комп. А и извън столицата - на колко години са старите лекари в малките населени места.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 18.04.2022 21:57:18

Напълно споделям написаното от Вас! Пълно безобразие! И сте права - не са виновни лекарите, а чиновническите толупи! Няма отърваване от тях! И за хартиената рецепта - 100% Ви подкрепям, и то точно с аргументите, обосновани от Вас.

Гост 18.04.2022 08:05:02

ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ! "москва" потъна, кремъл фалира, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

Лекар 17.04.2022 20:01:46

Чак пък братя и сестри?

Слава Україні❤️Братя 18.04.2022 21:58:20

На теб едва ли...Лапай чучура на Путлер и кротувай.

Слава Україні❤️Братя 17.04.2022 13:40:29

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас. От рано сутринта пред отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас се образува опашка от желаещи да дарят кръв. Благодарим ви от сърце, Украински братя и сестри! Слава Україні❤️Братя

Лекар 17.04.2022 10:44:44

Само прочетете последните редове от мотивите,които са написани за общественото обсъждане на промените в наредбата,и са качени на сайта на МЗ. "По-краткия срок на обществено обсъждане ще осигури правна сигурност и възможност на заинтересованите страни за по-плавно преминаване и привеждане на дейността им в съответствие със законовите промени." Това е едно от най-глупавите и нелогични неща,което съм чел досега!

Elf 14.04.2022 09:53:13

Ex,,doktori,doktori…..Kak vi evaaaaattt !!!!!!!Kato jivotni !!!

Гост 14.04.2022 09:40:11

До управител аптека- продавачо,не по- високо от марулите и репите!

Гост 13.04.2022 17:52:11

Много необмислено предложение на фармацевтката.

Хитър Метър 13.04.2022 17:46:05

Изчегъртаите личните лекари и всичко ще си дойде на мястото!

Eдин ОПЛ на 33 14.04.2022 08:58:12

Хитър МИЛИметър си ти, особено онази ти работа.

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 13.04.2022 13:19:10

"Путин винаги е искал да отслаби НАТО и да спре влизането на нови членове. Въпреки това, заради авантюрата му в Украйна, исторически неутралните Финландия и Швеция ще се присъединят към алианса това лято, а броят на членовете ще нарасне до 32." Швеция и Финландия вече преразглеждат отношенията си с НАТО. Засега те не са военни съюзници на алианса, но обществената подкрепа за НАТО нарасна след началото на руската инвазия. В неотдавнашно социологическо проучване 68% от финландците подкрепят присъединяването към алианса. Бившият финландски министър-председател Александър Стуб заяви, че бъдещето е "предрешено" и че Хелзинки ще подаде молба за членство - със сигурност навреме за срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни.

Гост 13.04.2022 08:11:15

Премахва се хартиената рецепта и се въвежда хартиената бюлетина. Комунисти, сър!

магистър-фармацевт 13.04.2022 05:18:31

Грешите - фармацевтите искат Вашата подкрепа да отпадне това решение Председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в..... подкрепи искането на повече от 2000 магистър-фармацевти / аптекари /, успоредно с електронната бяла рецепта / несъгласувано решение на МЗ и БФС -фармацевтичен,/ да остане и хартиената бяла рецепта! Без допитване до Човеците-членове, Боговете-УС решават БФС е предприел действия за нормативна промяна в Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти по отношение и на белите рецепти, които също да станат електронни. УС на БФС ще продължава да настоява за преминаване към изцяло електронно предписване на лекарствени продукти с режим на отпускане по лекарско предписание. В допълнение БФС ще отправи предложение за създаване на електронен регистър за наркотичните лекарствени продукти.

Eдин ОПЛ на 33 14.04.2022 08:59:18

Естествено че фармацевтите ще са против. Как иначе ще продължат да продават лекарства по лекарско предписание без рецепта с цел печалба?

управител аптека 14.04.2022 00:22:20

Естествено , но великите богове завършили медицина не оказват подкрепа и не искат такава , защото са единствените и неповторими , и непогрешими кретени , заради които България е на първо място по смъртност в ЕС. УС на БФС успешно се учат от тях и също се мислят за велики .

Гост 12.04.2022 21:18:34

Комплексарка

Гост 12.04.2022 21:17:13

Целта е фармацевтите да лекуват. Поредната комплекса река.

Гост 14.04.2022 05:52:32

Нямам против - да лекуват - по 20 минути на всеки пациент в аптеката - всички доволни! И кръвното могат да мерят - бонус от аптеката...

Гост 12.04.2022 21:10:53

Лудост! Спрете я!

Гост 12.04.2022 21:08:55

А в спешна помощ, как ще се издава рецепта?Ще вадим на няколко хиляди лекари и лекарски асистенти ел.подписи и по линейките лаптопи и бисквити и за интернет.

управител аптека 14.04.2022 00:43:39

е , добрутро , сега ли го разбрахте , обсъжда се от 12 месеца. Електронен подпис , смартфон , приложение , разходите са си за ВАША сметка , wellcome to the present days !? И се научете кога пред "И" се слага запетая. Толкова сте зле , че нямам думи.

Гост 13.04.2022 08:23:59

Мда , а в болничната помощ при изписване на пациент ? Какво? този пациент ще си търси личния лекар ли да преписва чужди терапии ,(които може и да не са издържани) и за които рецепти ОПЛ няма свой преглед за да ги изписва. Тъпотии отново на чичките в МЗ

управител аптека 14.04.2022 00:51:17

болнична помощ , сега ли се сетихте да мръцнете , опорката идва от болничните фармацевти , защото сегашният председател на БФС не е избран на общо събрание , а е наследил Сербезова временно , но въпросният е управител на болнична аптека. Напомням ви , че рецептите от болница написани на ръка,са написани на клингонски и това продължава вече десетилетия . Сърдете се на се на себе си ....

Гост 12.04.2022 20:54:29

Още по-неприемлива за младите лекари ще стане общата практика - там основно се изписват лекарства, ще се търсят между хиляди, ще се увеличава времето за преглед, ще се чака да "зацепи" НЗИС. Ще има недоволство. Що за измишльотина? Какви точно ще са ползите за лекарите и населението?

Гост 14.04.2022 05:54:23

НИКАКВИ!

до гост 12.04.2022 20:28:47

доктор гост , нямате ли приложение за смартфон , това беше първоначалната идея ?

Гост 13.04.2022 08:28:55

Къде си виждал по филмите (или на живо в ЕС) лекар да държи по врем на преглед и изписва терапия в смартфон ? Още глупости може ли да чуем за да те изпратим за министър. Защото там само тъпанари с умни мисли отиват и вече трябва и конкурс . И запо смартфон? Може и в смарт-часовник , а ?

управител аптека 13.04.2022 23:44:00

Селски , аз също съм против електрическото предписване да бъде единствено , но тъй като ти продължаваш да се мислиш за господ сме на този хал . Такива като тебе , щом реши да ми говориш на ти, има безброй. Отдавна е изяснен въпросът за рецепта извън кабинет и той е приложение за телефон , това че всички гледам са изненадани , само показва колко сте назад. Като ти гледам възпитанието ми се плаче , че си български лекар. Електронната рецепта ще ви сложи на място , затова че сте неграмотни и за много други неща.

Гост 12.04.2022 17:33:46

Глупости и безумия. Отиваш на домашно посещение на пациент и какво ?!? Трябва да си носиш лаптоп и безжичен интернет със себе си ли ? Освен ЕКГ,стетоскоп ,касов апарат и спешна чанта а ?Тъпаци чиновници ,никога не били лекари и не наясно за работата на лекар продължат с глупавите наредби. Само електронно изписване на рецепти НЯМА НИКЪДЕ В ЕС. Там продължават и с двете възможности, а нашите простаци пак са намерили още един начин ДА ПРЕЧАТ НА ЛЕКАРИТЕ Тук само смешното е как аптеките бакалници ще дават сега антибиотици, когато нямат електронно изписан антибиотик - тук вече ще се смеем здраво. на тези ,които системно подбиват лекарската професия ,не връщаха пациента досега да отиде на лекар, който единствено има право да изписва антибиотици (и не само това) .Само и само да продават като в бакалница и да печелят от пациента. А сега да ви видим. Ако имате поп стокови разписки антибиотици и сте ги продали без рецепта глобата досега беше 5000 лева на аптека. Да видим как ще изглежда бакалията сега. А пациентите също ще платят цената на промените ,да видим как те ще бъдат изшамарени.

Burs 12.04.2022 18:34:31

То по-добре, че не връщат до лекаря. Само допълнителни отговорности и прегледи, които никой няма да плаща.

Гост 12.04.2022 20:12:59

Ами поне 2.90 да си плащат ,пък може да го хванеш и за профилактичен или диспансерен преглед . Милиони на година губят медицинските практики от не преминали пациенти дори и при тези смешни нива на заплащане от такси и НЗОК. Аз изчислявам за моята практика загуба от минимум 4000-5000 лв на година заради това ,че някакъв чичка в бакалията аптека РАЗДАВА ЛЕКАРСТВА БЕЗ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД и дефакто нелоялно ми подбива и заобикаля професията при това неправомерно. Щетите за пациентите пък от неправилна , изкривена, неактулизирана, неадекватна или ненужна терапия изобщо пък не ги смятам . Там кресльовците от т. н пациентски организацийки да смятат, ако наистина ги е грижа за пациентите наннайси.

запознат 12.04.2022 17:23:05

А пък от 1 юли се въвежда талон № 3Ф за консултация с фармацефт! Най вероятно без фармацефто-амбулаторен лист няма да може да се вземе талон № 3 за специалист! Егати порнографията! По зле не е било никога! БСП+фармамафия = на СЪВЕТСКА ВЛАСТ!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Светъл празник!
05.05.2024 00:17:10

Светъл празник!

Христос Воскресе! Екипът на Zdrave.net ви пожелава светли Великденски празници! ...

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...