!
Сряда, 24 Април 2024
13
март
2
 

Сестра Маргарита Николова:

Официално в България годишно се заразяват над 10 000 души от вътреболнични инфекции

Понеделник, 13 Март 2023 | 14:59:09 Надежда Ненова
2

Ежегодно в Европа заболяват над 4 милиона души, в България регистрираните случаи са около 10 000, но реалната бройка е поне четири или пет пъти по-висока. Това каза за Zdrave.net главната медицинска сестра на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Ми

Ежегодно в Европа заболяват над 4 милиона души, в България регистрираните случаи са около 10 000, но реалната бройка е поне четири или пет пъти по-висока. Това каза за Zdrave.net главната медицинска сестра на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ – София по отношение на статистиката за вътреболничните инфекции.

Темата за вътреболничните инфекции масово е възприемана като неделима част от болничния живот. Според сестра Николова обаче това не е така и решение на проблема има.

„Вътреболничната инфекция е актуален проблем за здравеопазването навсякъде по света. Като нозокомиален  (вътреболничен) се определя всеки процес, развил се вследствие или във връзка с медицинското обслужване на пациентите. Инфекциите могат да възникнат по време на обучителната дейност на студенти и специализанти, неспазили хигиенните правила, както и при допускането на посетители при лежащо болните, които могат да бъдат причина за внасянето на инфекция отвън. Според доклад на СЗО 15% от всички хоспитализирани пациенти страдат от инфекции. Те са причина за между 4% и 56% смърт при новородени, а в страните от Югоизточна Азия и Африка процентът е 75. Причината за високите проценти са ниската хигиена и лошите битови условия, в които се раждат и живеят децата“, каза тя.

По думите й могат да бъдат откроени три пътя за появата на вътреболничните инфекции – контактно-битов, фекално-орален и въздушно-капков.

„Съществено значение тук оказват и редица предразполагащи фактори от страна на организма на болните, а също и естеството на провежданото лечение. От тези инфекции често се засягат пациенти в кърмаческа възраст, новородени, недоносени и хипотрофични деца (деца, които са имали забавено вътреутробно развитие). Причина за това е незрялата имунна система. Рисковите фактори са много, ще изброя някои от тях: шокови състояния, големи по обем травми, кома, антибиотична терапия, механична вентилация, катетеризации, продължителен престой в интензивно отделение, възраст над 70 г. и други“, каза сестра Николова.

По думите й най-разпространени са инфекциите на пикочните пътища, обикновено след поставянето на уретрален катетър. „Тази инфекция се развива във възходящ ред, отвън навътре по хода на катетъра и представлява около 12% от всички вътреболнични инфекции. На второ място бих посочила инфекциите на хирургичните рани – възникват при 2-5% от пациентите, подложени на оперативно лечение. Честотата им може да достигне и до 20%, в зависимост от използваната техника. Трети по ред са вътреболничните инфекции на дихателната система – предимно при пациенти, продължително залежали и такива на апаратна вентилация. Процентът може да стигне от 9 до 27%. И не на последно място са инфекциите, свързани с въвеждането на вътресъдови катетри. Те имат висока честота на смъртност, около 12-25%. Вътреболничните инфекции имат здравни и икономически последствия. Усложняването на една хирургична рана удължава болничния престой с около седмица, лечението се оскъпява, не се поема от клиничната пътека, което води до непредвидени разходи и снижаване нивото на здравеопазването“, разказа сестра Николова.

Какво е решението

Сестра Николова е категорична, че вътреболничните инфекции се предават чрез ръцете, а не чрез краката. Това означава, че медицинските специалисти трябва да носят задължително ръкавици, докато носенето на калцуни облекчава единствено работата на санитарите.

Тя изброи и следните мерки, които трябва да се предприемат с цел превенция на инфекциите:

1. хигиенни мероприятия спрямо източниците на зараза;

2. да се ограничи контактът на заразоносители от персонала, посетители и пациенти;

3. важна предпазна мярка е изолацията – чрез настаняване в отделни стаи;

4. задължителен мониторинг на въздуха, водата и храната;

5. прекъсване пътя на заразата чрез стерилизация, която може да бъде със суха топлина при температура 180 градуса за два часа, с влажна топлина 127 градуса 15 минути, за термолабилни материали, стерилизация с етилен оксид;

6. антисептика, асептика и дезинфекция – мероприятия за унищожаване на микроорганизмите по повърхността и вътре в организма, както и във външната среда;

7. правилно съхранение и разделно събиране на болнични отпадъци. Те са потенциален резервоар на патогенни микроорганизми. Между 10 – 25% от отпадъците, генерирани от болничните заведения, се определят като опасни;

8. недопускане на пресичане на чист и мръсен болничен поток – те са маркирани по определен начин и е необходимо да се спазва стриктно часовия диапазон, а пресечната им точка подлежи на съответната дезинфекция.

9. хигиена на ръцете – хигиенно измиване с вода и сапун, хигиенна дезинфекция – механично почистване + дезинфектант на алкохолна основа. Хигиената на ръцете + „Моите 5 моменти“ са признати от СЗО като златен стандарт за качествени здравни грижи. Хирургична дезинфекция – необходими са препарати с бързо действие и остатъчен ефект.

Контаминираните ръце на медицинския персонал са най-честият фактор за предаване на инфекция, затова хигиената на ръцете е толкова важна. Носенето на ръкавици не замества миенето на ръцете, а грижата за кожата им е неразделна част от хигиената, защото възпалената и увредена кожа не позволява надеждна деконтаминация.

Историята на вътреболничните инфекции

Още през 16 в., 100 години преди изобретяването на микроскопа, Джироламо Фракасторо – медик от Падуа, говори за живи причинители на зараза.

В исторически план, относно дефинирането на проблемите с ВБИ, медицината дължи признателност на Игнац Земелвайс – унгарски лекар, хирург и гинеколог, работещ във Виенската болница. През 1847 г. той се опитва да разбере каква е причината за следродовата треска, от която умират немалко жени. Изследвайки графика на студентите, стига до заключението, че преподавателите и студентите, след работа в аутопсионна зала, не мият ръцете си и така предават заразата на здравите родилки.

Земелвайс въвежда миенето на инструментите и ръцете с хлорна вар. Това драстично, в пъти, намалило смъртността. Той предоставил резултатите, но научните му обяснения били отхвърлени от медицинската общност, защото противоречали на утвърдените медицински възгледи по онова време. През 1865 г. той е обявен за луд и вкаран в психиатрична клиника, където само на 47 годишна възраст умира от побой, нанесен му от надзирателите. През 1906 г. в Будапеща е издигнат паметник с надпис „На спасителя на майките”, а родният му дом е Музей на историята на медицината.

Интервю със сестра Маргарита Николова може да прочетете утре.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
73vf

surg 16.03.2023 08:11:32

странно е иначе този важен въпрос да се коментира от макар и главна сестра ....у нас няма и намек за реална статистика и по този въпрос, т.е. всичко казано е гадаене, у нас има странни практики като болници в които антибиотици се изписват по изключение за икономии и такива дето от 25 г използват един и същ препарат за профилактика и начално лечение на всичко....чудеса.

Гост 14.03.2023 15:23:00

Това значи, че Кунчев не си гледа работата.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...