Неделя, 13 Юни 2021
08
дек
 

Болнични директори:

Очакваме електронният търг да намали цените на лекарствата

Четвъртък, 08 Декември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


Преди седмица Министерство на здравеопазването пусна търга в електронната платформа за лекарства. Поръ

Преди седмица Министерство на здравеопазването пусна търга в електронната платформа за лекарства. Поръчката е за малко над 1,1 млрд. лв., за период от две години, включва 14 позиции и близо 800 вида медикаменти. В нея ще участват 145 лечебни заведения, а фирмите, заявили желание да предлагат лекарства в платформата, по данни на МЗ са около 30.

Zdrave.net събра мнения от различни болнични директори за очакванията им от електронната платформа.

„Ако на този търг се постигнат по-ниски цени от тези, които ние имаме като договорени, ще бъдем щастливи. В случай, че това не се случи, ние сме осигурили болницата с договор поне за година напред“, коментира директорът на УМБАЛ „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков. „Как да се борим срещу нещо, което би могло да доведе до падане на разходите. Приветстваме всяко едно решение, което би могло да доведе до спад на средствата за медикаменти“, допълни той.

„Всяко едно нещо, което може да доведе намаляване на цените, съответно и разходите на болниците, е добър вариант. Предполага се, че ако обемът е по-голям, би трябвало цените да са по-добри“, коментира и управителят на „Св. Иван Рилски“ д-р Мариета Райкова. „Моите очаквания са това – по-голям обем, по-ниска цена“, отбеляза тя.

Одобрение на електронната система за търгове изрази и директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. „Очакванията ми са да започнем да купуваме лекарства на по-ниски цени от тези, на които сме ги купували сега. Нормално е ако се прави по-голям търг за лекарства, да се свалят и цените. Дано да стане и така“, заяви той.

Одобрение на централизирания търг изказа и управителят на болницата в Попово д-р Иван Димитров, която също е заявила участие в него. „Очакваме по-добри резултати, най-вече да намалеят цените“, посочи той.

„Всеки един директор на болница приема идеи, които ще помогнат да се намали всяко разходно перо. В този смисъл  съм категорично „за“ електронния търг за лекарствата, тъй като той ще доведе до икономии за болницата“, коментира и директорът на МБАЛ в Габрово д-р Нели Савчева. „Със сигурност няма да реши всички проблеми, той не е панацея, но ще реши проблемите с цените на лекарствата, което не е малко. Намаление дори и с 10% ще ни помогне да пренасочим средства към други неща – повишаване на работната заплата, закупуване на нова апаратура, подобряване на инфраструктурата“, отбеляза тя.

Известни притеснения около електронната платформа за търговете изказа директорът на държавната психиатрична болница в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. „Не знам дали е гарантирана максималната прозрачност“, посочи тя. Евентуално затруднение според нея може да се окаже фактът, че на пазара непрекъснато навлизат нови медикаменти, включително и генерици, които се използват масово в психиатрията и са на значително по-ниска цена. Те обаче надали биха могли да се закупят, докато трае двугодишният срок на договорите с лечебните заведения спрямо условията на търга, смята тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@XSs


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни
13.06.2021 10:23:59 Невена Попова

Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни

Д-р Тодор Бургуджиев започва кариерата си като анестезиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина&ldqu ...

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)
13.06.2021 09:31:59

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)

81 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 8339 теста, което прави под 1% положителни проби. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...