Петък, 24 Май 2024
12
дек
25
 

Очакваме извинение за твърдението, че „хиляди лекари” са участвали в схемата за лекарствата*

Вторник, 12 Декември 2017 | 14:44:22
25

В началото на декември държавата чрез прокуратурата, полицията и МЗ  направиха на нас, лекарите поредния подарък, вероятно по случай наближаващите коледни и новогодишни празници. Медиите побързаха да се включат. Отново хиляди български лек

В началото на декември държавата чрез прокуратурата, полицията и МЗ  направиха на нас, лекарите поредния подарък, вероятно по случай наближаващите коледни и новогодишни празници. Медиите побързаха да се включат.

Отново хиляди български лекари бяха обвинени в престъпление – този път в участие в схема за незаконен паралелен износ на лекарства. Конкретни имена и обвинения няма, посочен бе само „директор на голяма държавна болница, заловен с кашон с лекарства за „милиони левове”. При акцията, както първо бе съобщено, били арестувани 20 души, задържани 7. В крайна сметка обявиха, че обвинения ще бъдат повдигнати на четирима.

Единственото име, оповестено публично, е на основния организатор на схемата - Амир Мохамед. Бизнесмен и магистър фармацевт, който от 2011 г. е лишен от право да упражнява професията си, тъй като е бил уличен в източване на ДДС (но не е осъден).

Други имена не бяха съобщени, но говоренето продължи: в схемата имало „хиляди участвали лекари”. Тъй като тази новина  остаря, бе раздухан друг скандал. Оказа се, че причината за лошото финансово състояние на големите държавни болници, са малки частни болници, които, като кърлежи изсмукват кръвта им. Бяха дадени като пример болниците във Враца и Ловеч, а зам.-министър Пенков се похвали, че МЗ не е допуснало частни структури на територията на Русенската и Велико Търновската болница.

Само че с дългове са много повече държавни болници.  Срамежливи изказвания от години за недофинансираните клинични пътеки, без никакъв опит нещо да се промени в бюджета на НЗОК за 2018 г. Постоянно се повтаря  мантрата, че болниците са прекалено много, като в същото време се премълчава, че пациентите са си все толкова.

От ляво – вопли за пререгистриране на лечебните заведения от търговски дружества, в нещо, което още не е ясно. Вероятно връщане към бюджетната система и ликвидиране на частните болници.

Жадната за сензации аудитория гълта всичко като топъл хляб. Вече има изработен устойчив условен рефлекс, който веднага се задейства. В резултат - агресията към медици и медицински сестри постоянно расте.

Когато се очакват напрежение и сътресения в държавата и системата на здравеопазването, превантивно се изваждат от ръкава лошите лекари. Ще видим какво още ни очаква. Само да напомним, че имаше едни престъпници от Горна Оряховица. Пускаха ни СРС та в парламента, министър Константинов (акушер гинеколог), също се вживя в ролята на обвинител,  хващаше за главата пред камерите. В съда балонът на обвинението се спука, държавата беше осъдена в Страсбург, но медиите удобно подминаха развитието на случая.

Младите лекари си тръгват от България, като една от основните причини е лошото отношение към професията. Средната възраст на работещите в сферата на здравеопазване постоянно пълзи нагоре. Има работещи колеги над 70-75 годишна възраст.

Тези, от които нещо зависи, нехаят. Те не се лекуват като простосмъртните. А простосмъртните одобряват, гласно или негласно, разбирайки или не, че от това зависи живота им.

Само една телевизия срамежливо съобщи, че между седемте, които ще бъдат обвинени, няма лекар. Очакваме извинение от тези, които гръмко обявиха от телевизионния екран, че „хиляди лекари” са участвали в схемата. И от медиите и авторите, които с удоволствие тиражираха отново тезата за „лошите, корумпирани и безсъвестни” лекари.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СЛК НА БЛС

*Декларацията на УС на Столичната лекарска колегия е публикувана без редакторска намеса. Заглавието е на Zdrave.netКоментари по темата

Правила на форума за коментари
GP82

Гост 14.12.2017 12:23:06

Хахаха... смятайте щом и лекари идват тук и ви пишат за какви престъпници става въпрос, и вие се опитвате да ги изкарате че не са в ред. Не, в ред са си, тъпото е че има такива като вас които си затварят очите, и олеееееее обидиха ни..... жалко, че не ви опандизиха, аз лично бих ви натикал всичките зад решетките, 90% сте за панделата! Да не говорим, че има такива от вас които са за бесилката директно, що народ изтровихте, избихте и измъчвате в продължение на години, за да взимате някое левче повече, вие сте по-зле от лешоядите даже!!! Дори не искам и да споменавам за тоя болен мозък Истината .... няма ли тук някой психиатър който да му помогне ? Не знам защо на наркомани и луди им се дава достъп до компютър.. :))

Истината 14.12.2017 12:36:28

"Болен мозък", ама явно ти е бръкнал дълбоко в кадесарското фатмашко червено-кафяво лакомо расистко дупе, а дежурна старшинка от денонощния хибриден наблюдаващ бункер? Ха ха ха ха

д-р Г. Тодоров 14.12.2017 11:17:31

Д-р Заимов, явно е намерил балансирания тон, и е пробил поне в 2 медии. Поздравления за текста! Интересно е друго, защо това го няма на страницата на БЛС? Защо няма и дума за тази декларация, от колегията представляваща около 1/3 от лекарите в страната, на страницата на БЛС или от председателя д-р Грозев? или пак вървим след събитията?Вместо да се пишат неточности и да се излагаме пред президентството като Съюз, защо не се реагира на това, което д-р Заимов пише? Явно въпросите се трупат.

Истината 14.12.2017 11:43:41

Предполагам, защо този текст го няма на страницата на БЛС. Страх, зависимост или и двете, от силните на деня - Шлиферите на ЦЦ и ББ, руските "патреоти" Лидеров, агент Ивань Каракачань и Далавери СимеонОФФ (оня същият дето ходеше да бута и спира на границата български граждани , идващи да упражнят основното си конституционно право на глас!).

д-р Г. Тодоров 14.12.2017 10:59:09

Д-р Заимов, явно е намерил балансирания тон, и е пробил поне в 2 медии. Поздравления за текста! Интересно е друго, защо това го няма на страницата на БЛС? Защо няма и дума за тази декларация, от колегията представляваща около 1/3 от лекарите в страната, на страницата на БЛС или от председателя д-р Грозев? или пак вървим след събитията?Вместо да се пишат неточности и да се излагаме пред президентството като Съюз, защо не се реагира на това, което д-р Заимов пише? Явно въпросите се трупат.

Истината 14.12.2017 11:44:23

Предполагам, защо този текст го няма на страницата на БЛС. Страх, зависимост или и двете, от силните на деня - Шлиферите на ЦЦ и ББ, руските "патреоти" Лидеров, агент Ивань Каракачань и Далавери СимеонОФФ (оня същият дето ходеше да бута и спира на границата български граждани , идващи да упражнят основното си конституционно право на глас!).

Истината 13.12.2017 16:02:41

Поздравления за авторите на този текст! Той трябва да бъде разпечатан и разлепен на видно място във всеки един лекарски кабинет и чакалня на болница, ДКЦ и т.нат. А най-добре един екземпляр да се раздава на пациентите заедно с епикризата при изписването им. Между другото, ОЩЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА ГРЕШНИ ПАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ОТИВАТ ЗА РЕМОНТ НА 40-ГОДИШНИТЕ СЪВЕТСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ:http://www.faktor.bg/bg/articles/oshte-20-mln-lv-za-udalzhavane-godnostta-na-iztrebitelite-mig-29-otpusna-pravitelstvoto "ДЕСНИТЕ" SICАДЖИИ И ПРОРУСКИТЕ "ПАТРИОТИ"... Благодарете на тях за липсата на заплати! И...ВЕРВАЙТЕ още, че същите били "опозиция" на червените партийни бонзи от БСП...Вервайте.

@ 13.12.2017 06:32:15

Единствените престъпници в България ,са политиците!

Гост 12.12.2017 23:09:15

МЗ, НЗОК, ИАМО, РЗИ, МФ, НОИ, НАП и всички държавни хрантутни институции да останат на 10% от настоящия числен състав

Гост 13.12.2017 14:39:37

Абсолютно точно!

Гост 13.12.2017 00:48:45

Те и без това не плащат здравни вноски!

Гост 12.12.2017 20:24:56

Браво д-р Заимов! Браво!

Гост 12.12.2017 19:53:38

Аз съм лекар и като такъв мога да кажа че едно 90 % от колегите са абсолютни разбойници. Безотговорни, безхаберни и прости.Колко протоколи за лекарства и помощни средства се изписват само за едното рушветче.Ами ТЕЛК.Кой ходи по разни семинарчета ,екскурзийки,хотел чета по света и у нас чете платени тъпи лекции. Кой лъже пациентите за да си купи едно или друго лекарство или имплант.Кой приема здрави пациенти в болница .Кой прави ненужни манипулации и операции.Кой поставя неверни диагнози.НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВАМЕ ВСЕКИ ДЕН НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЧЕ ГИ ЛЪЖЕМ И МАРОДЕРСТВАМЕ.

edin 14.12.2017 11:56:08

Колега ,вие не сте с всичкият си .........

Гост 12.12.2017 21:42:12

Не всички сме с такива престъпения, които описващ вероятно за себе си. Покай се и не хвърляй вина на другите за своите прегрешения. Ако имаше доказателства надяваме се ,че вече си ги предал на органите за разследване. Иначе си съучастник и извършител две в едно....

Гост 12.12.2017 20:39:52

Прав си знаеш как да крадеш и да мародерстващ

Гост 12.12.2017 18:21:55

Те болниците не търгували с лекарстваОказа се че просто фалирали

Гост 12.12.2017 17:07:52

Извинения от тиквените комунисти няма да видим! Те искат да им подгъзуваме денонощно и безплатно!

БЛС-Въоръжено Крило 12.12.2017 16:47:55

За момент се шокирах кой журналист е написал тези верни неща, а то пак е от нас лекарите..... За съжаление повеечето медии пригласят на Бочко Тиквето и така ще си продължава. Никой няма да ни гледа в очите освен служителките на авиокомпаниите докато си взимаш еднопосочен билет за норманата Европа.

Лекар 12.12.2017 15:41:40

И още предложения, за да просъществуват болниците: 1. Държавните служители да се осигуряват сами. 2. Първите 10 дни в годината стационарно лечение да са освободени от потребителска такса, всички следващи да си плащат - обратно досега, както и потр. такса да е за всички. 3. МЗ да възстанови сумите за пръстовите отпечатъци. 4. НЗОК да плати "надлимитната дейност ". 5. Цена на труда - в ИБМП 1 преглед 20 лв с каса. Поне толкова и в болниците за терапевтичните отделения, за хирургията не знам. Сега заплатите по щат са под 1000 лв. 6.Лично здравно досие - като се похарчат парите за изследване и лечение, или се плаща, или се ползват на някой от семейството. Неизползваните се унаследяват. За Враца - Вие, господа от МЗ, сега ли чувате за неизгодните договори? Нали министър Атанасова тържествено откри инвазивната кардиология, нали имате представител в борда на директорите, нали няколко години се прави опит за смяна на предишния директор, защо ли неуспешен? Практикуващите лекари не само нямат вина, явно страдат от Стокхолмски синдром - обиждат ги, бият ги, не им плащат, но те си работят - робство ли е, диагноза ли е...

Гост 12.12.2017 16:46:19

И в добавка - сериозно съкращение на администрацията - агенции, комисии, централни управления и пр.. Без друго не са се преработили, за компетентност да не говорим.

Гост 12.12.2017 16:29:11

Браво!

Лекар 12.12.2017 15:05:31

Евала !!! Всичко което си мислех от много време синтезирано и написано прекрасно !

crocodile 12.12.2017 14:54:53

Za kogo li bie kambanata, a BLS?

Гост 13.12.2017 12:28:38

Камбаната бие за ВСИЧКИ НА ТЕРМИНАЛ 2 ГОТОВИ С КУФАРИ- за този сигнал бие камбаната


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...