!
Понеделник, 15 Юли 2024
12
юни
 

Очаква се първата терапия от класа на JAK-инхибиторите за атопичен дерматит да бъде реимбурсирана у нас

Понеделник, 12 Юни 2023 | 14:36:49


14-та Конференция по дерматоалергология „Ин и Ян в дерматологията“ се състоя от 9 до 11 юни 2023 г. в Поморие, организирана от Българско дерматологично дружество.  Форумът събра над петдесет водещи специалисти в тази област и още стоти

14-та Конференция по дерматоалергология „Ин и Ян в дерматологията“ се състоя от 9 до 11 юни 2023 г. в Поморие, организирана от Българско дерматологично дружество.  Форумът събра над петдесет водещи специалисти в тази област и още стотина млади дерматолози и бе посветен на приоритетите в дерматоалергологията: диагностика и лечение на атопичен дерматит, контактен дерматит, екзема на ръцете, уртикария и др. Чуждестранен гост-лектор бе проф. Свен Малта Джон от Германия, който е световно признат експерт по професионални заболявания в химическата и тежката индустрия. Голям интерес предизвика неговата лекция „Профилактика на професионалния алергичен контактен дерматит“.

Фокус на конференцията бяха алергията към козметични средства, контактната алергия, новите хоризонти, които се откриха в терапията на атопичен дерматит. Голяма част от програмата беше посветена на новите лекарствени средства за атопичен дерматит – янус-киназните инхибитори (JAK инхибитори), тъй като се очаква до броени дни първа терапия от класа на JAK инхибиторите да бъде реимбурсирана и у нас.

Акцент на конференцията беше приемането на  специализиран Стандарт за медицински грижи при пациенти с атопичен дерматит, който е осъвременен с информация за новите възможности за лечение на атопичен дерматит. „Стандартът е създаден, за да улесни лекарите. Той дава синтезирана информация, има приложени таблици и скали за оценяване тежестта на заболяването. Стандартът дава възможност на лекарите да направят бърза справка и да посочат най-правилният избор на лечение съобразно препоръките на европейската и на българската алергодерматология. Освен това може да се видят показанията и противопоказанията на всяко лечение“ – обясни доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество

На Конференцията бе проведено обучение за скалите, по които се изчислява тежестта на атопичния дерматит, за методите на диагностика на лекарствените алергии, за диагностиката на контактния дерматит, за това какви козметични препарати (емолиенти) специалистът трябва да препоръча на пациентите си с атопичен дерматит.

Специализираният Kонсенсус (гайдлайн) за контактния дерматит осъвремени стария Консенсус, който беше приет преди десет години, с много новости в диагностиката и лечението на това заболяване.

Проведоха се и курсове за млади дерматолози по дерматоалергологично тестуване и по приложението на новите лекарствени форми за атопичен дерматит.

Висока оценка на XIV Конференция по дерматоалергология в Поморие даде доц. д-р Гриша Матеев: „Това беше много успешна конференция. На нея бяха отчетени кампаниите за алергологично тестуване, които се провеждат всяка година в университетските болници в София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора, както и в други градове на страната. Колегите не регистрираха промяна в основните алергени в сравнение с миналите години. На първо място е алергията към никел. След това алергените варират по честота, но тава са предимно вещества, които се използват в битовата химия, в козметиката и др. Освен научна конференция форумът беше също обучение на млади дерматолози и контакт между поколенията. Приехме и Специализиран стандарт, но не общият Стандарт за диагностика и терапии на съществуващите над 4000 диагнози в дерматологията, който вече шеста година отлежава в Министерство на здравеопазването. Новоприетият Специализиран стандарт е за една специфична област – диагностика и терапия при пациенти с атопичен дерматит. Новостите са значими. В областта на атопичния дерматит навлизат мощни средства за лечение – янус-киназните инхибитори. Два от тях са налични в България, като единият вече има разрешение за употреба. Единственото, което ни спира, е че Здравната каса още не е приела критериите за това кои пациенти са показани за такава терапия, въпреки че сме ги изготвили още преди 4 месеца и сме ги подали в НЗОК.“ 

Всички участници на конференцията подкрепиха информационната кампания за атопичен дерматит „Отново в кожата си“ с обща снимка и последваща дискусия, посветена на живота и новостите в лечението на това сериозно дерматологично заболяване.

На снимката: Доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружествоКоментари по темата

Правила на форума за коментари
WxZ5


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...