!
Понеделник, 15 Юли 2024
19
май
8
 

Още има шанс надлимитната дейност на болниците за 2016 г. да се изплати

В надзора на касата ще влязат двама зам.-здравни министри, информира проф. Петров

Петък, 19 Май 2017 | 12:53:29 Ирина Пекарева
8

19-те милиона лева надлимитна дейност на болниците за 2016 г. може да се изплатят от резерва на касата. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Николай Петров. Въпросът за изплащането й бе повдигнат от зам.-председателя на здравнат

19-те милиона лева надлимитна дейност на болниците за 2016 г. може да се изплатят от резерва на касата. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Николай Петров.

Въпросът за изплащането й бе повдигнат от зам.-председателя на здравната комисия в парламента д-р Георги Йорданов от БСП във времето за парламентарен контрол.

„Хронологично нещата се развиват така, че в случая се касае за надлимитната дейност за периода април – ноември 2016 г. Този ангажимент беше поет от министър Москов, доколкото си спомням, а аргументите му за това бяха очакванията за средствата, които ще се спестят от пръстовия идентификатор. Такъв отчет и точни цифри аз не съм видял все още за ползите от ползването на идентификатора. Ще се боря да видя резултат, независимо какъв е“, увери министърът.

Той съобщи, че здравната каса е изпратила писмо до министъра на финансите с искане да одобри плащането още на 1-ви февруари. От думите му не стана ясно защо касата се обръща към финансовото министерство за одобрение на решение, взето от Надзорния съвет на фонда. На 6-ти февруари НЗОК е получила отговор, че МФ не подкрепя идеята. Припомняме, в този период финансов министър беше Кирил Ананиев, който само преди два дни отново оглави Надзорния съвет на здравната каса. „Аргументите са много добре разписани и те са свързани с това, че в бюджета за януари има предвидени 50 млн. лв. от 2016 г., плюс изпълнението за 2017 г. и плюс тези надлимитни за 2016 г. става прекалено голяма сума“, обясни проф. Петров.

Той припомни и решението на надзора, според което плащането ще се извърши след влизането в сила на новия НРД, т.е. след 1-ви април.

„Оттук нататък тече срок, в който – аз вчера разговарях с министър Горанов – ще се направи анализ“, каза министърът и уточни, че след като се направят сметките, може да се вземе решение за евентуално отблокиране на част от резерва и да се разплатят 19-те  млн. лв.

„Проблемът обаче не е в тях. Проблемът е доста по-голям, той беше разгледан вчера на комисия по здравеопазване. Ако правя аналогии с години назад, като че ли стана хронично май-юни винаги да има напрежение, винаги да се пипа резерва. И в този ред на мисли се надявам до началото на септември да имаме готовност за конкретни предложения когато се прави бюджета за следващата година, за да не допуснем и догодина бъркотия“, коментира здравният министър.

Впоследствие д-р Йорданов повдигна въпроса за работата на Надзорния съвет на касата и заяви, че дейността му трябва „да се дисциплинира“. „Аз съм притеснен, защото в новия съвет няма човек с медицинско образование. Да, той вероятно ще работи много добре, когато се касае за финансова ефективност, но когато се касае за медицинска целесъобразност, мисля, че ще има недостиг“, изрази опасения депутатът.

В отговор министър Петров заяви, че д-р Йорданов е напълно прав, но увери, че сегашната държавна квота в надзора е временно решение: „Това за надзора на касата е временно решение, докато изтече карантинния период на двамата зам.-министри. Аз имам амбицията двама зам.-министри да бъдат в надзора. С медицинско образование“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dfDH

Старият доктор 21.05.2017 18:33:58

Това с упойкаджийте (анестезиолозите) е заради тяхната природна послушност. Казваш му нещо и той действа.. и знае, че от него нищо не зависи. Затова и този действа по тези начини. Няма откъде да знае как се правят нещата. Не е учил или прилагал управление. Дипломите са му фалш (т.е. военни). ВМА я съсипа - масово напусна персонала, вкара икономии, които да ги контролират купчина новоназначени "администратори" пенсионери, сега си назначи заместник, който е добър вицаджия и толкоз... Абе не чакайте нищо добро от него, ще става все по-тегаво. За да се оправи трябва управление от експерти работещи или работили дълго съответния ресор, управници които мислят за хората и строг контрол от хората (народа) върху разхождането на средствата и взимане на решенията за да се спрат престъпниците. И НОВА съдебна система - всички настоящи там -ВЪНКА!

willy 20.05.2017 14:31:41

Това ли е мъдрото съждение което изчерпва въпроса! Ще похарчите резерва , а после...!За хора , чиято мисъл се простира до спасяването на моментно положение , нямам добро мнение...Все едно в медицината-да лекуваш сърбежа ,но да не разпознаваш крастата, още по малко от къде е получена. И още едно мнение, /който иска да а се обижда/- не поставяйте анестезиолози за министри! За министър става САМО много здрав интернист с още няколко специалности...Не става и човек, който цял живот е бил "на заплатa"...

Гост 19.05.2017 21:24:43

И пенсионерите

Гост 19.05.2017 14:43:08

Цялото ръководство , барабар с директорите вън от нзок.

Гост 19.05.2017 14:08:18

Глинка превърна касата в цирк. Смешник. "..... На 28 март при среща в сградата на НЗОК се оказало, че председателят на НЗОК д-р Глинка Комитов, че не знае защо от Зъболекарския съюз са там, а що се отнася до финансиране на подобна дейност, няма документ....." и още "....Няма да допуснем по никакви причини някой "да се заиграва и да си измива ръцете" относно отговорности съобразно Конституцията на РБ, допълни той. Кой е този министър на здравеопазването, който ще инициира промяна на нормативен документ, свързан със солиден финансов разход и това няма да е съгласувано с финансовия министър, с управител на НЗОК...." от тук https://news.bg/health/nyama-pari-za-zabni-protezi-na-pensionerite-obyavi-shefat-na-zabolekarskiya-sayuz.html

Гост 19.05.2017 14:20:36

Ми няма документ. Те са царе в изтриването и криенето на документи. Тежко и горко на тези дето са ги принудили да замазват следи. То е ясно че на тях ще падне отговорността.

Гост 19.05.2017 22:50:16

Ми бегай да го откриеш. Нали имаш възможностите. Не само да се биеш в гърдите с кого си се снимала

Гост 19.05.2017 13:50:22

"...От думите му не стана ясно защо касата се обръща към финансовото министерство за одобрение на решение, взето от Надзорния съвет на фонда. ..". Е как защо, защото Глинка иска друг да му е виновен. Няма как той да вземе решение.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...