!
Вторник, 16 Април 2024
29
дек
1
 

ПП отново внесе предложението за приоритетните болници, този път заедно с ГЕРБ

Четвъртък, 29 Декември 2022 | 10:25:26
1

„Продължаваме промяната“ (ПП) внесоха отново предложението за създаване на приоритетни болници, 

„Продължаваме промяната“ (ПП) внесоха отново предложението за създаване на приоритетни болници, което беше отхвърлено като изменение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) през Закона за удължаване на Държавния бюджет, бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК. Този път законопроектът е подписан освен от депутатите от ПП, и от депутатите от ГЕРБ Лъчезар Иванов и Костадин Ангелов и с подкрепата на двете партии на практика се гарантира приемането му.

С изменение на ЗЗО се създават критерии за приоритетни многопрофилни болници, които да гарантират достъпа до болнична помощ.

„За обезпечаване на достъп до болнична медицинска помощ е необходимо да се определят критерии за лечебни заведения, които са многопрофилни и имат минимален обем структури, които да поемат тежки и усложнени случаи, независимо от вида на собствеността им. Неизчерпателно изброяване на критериите, които ще се определят в подзаконовата нормативна уредба от Министерски съвет са – многопрофилни болници за активно лечение с разкрити: спешно отделение, отделение или клиника за интензивно лечение с 2-ро или 3-то ниво на компетентност по стандарт за анестезиология и интензивно лечение, отделение или клиника по кардиология с възможност за лечение на остри състояния на сърдечносъдовата система, отделение или клиника по неврология с възможност за лечение на остри съдови състояния на нервната система, отделение или клиника по хирургия с възможност за лечение на спешни състояния в хирургията, отделение или клиника по АГ с възможност за извършване на планово или спешно родоразрешение, отделение или клиника по педиатрия и неонатология с възможност за лечение на спешни състояния при децата и новородените, отделение или клиника по хемодиализа“, аргументираха предложението си вносителите.

Със законопроекта се предлага още да се създаде допълнителен механизъм за лечебните заведения, на които принципал са държавата и общините, чрез който да бъдат постигнати необходимите нива на заплащане на медицинския персонал. Създават се изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в изпълнение на договори с НЗОК, които да са не по-малко благоприятни от предвидените в колективен трудов договор в отрасъл „здравеопазване“ и методика за финансиране осигуряване на медицински персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.

По разчети на вносителите ще са необходими допълнителни около 120 млн. лева за заплащане по посочената методика.

С измененията се въвежда и регионална здравна политика по осигуряване на достъп на здравноосигурени лица от отдалечени, труднодостъпни и населени места с недостатъчен или липса на изпълнители на дейности по договори с НЗОК. Това се отнася и за извънболничната медицинска и дентална помощ, при които и към момента има постигнато договаряне между УС на БЛС и НС на НЗОК, съответно между УС на БЗС и НС на НЗОК, за методика за определяне на месечното заплащане за работа в населени места с неблагоприятни условия на работа. „Подобни механизми следва да се приложат и за осигуряване на специализирана извънболнична, болнична медицинска помощ и за осигуряване на аптеки в населени места, в които няма достъп до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели“, казват вносителите.

Те подчертават, че регионалната политика за достъп обхваща и отпускането на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Създават се стимули за откриване на аптеки в населени места с липса на такива и за осигуряване на денонощни аптеки.

Целия текст на законопроекти и мотивите към него може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pgUK

Гост 29.12.2022 11:04:41

Тия две мерки не могат да работят заедно.Просто лечебните заведения станаха повече от персонала!


Всичко за коронавируса
Още новини
Възобновяват костно-мозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ
16.04.2024 10:59:26

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ&l ...

Здравната комисия гледа извънредно промените в Националната здравна стратегия 2030
16.04.2024 10:18:31

Здравната комисия гледа извънредно промените в Националната здравна стратегия 2030

Здравната комисия се събира на извънредно заседание днес, за да гледа на първо четене промените в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...