Четвъртък, 13 Май 2021
21
юли
2
 

Паник бутон за последния лекар в България

Петък, 21 Юли 2017 | 16:43:48 Полина Тодорова
2

Над 33 700. Това е броят на резултатите, който интернет търсачката Google индексира при изписване на името на д-р Албена Гагова. Акушер-гинекологът от столичната болница „Шейново“ беше

Над 33 700. Това е броят на резултатите, който интернет търсачката Google индексира при изписване на името на д-р Албена Гагова. Акушер-гинекологът от столичната болница „Шейново“ беше нападната от баща на новородено поради отказа й да му предаде плацентата на бебето, защото реши да спази закона. Над 90% от тези резултати са свързани с нанесения побой над лекарката.

А сега нека се опитаме да си представим какви резултати отчитат търсенията в мрежата на имена на лекари в страни като Германия, Великобритания или Франция. Дали касаят случаите на отправени към тях заплахи, последвани и от реална саморазправа с юмруци? Надали. Медиите в тези страни се занимават основно с отразяване на постиженията на медицината там или съществени проблеми, касаещи здравеопазването. В България обаче пишем за бити лекари и се радваме, когато отразяваме, че те могат отново да си поемат дъх, както сподели наскоро в едно от малкото си интервюта след побоя д-р Гагова. Какво безумие! Но може би и съвсем естествен резултат от неусетното приемане на варварските методи за нормален начин на общуване у нас. Та как по друг начин, освен като чиста доза варварщина, може да се опише побоят над лекар, в чиито ръце са проплакали стотици нови животи?

И все пак - какъв беше резултатът от станалото с д-р Гагова? Една закъсняла среща на властта с ръководствата на най-големите лечебни заведения у нас, имаща почти протоколен характер, по време на която бяха набелязани поредните „мерки“. И завършила с набиващото се на очи усещане, че отговорността за намаляване на подобни зверства се прехвърля върху плещите на болниците с аргумента, посочен от вътрешния министър Валентин Радев, че „някъде нещо не е направено, нещо липсва“ и че болниците са „част от веригата“. МВР все пак се ангажира със съдействие, като обеща „да обследва“ спешните отделения на болниците и да даде „предписания“. От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров обеща механизъм, който да „обезпечи незабавната реакция както на прокуратурата, така и на полицията в случаите на посегателства срещу медицинските специалисти“, както и указания за „бързи производства“ и „за мерки, които са в пълно съответствие със закона и които съответстват на тежестта на тези посегателства“.

Защо са нужни специални указания, за да си свърши някой работата, и защо те се дават едва сега? На тези въпроси отговор няма. Очевидно в страна, в която юмруците по лекари и учители станаха почти ежедневие, е необходимо отговорниците по веригата да имат нужда от изрични напътствия, за да вършат това, за което им се плаща. Как иначе биха се обяснили едва трите ефективни присъди за нападения над медицински персонал на фона на десетките подобни случаи? Случаи, които са сигурност са в пъти в повече от тези, които биват оповестени. За много от тях не се съобщава по телевизията и радиото, а причината се крие в това, че освен да ги обиждат и удрят, българските лекари свикнаха и да мълчат. Може би от срам от случилото се с тях, може би от липса на вяра, че нещо ще последва.   

Истината е, че с обследвания и предписания побоите няма да намалеят. Нито грубите думи, заплахите и ругатните към представителите на една професия, призвана да спасява живот, макар и в общество, в което очевидно той не струва нищо. И дори директорите на болниците да опашат отгоре додолу лечебните заведения, които ръководят, с камери и паник бутони, не сменим ли „бутона“ в нас самите, нищо няма да последва. Няма ли и бързи и ефективни наказания за нападателите над лекарите и сестрите – също. Група пациенти ще продължават да се „отблагодаряват“ с удари и ругатни над медиците ни, а те ще им отговарят с поредния самолетен билет, който ще им помогне да лекуват една друга група пациенти в някоя друга държава. В противен случай съвсем скоро ще сме изправени пред риска да "натиснем" паник бутона за последния лекар, останал в България... Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WHmz

д-р Десислава Кателиева 22.07.2017 15:28:02

Благодаря на авторката за тази страхотна статия !Много смела , много точна !

Патриотично настроен лекар 21.07.2017 17:46:46

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина! Очаквам следващите лични, професионални, синдикални "бонуси" за практикуващите тази велика Професия, под формата на "безплатни" бронежилетки (кавичките ги слагам, защото и те ще излязат на практика от джоба на персонала), бронирани стъкла на вратите на спешните отделения, персонална служебна радиостанция, на която директно да заявяваме агресията срещу нас и да описваме потрошените си носове, охлузени ръце и изгорена, стъпквана ежедневно, озлочестена ДУША!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ден на студентското самоуправление в МУ-Пловдив
13.05.2021 08:48:21

Ден на студентското самоуправление в МУ-Пловдив

В Медицински университет – Пловдив се проведе Ден на студентското самоуправление по инициат ...

След пет месеца и половина достигнахме 1 млн. поставени дози ваксина
13.05.2021 07:51:15

След пет месеца и половина достигнахме 1 млн. поставени дози ваксина

657 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 11 106 теста, което означава 5,9% положител ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...