!
Понеделник, 04 Декември 2023
05
дек
14
 

От "Александровска" обявиха:

Парите за ремонт са преведени, подписваме КТД на 13-ти

НС "Защита" организира днес протест заради забавения, според тях, ремонт на болницата

Четвъртък, 05 Декември 2019 | 15:52:02
14

Втори протест пред „Александровска“ болница, заради нуждата от ремонти на лечебното заведение, организира днес секция „Здравеопазване“ на национален синдикат „Защита“. Председателят на синдикалната организация "Защит

Втори протест пред „Александровска“ болница, заради нуждата от ремонти на лечебното заведение, организира днес секция „Здравеопазване“ на национален синдикат „Защита“. Председателят на синдикалната организация "Защита" д-р Андрей Коцев започва безсрочна гладна стачка до изпълнение на исканията за ремонт и за незабавно подписване на Колективния трудов договор.

Предишният протест с искане за незабавен ремонт беше преди месец. Тогава от МЗ обявиха, че отпускат до 300 000 лева за пребазирането на Клиниката по алергология и до 500 000 лева за ремонт на Клиниката по Хематология.

Според д-р Коцев тези пари към днешна дата не са преведени

По повод твърденията за забавените/липсващи „траншове на средства от страна на Министерство на здравеопазването“ от „Александровска“ болница заявиха в официална позиция, че към момента вече тече ремонт в условията на работеща болница на помещенията, отредени за Клиниката по алергология. „След проведените срещи с ръководството на Министерството на 17.09.2019 г. е получен отговор за отпуснати средства в размер на 300 000 лв. за пребазиране на Клиниката по алергология в сградата на Клиниката по кожни и венерически болести. Проведена е процедура за избор на изпълнител, подписан е договор за избор на изпълнител. Осигурени са средства от страна на Министерство на здравеопазването,

необходими за ремонт на Клиниката по хематология, в размер на 1 020 000 лв.

В момента се подготвя документацията за обявяване на процедурата за избор на изпълнител по Закона за обществени поръчки. Ремонтните дейности ще започнат веднага след избор на изпълнител. Предстои получаване на информация за средствата за ремонт на клиниките по Ендокринология и по Пропедевтиката на вътрешните болести“, пишат от лечебното заведение.

„Видно от фактите, твърденията за „забавяне“, „лъжи“ и „неизпълнени обещания“ са безпочвени и не отговарят на истината. На практика средствата за първите ремонти са осигурени, а дейностите са в процес на изпълнение – при стриктно спазване на законовите норми както на Закона за обществените поръчки, така и на останалите нормативни документи, свързани със строителството и ремонта на болнични помещения“, допълват от болницата.

По повод твърденията за „разтакаването и неподписването на Колективния трудов договор“, в позицията се уточнява, че преговорите са стартирали в началото на годината, като целта е била

постигането на договорености за нов КТД,

тъй като предходният изтича на 1.10.2019 г.

„В преговорите от страна на синдикатите вземат участие представителите на двата синдиката, подписали Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“ на национално ниво - КНСБ и КТ „Подкрепа“. Въпреки че не са страна по Националния КТД, представителите на НС „Защита“ в Александровска болница също са поканени за водене на преговорите на местно ниво. В рамките на преговорите страните са постигнали договорености, както за социалните придобивки на служителите, така и за увеличение на работните заплати на всички служители на лечебното заведение. След приключването на преговорите, проектът на нов Колективен трудов договор е представен на заседание на Съвета на директорите, като е взето решение той да бъде

изпратен за съгласуване на МЗ

с оглед изискванията Наредба 5 от 17 юни 2019г. за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове. На 6.11.2019г. проектът на КТД е представен на министъра на здравеопазването за съгласуване, а на 21.11.2019 г. е получен отговор от страна на МЗ, в който се препоръчва прецизиране на част от текстовете, касаещи социалните придобивки, разписани в проекта; преди финализиране на КТД да се уточнят прогнозните финансови параметри на болницата за 2020 г., както и действията, които ще бъдат предприети за стабилизиране на финансовото му състояние. В изпълнение на тези препоръки в момента се правят предварителни разчети на база прогнозни обеми на приходи от НЗОК, без обаче да са ясни параметрите за повишените стойности на клиничните пътеки и процедури, които ще залегнат в новия Национален рамков договор. Обмислят се и други мерки, които да позволят стабилизиране на финансовото състояние на болницата, и изпълнение на заложеното в проекта на КДТ повишаване на работните заплати, като подписването на КТД е предвидено за 13 декември 2019 г.“, съобщават от лечебното заведение.  

От болницата уточняват, че през последните шест години всички социални придобивки и размера на трудовите възнаграждения,

са били договаряни с представителите на синдикатите в УМБАЛ „Александровска“- Подкрепа и КНСБ

Проектът на КТД за 2019–2021 предвижда запазване на постигнатото в сферата на социалните придобивки, както и увеличение на размера на трудовото възнаграждение.

„Без гарантиране на стабилни и достатъчни приходи, които да позволят реализиране на договореностите обаче, няма да бъде възможно изпълнение на тези ангажименти. В този смисъл УМБАЛ „Александровска“ ЕАД ще изпълни препоръките на Министерство на здравеопазването за уточняване на прогнозните приходи от страна на НЗОК. През всички години до сега ръководството на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД е поддържало отличен диалог и постоянна комуникация не само с представителите на синдикатите на територията на болницата, но и с всички служители на лечебното заведение, лично, а не през социалните мрежи. Намеренията са те да продължат по същия начин и със същия интензитет“, завършва позицията на лечебното заведение.           Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hKjX

Искате увеличение на заплатите, а? 11.12.2019 18:05:53

С предстоящото подписване на КТД, ще ни подхвърлят трошички. Ето един коментар на колега от съседна тема: "АнгелоFF, Ангелов, няма друг случай в българското здравеопазване лекари да обявяват гладна стачка срещу директора си. И всичко това е заради твоето крадливо и некадърно управление на Александровска болница."

Гост 06.12.2019 11:46:21

Като чета коментарите и си мисля, че е страшно да се ходи на доктор - толкова психопати на едно място. Жалка работа. Пийте си хапчетата, момчета, а ако не сте почнали - консултирайте се със специалист.

Виж сега 06.12.2019 12:40:26

Ангелов, като знаем какъв фалшив доктор си ти, се страхуваме да не попаднем на подобни на теб. Гледай си гейските оргии и не се занимавай с пациенти. Ужас ще е за всеки пациент да бъде лекуван от такъв "лекар" , като теб.

На баба ви фърчилото 05.12.2019 21:45:23

Александровска е пълна с пенсионери, които смучат заработеното с честен труд от останалите. Да видим докога Ангелов ще ги покрива.

Шоуменът е прав 05.12.2019 21:43:12

Що за държава сме?! Директорът на александровска Костадин Ангелов, направил "ремонт" на болницата за над 25 милиона лева, ама само на хартия. Ремонт няма, а парите са в нечии сметки и вместо да го дадат на прокурор те му дават още един милион. Прав е гологлавият шоумен, че няма такава държава.

Ами 05.12.2019 19:10:30

Александровската палавница, Костадин Ангелов е протеже на Цветан Цветанов. Той е менте доцент и менте хирург, който по време на операция, не знае какво да прави с ръцете си. Благодарение на близането на задника на Цвъки, дебелакът Ангелов, стана директор. Колегата, който гладува, трябва да знае, че ще му е доста трудно да се пребори с геят-директор, но не е невъзможно. Независимо, че постоянно парадира с връзките си, този фалшив директор е за прокурор и рано или късно ще търка затворническите скамейки.

Аман вече 07.12.2019 17:07:55

А бре "Ами", ха вземи да поразнообразиш репертоара малко, а? Че ни писна да четем все едни и същи рефрени по всички форуми до втръсване... Тлкова ли ти е умствения капацитет, или просто ти е толкоз въображението и речника?

Прав си 07.12.2019 19:24:41

Аман вече от този крадлив директор. До там се е докарал с кражбите си, че лекарите в Александровска болница обявяват гладни стачки и пращат писма на дядо Коледа с пожелания за смяната му.

zz 05.12.2019 18:13:48

to ako beshe samo toi mafiota to celoto zdraveopazvane e chista mafiq i robovladetelstvo gavra s noemalnite hora i pacientite

Успех 05.12.2019 18:04:50

Д-р Андрей Коцев е обявилият гладна стачка срещу мафиотското управление на болницата от директора-гей, Костадин Ангелов! Браво за смелостта му да се опълчи на мафиотското ръководство на Александровска болница! Дано да издържи докрай и да бъде подкрепен от колегите от тази полуразрушена болница.

Ха,ха,ха 05.12.2019 17:54:39

Колегите казват, че девизът на Александровска болница е " Костадин Ангелов влачи, диря няма ".

Гост 05.12.2019 17:36:29

Аз пък обявявам ядяща стачка докато не пукне ненормалника с гладната стачка .Ега ти тъпанара

Гост 05.12.2019 17:31:25

Дрън, дрън. Наш колега, гастроентеролог в Александровска болница започва гладна стачка, която ще продължи до подаването на оставка на директорът Костадин Ангелов.

zz 05.12.2019 16:14:16

ktd specialnoizdanie kasaeshto samo aleksadrovska bolnica taq godina drugite bolnici po natam evala


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...