!
Понеделник, 15 Юли 2024
02
ян
10
 

Светослав Павлов, представител на британска фирма за подбор на кадри:

Парите не са основната причина лекарите ни да търсят реализация в чужбина

Основният проблем на системата е недофинансирането й, смята пък пулмологът д-р Венцислав Павлов

Вторник, 02 Януари 2018 | 15:23:58
10

Парите не са основната причина българските лекари да търсят реализация в чужбина. Това заяви категорично Светослав Павлов, представител на британска фирма за подбор на български лекари, пред БНР. „Някои лекари изпитват остър дефицит на сп

Парите не са основната причина българските лекари да търсят реализация в чужбина. Това заяви категорично Светослав Павлов, представител на британска фирма за подбор на български лекари, пред БНР.

„Някои лекари изпитват остър дефицит на справедливост и на норми в областта, в която работят, както и доста спорни перспективи за професионално развитие. Трудно ми е обаче да обобщя, защото при нас идват неудовлетворените и недоволните, а тези, които са доволни, не си търсят работа в чужбина. Интересът към работата в чужбина сред завършващите студенти е 70%, но реално заминаващите в чужбина, по данни на БЛС, намаляват. За миналата година те са 357 души“, каза той.

Светослав Павлов заяви, че един от основните митове в българското здравеопазване е твърдението, че напускането на българските лекари е изтичане на мозъци и е вредно за българската икономика. „Великобритания приема и много лекари, които да работят временно там на седмични или няколкодневни дежурства, но това са лекари, които печелят парите си във Великобритания и ги харчат в България. Може би половината лекари, които са заминали чрез нас във Великобритания, работят по този начин“, поясни той.

„Поне двама лекари имаме, които се върнаха от Великобритания, защото в България взимат повече пари и то при по-ниска степен на отговорност. И двамата са инвазивни кардиолози. Около 5-10% от лекарите в София взимат по-добри заплати от колегите им във Великобритания, но това е за сметка на всички останали, липсата на правила и норма и лобистки интереси. В зависимост от това кой управлява НЗОК и Министерството на здравеопазването и с какви дългосрочни перспективи влиза на тези длъжности, може определени медицински дейности в България да се окажат доста добре финансирани за сметка на други. Основното логическо обяснение е, че има социално значими болести, които са предимно в кардиоваскуларните болести, в неврологичните болести и заради това там трябва да има повече финансиране, но това не е само в абсолютен размер, но и като остойностяване на дейностите и според мен причината за това е лобистки интерес по-скоро, отколкото някакви други причини“, допълни още Павлов.

По думите му почти във всички развити държави има оплаквания от здравеопазването. „Действително в някои аспекти българското здравеопазване е лошо, но пък в други е много добро. Достъпността до лекар е много добра в България. Във Великобритания за планови операции се чака с месеци. От гледна точка обаче на качество на услугата нещата стоят по съвсем друг начин. Ако въпросът в много развити държави е не как и дали ще получи качествена услуга, а кога, в България въпросът е какво ще стане, когато влезеш в лечебното заведение. Правила и норми често липсват дори във водещи болници“, заяви още Павлов.

Според пулмолога д-р Венцислав Павлов, който над 20 години работи в Австрия пък, основният проблем на българското здравеопазване е недофинансирането на системата.

„И тук има много недостатъци, които следва да бъдат оправени, но доболничната помощ е много добре организирана, много добре финансирана и много добре контролирана. В частните клиники се лекуват само болни, които са допълнително осигурени или могат да си платят лечението там. Много съм се чудил как в България здравната каса издържа и държавното, и частното здравеопазване. Системата не върви и то защото е недофинансирана“, каза д-р Павлов.

„Основният проблем в България е, че няма политическа воля да се направи реформа в здравеопазването. Това, което познавам от края на 70-те и началото на 80-те години, когато аз съм учил и работил в България, не се е променило особено“, допълни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%uS3

UK doctor 04.01.2018 16:23:56

Светослав Павлов e прав. Аз напуснах България през 2010 точно заради липса на справедливост и ред и не мисля да работя повече да работя там като лекар. Една много малка част от съсловието в България е облагодетелствано за сметка на мнозинството. Разлика в заплащането от 20 до 50 пъти за лекари с еднакво ниво на професионално развитие няма никъде по света, само в България. Инвазивните кардиолози трябва да са луди за да работят в Англия, където ДОД достига до 45%, a разходите за жилище и транспорт са космически. Освен това и заплатите в NHS са стандартни и не толкова високи както се смята. За специализант (Registrar) са £36,461 ST1-2 or £46,208 ST3+, за специалист (Specialty Doctor) са от £37,547 до £70,018, за консултант са между £76,761 - £103,490 на година бруто. Източникът е от днес: https://www.jobs.nhs.uk/xi/search_vacancy/88cd8885a0498965ab5f573f2263142d/

БЛС-Въоръжено Крило 03.01.2018 14:17:30

Много съм се чудил как в България здравната каса издържа и държавното, и частното здравеопазване Абе другарю да бе ни да си комуне някакво или изобщо не знаеш каквa е органзацията на здравната система в Австрия. Пациентът си внася здравните вноксои там и той определя къде ще се лекува дали в обшинска болница (няма там държвни освен няколко унивеситетски със такъв формален статут) или в частна според това във какъв фонд се осигурява и с кои болници фондът има договор. Само комунета тук правят разлика в собствеността на болниците. Там в нормаlната Европа никой не прави разлика в собствеността. Пациентът със вноските си определя пазара и в здравното дело. Няма такова нещо държавата , правителството да му казва къде да си харчи вложените средства. Комунисти ли сте с представите си от соца , профани ли сте или като онзи циганин измислени доктори ....?

Гост 02.01.2018 20:17:19

В статията има факти,които се тълкуват неправилно.Това за работата в Англия го знаем отдавна,с дежурните rezident medical officers по една седмица.Много колеги прескачат до там и се връщат..Само инвазивните кардиолози са добре платени в Бг,като новите болници са кардиологии собственост на мутри.Така че всичко е в пълен хаос.

Компетентен 02.01.2018 16:42:35

Продавачът на доктори много точни наблюдения има, аз бих казал че не 5-10 а поне 30. % от бг лекарите печелят по-добре от немските и английските колеги, познавам лично 3 ортопеди които се върнаха от Германия. Но останалите едва кретат, няма общо ниво, стабилитет няма в кочината

Гост 02.01.2018 18:20:11

Tи си мислиш,че си компетентен,а всъщност дрънкаш глупости!

Компетентен 02.01.2018 20:55:25

Направи сметка - в Германия доктор специалист получава чисто от 2800 до 5000 евро в зависимост от позицията и дежурствата. Оттука почвай да режеш наем, транспорт, разходки до Родината , членство в камара, съюзи ядене пиене и пр. И накрая кво ? В България наем не плащаш и рушветите прибираш дЕректно ни данъци ни такси. Че и секс на раб. Място за безмангиз предимствата са юногп

До долния некомпетентен 03.01.2018 21:38:48

Чичка там се осигуряват реално, а не като теб символично осигурен с 30 евро на месец. На германеца и 40% данъци им се връщат като реални услуги които данъкоплатеца УСЕЩА. А тук се водите осигурени сополи със сополи и претендирате да е да имате същото германско обслужване. А българския лекар предпочита да взима ТАМ тези 10 000 евро макар и да му взимат 4000 , не е като да взимаш написаната сума във фиша 800 лева на която има също 45% данъци и пари , които даже не отиват за собствената ти пенсия ,а за текущото плащане на социалните помощи на разни мангали. Колко е 45 % реално държавно крадене от тези 800 лева хайде си сметни сам какво реално получава лекар тук и кога ще се върне заради теб да те дундурка безплатно...

Компетентен 03.01.2018 19:17:10

Сумите, за които пишете са във фиша. В Германия ако заплатата ти е 6500, получаваш чисто 3700. Вервайте ми, моля. Има защо .

Гост 03.01.2018 14:08:48

Глупако , лекар интернист с 25 годишен стаж в Германия получава 7000 евро месечна заплата без да дава дежурства дори. Дават ги младите колеги. А хирургичните специалности в това число ортопеди още повече до 10-12 000 евро месечно с дежурствата. А в частните болници няма и таван. Не ни пробутвай тъпизми, бе комуне тъпо. Връщат се само хора по семейни причини да си гледат близките в България или с деца ученици тук .Или пълни неудачници не можещи да работят в железен ред и дисциплина. Ако искаш да бачкаш 5 за 4 може и да се върнеш. Мда, тук не ти искат толкова отговорност, защото пролетариите тук скоро ще се радват и на парамедици и медсестри ....ако и те останат

! 02.01.2018 16:02:34

Mutrite ot sic i ds sa se zarekli da smackat lekarskoto saslovie. Tova e tqhnoto otmashtenie za razvetite sini evropeiski znamena ot lineiki l bolnici v nachaloto na falshiviq psevdoprehod.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...