Неделя, 26 Май 2024
28
апр
8
 

Парламентарната здравна комисия със зелена светлина за "Спутник V"

Сряда, 28 Април 2021 | 16:11:01 Полина Тодорова
8

Парламентарната здравна комисия изненадващо прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуря

Парламентарната здравна комисия изненадващо прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на руската ваксина.

От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за проекта на решение с мотива, че той повтаря вече проведена дискусия при предходното обсъждане на въпроса в 44-ото Народно събрание. Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.

Припомняме, в началото на март парламентарната здравна комисия на 44-то Народно събрание не прие внесеното от левицата предложение за закупуване на „Спутник V“. Вместо това беше гласуван текст, според който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Според проекта на решение, приет днес от здравната комисия, Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на ваксината и достъпа на българските граждани до нея.

Проф. Георги Михайлов от БСП посочи, че България в определени моменти е била на първо място по смъртност, както и днес продължава да е на последно място по брой ваксинирани лица на 100 души население в ЕС. Всички действия на правителството не доведоха нацията до резултати, които биха могли да накарат българските граждани да са спокойни, заяви той. България остана месеци наред без необходимите количества ваксини, категоричен бе представителят на левицата. Проф. Михайлов изтъкна още, че европейски държави са предприели решения да прилагат руската и китайската ваксина. Ние се намираме в извънредна ситуация, посочи той.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви, че решението на МЗ за Спутник V към момента е отрицателно. Съгласно действащото в България законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява лекарствен продукт у нас, той трябва да е разрешен за употреба чрез централизирана процедура. Тя е задължителна за определени продукти, в които попадат и ваксините и срещу COVID-19, поясни той, като посочи, че разрешение за употреба се издава след задълбочена оценка за безопасността и ефективността от Европейската агенция по лекарства.

Ангелов каза още, че ако се приеме това решение, ИАЛ няма капацитета да извърши оценка за безопасността на ваксината. Това означава тя да издаде разрешение за употреба на руската ваксина в страната. Много ви моля – нека да мислим разумно и да не излагаме на риск живота и здравето на българските граждани, апелира той.

Ваксината е обект на разглеждане от Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба към EMA (CHMP) или т. нар. „rolling review“, поясни проф. Ангелов. Към настоящия момент ЕМА е планирала инспекция на производителя на Спутник, стана още ясно от думите му. Осигурените количества ваксини в момента в България са достатъчни за ваксиниране на всички желаещи българи, изтъкна той, като допълни, че през май може да бъдат ваксинирани по 50 000 души на ден с РНК ваксини. МЗ не е против Сптуник, проблемът е законов на национално ниво, който трябва да бъде решен, заяви той, като се обърна към настоящите депутати с думите, че те биха могли да променят закона. Проблемът е обаче и европейски, смята министърът в оставка.

Председателят на здравната комисия д-р Симидчиев предложи от своя страна редакционни промени в текста, съгласно които името на ваксината да се изпише с търговското наименование  Гам-КОВИД-Вак, както и достъп до нея у нас да има само след одобрение от ЕМА. То обаче не беше прието.

От своя страна директорът на ИАЛ Богдан Кирилов заяви, че българското законодателство не предвижда спешна употреба на неодобрени ваксини и обясни, че този подход може да се прилага за продукти за лечение, докато ваксината е продукт за профилактика.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че опитът на Сърбия и други страни, които прилагат ваксината, е много добър. В Словакия обаче той е довел до правителствена криза. Турция се е отказала от ваксините, а днес Бразилия също се е отказала да я закупи, защото са установили, че вирусът се размножава в човешкото тяло и това е опасно, каза той.

Вече бившият председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обясни, че подобно решение би било незаконно. 

Руската ваксина е аденовирусна и наблюденията на голяма част от научната общност се съгласява, че има минимален риск, свързан с вектора, обясни  проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести. Тя обясни, че ваксината е на етап предклинични проучвания и все още няма достатъчно резултати. Предварителните данни обаче сочат висока ефективност, а самата ваксина е приложена при милиард души, допълни специалистът. Според проф. Михайлов обаче проучванията на ваксината са на много по-напреднал етап.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gr*J

Гост 28.04.2021 20:20:11

Бразилия отказа да одобри Спутник V. "В случая със "Спутник V" критичният пункт, който наблюдавахме, беше наличието на аденовирус, който се възпроизвежда. Това е вирусът, който трябва да служи, само за да внесе генетичния материал на коронавируса в клетките и да провокира имунна реакция. Вместот това, той се размножава. Това е сериозен пропуск", смята Густаво Мендес - експерт в бразилския регулатор

Гост 28.04.2021 20:12:27

Аржентинският президент се ваксинира със Спутник V, след това се разболя, а създателят на ваксината го успокои, че поне няма да умре:) Руснаците отказват да предоставят информация от клиничните тестове на ваксината, което е сам по себе си смущаващ факт. Това ще забави одобрението от ЕМА. Нека да приемем, че това ще стане, но след два месеца тук вече ще имаме наводнение от другите три одбрени ваксини. А няма да има желаещи да се ваксинират поради много обясними причини. В този смисъл решението на тази комисия далновидно ли е и кой ще плати за излишните доставки? Освен това руснаците нямат капацитет за производство и за сега се Спутник V и за сега са продали лиценз и се произвеждат в Индия и Южна Корея. У нас най-вероятно ще постъпят произведените от Индия и още по-вероятно е този факт да откаже дори и сега навитите русофилици да се ваксинират с такива партиди. Най-важното сега е да се търсят пътища как да се подобри ваксинационния план, а не как да се задоволят геополитическите поклони и предизборен ПР на нечии "другари". Въобще в тази комисия кипи излишен труд, състезателен дух по брой гафове и ентусиазъм "дайте да дадете" и като натворят един куп недомислени гафове, ще видим после как никой от тях няма да поеме отговорност.

Председателят 28.04.2021 17:27:09

пак е пил.

Гост 28.04.2021 17:19:22

Долни русофилистични подлоги.

Гост 28.04.2021 17:15:17

Всички комуняги да се съберат на Бузлуджа за съветския Спутник V и публично да бъдат имунизирани под звуците на Интернационала. Те и без това са със системна тромбоза на мозъчни вени и подтисната висша корова дейност и донякъде са предпазени, защото няма вече какво да им се увреди

Междувременно 28.04.2021 16:20:29

Бразилия не одобри вноса и използването на Sputnik V ! Червените кхмери да четат!

Гост 28.04.2021 17:54:26

Отрепко, това се случва по политически причини.

Другата гледна точка 28.04.2021 19:14:26

Малоумник, и словаците ли се отказаха от странното съдържимо на спутника, пак по "политически" причини?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...