!
Понеделник, 24 Юни 2024
12
февр
1
 

Парламентарната здравна комисия съхрани „зеления сертификат“

Събота, 12 Февруари 2022 | 12:37:27 Надежда Ненова
1

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да отмени изискването за предоставяне на „зелен сертификат“, както и законопроекта за изменение на Закона за здравето, с кое

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да отмени изискването за предоставяне на „зелен сертификат“, както и законопроекта за изменение на Закона за здравето, с което се прекратяват правомощията на министъра на здравеопазването да налага противоепидемични мерки. И двата проекта бяха предложение от „Възраждане“.

Доц. Васил Пандов, началника на кабинета на министъра на здравеопазването, заяви, че МЗ не подкрепя проекта на решение, тъй като „зеления сертификат“ носи пряка полза за общественото здраве. „Би имало изключително тежки последици от отмяната на сертификата, включително и по отношение на ваксинопрофилактиката. Освен това здравният сертификат в България не е равностоен на ваксинационен сертификат“, каза той.

Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ подчерта, че данните показват, че не само, че „зеления сертификат“ работи, но има и полезни за контрола на пандемията ефекти.

Председателят на комисията доц. Антон Тонев подчерта, че „зеленият сертификат“ ще бъде премахнат, но това не трябва да става с политическо решение, а с решение на база експертиза.

Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов обаче заяви, че те категорично подкрепят европейския „зелен сертификат“, но не и неговия побългарен вариант. „Изискването за „зелен сертификат“ трябва да се прилага само до държавите, в които държавата не отсъства. Цинизъм е, че не могат да бъдат наложени едни и същи изисквания за всички“, каза той.

„Това е все едно да отменим светофара, защото някои хора минават на „червено“. Това, че не се спазва, не означава, че трябва да се отмени“, репликира депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

Проектът за решение беше отхвърлен с 8 гласа „за“ и 8 „против“.

Законопроектът за изменение на Закона за здравето пък беше отхвърлен с 1 глас „за“ и 18 „против“. „Законопроектът отива от една крайност в друга. Уважавам логиката на идеята, но не и начина, по който е поднесена“, каза депутатът от ДПС проф. Георги Михайлов.

Д-р Хасан Адемов от ДПС припомни, че изрично е записано в Закона за извънредното положение, че не могат да бъдат засягани основни човешки права.

От ГЕРБ също подчертаха, че ще се въздържат да подкрепят промяната в Закона за здравето, защото той не е разписан добре и има текстове, които би трябвало да бъдат написани на ново. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gaX5

Гост 12.02.2022 13:06:54

Тази министърка като отсъства няма ли заместници, та на заседания на комисията я представлява началник кабинет. Съвсем през просото я подкараха, а уж началник кабинета е юрист от СУ. И председателят на комисията следваше да изиска да дойде заместник.


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...