!
Понеделник, 20 Май 2024
14
дек
8
 

Нужен е баланс в системата, категорична д-р Дариткова

Парламентът отхвърли ветото на президента над мораториума за новите лекарства (допълнена)

Опозицията: Забраната демонстрира безпомощност на институциите и администрацията

Четвъртък, 14 Декември 2017 | 11:10:18 Полина Тодорова
8

След повече от 2 часа дебати парламентът прие отново бюджета на НЗОК за 2018 г., с което на практика отхвърли ветото на президента Румен Радев срещу едногодишния мораториум за иновативните лекарства. „За“ бюджета на касата бяха 126 народни

След повече от 2 часа дебати парламентът прие отново бюджета на НЗОК за 2018 г., с което на практика отхвърли ветото на президента Румен Радев срещу едногодишния мораториум за иновативните лекарства. „За“ бюджета на касата бяха 126 народни представители, а 95 „против“.

Припомняме, държавният глава наложи вето на спорния текст с аргумента, че чрез мораториума се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. „Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост“, посочваше държавният глава.

Срещу мораториума се обявиха и пациенти, които организираха протест. Такъв имаше и днес пред сградата на парламента, в която се гласуваше ветото на държавния глава. Представители на пациентската общност не бяха допуснати в пленарна зала, въпреки предложението за това на депутати от опозицията. Te можеха да наблюдават дебатите от балконите. Ветото обаче беше гласувано в присъствието на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и председателя на Надзорния съвет и заместник-здравен министър Жени Начева.  

Сметките на бюджетната комисия

Ветото на Румен Радев бе отхвърлено от бюджетната комисия преди дни, а днес председателят й Менда Стоянова представи доклада на комисията по позицията на президента. В него се посочва, че Конституцията не определя реда и условията, при които възниква правото на здравно осигуряване, не са конкретизирани източниците, от които ще се осигуряват необходимите средства за заплащането на медицинска помощ, както и формите, чрез които ще се реализира плащането.

„През 2018 г. НЗОК ще гарантира заплащането на лекарствени продукти за домашно лечение на 282 заболявания и за лечение в условията на болничната медицинска помощ на 585 онкологични и хематологични заболявания“, се посочва в доклада. „Динамиката в навлизането и заплащането на иновативни лекарствени продукти няма аналог в другите направления на здравноосигурителните плащания, където максималният ръст на разходите достига около 6%. Темповете за иновативните лекарства и болнични дейности в пъти изпреварват останалите здравноосигурителни дейности“, се твърди в него.

В доклада се допълва, че водещи производители на продукти за малък брой лекарства реализират увеличение в приходите си за една година в размер от 1 до над 10 млн. лв. – темпове на ръст в постъпленията по НЗОК, които не се отчитат дори и от водещи многопрофилна болници, където има хоспитализации на хиляди пациенти по над 300 клинични пътеки. Председателят на бюджетната комисия отчете още, че към края на 2017 г. в НЗОК са постъпили заявления за 32 нови молекули за 8599 пациенти на прогнозна стойност от 39 527 693 лева. „Само пет от тях са за заболявания – 4 на брой, за които до момента няма реимбурсирана терапия. Първите две са редки заболявания и не са включени в списъка на заболявания, за които НЗОК заплаща – 23-ма пациенти са подходящи за лечение. Някои от пациентите са включени в състрадателни програми. Другите две лекарства са за 1500 пациенти“, е записано в доклада, като за тях Стоянова уточни, че лечението им ще бъде подсигурено по линия на фармацевтичните компании. 

Опозицията срещу мораториума

Силни критики срещу мораториума изказаха от опозицията в лицето на БСП и ДПС, които подкрепиха ветото на президента.

Според депутата от левицата и хематолог проф. Георги Михайлов посочените цифри от бюджетната комисия са абсолютно логични на фона на революцията в света на клиничната медицина и отриването на нови терапии. „Това е успех на човечеството и България до момента е полагала усилилия, независимо от правителство и управляващи, да даде възможност за достъп на българските пациенти“, подчерта той. Проф. Михайлов изтъкна, че мораториумът ще засегне между 2,5 и 4% от общите разходи за лекарства, залегнали в бюджета на НЗОК за догодина. „Ако ние приемем тази хипотеза и направим тази временна бариера, какво ни очаква през 2019 г. -  още повече молекули, защото медицината ще продължава да се развива“, заяви още той. „Коледа идва, хората взират поглед в бъдещето, нека не си слагаме този грях на душата, а да им дадем тази възможност“, призова депутатът от левицата.
Колегата му доц. Георги Йорданов беше катeгоричен, че дебатът за мораториума засяга правото на живот и надежда на хората. Той изтъкна, че с мораториума на практика на хората се казва по циничен начин на хората, че трябва да се справят сами, защото касата не може да заплати лечението им. Той заяви още, че така или иначе иновативните лекарства навлизат у нас с две-три години закъснениe. „За всеки ще дойде ден на равносметка, на този ден няма как да не си спомним как сме гласували по ветото на президента. Съдникът ще бъдат не партийните централи, а нашата съвест“, коментира той. Йорданов не пропусна да отбележи, че с мораториума пациентите ще трябва да търсят лечение зад граница, за което в крайна сметка пак ще плати касата.

В дебатите се включи и представителят на левицата и актьор Стефан Данаилов, който в емоционално изказване призова депутатите да отхвърлят мораториума. Той изтъкна, че иска да заяви конфликт на интереси, защото е онкоболен и ще подкрепи ветото на президента. „Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нови. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат“, попита той. Данаилов предложи на депутатите да се „разходят“ из националната хематология и онкология, за да видят хората вътре, голяма част от които по думите му са млади хора.  Напомняйки на депутатите, че надали има човек, който да не е загубил близък от тази „мръсна“ болест, каквато е ракът, Данилов призова народните представители да сменят  политиката и да постъпят човешки и с разум.

Депутатът от ДПС и зам.-председател на парламента д-р Нигяр Джафер припомни, че от нейната политическа сила са искали отпадане на мораториума за новите лекарства, както и че приемат тезата на президента, че текстът противоречи на конституцията. По думите й мораториумът е признание за безпомощност и безсилие на институциите и администрацията за това, че тя не може да се справи с тренда за лекарства. „Това обаче не е проблем на пациентите“, категорична бе тя. Когато светът говори за персонализирана медицина, ние се опитваме да наложим отсрочка за харчене на средства, посочи тя. Според д-р Джафер решенията за ограничаване на растящите средства за лекарства са обективност в работата на комисията за оценка на здравните технологии, търсене на терапевтичен резултат, а не заплащане на молекули, въвеждане на гайдлайни по отделените фармако-терапевтични ръководства, гъвкаво договаряне на отстъпки, регистри на заболяванията, справяне с паралелния износ, въвеждане на електронна здравна система, както и санкции за фирмите, ако надхвърлят годишния обем на медикаменти, планирани за заплащане с обществени средства. В тази връзка тя припомни, че на болниците са наложени лимити и надлимитната им дейност не се заплаща.

Управляващите - срещу ветото

Защитата на мораториума естествено дойде от представители на управляващите. Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова неколкократно подчерта, че е нужен баланс в системата. Тя припомни и постоянно растящия разход за лекарства и отбеляза, че само за тази година преразходът е близо 100 милиона лева. Д-р Дариткова отбеляза и че в последните години не се използват всички механизми за регулиране на разходите на касата и заяви, че е нужно изпълнителната власт да се активира в тази насока. Ето защо според нея са нужни и подобни временни мерки като тази с мораториума над новите лекарства, които да доведат до балансиране на системата. Тя изтъкна, че всички доклади, касаещи българското здравеопазване, са в посока на липса на ранна диагностика и профилактика. Д-р Дариткова бе категорична, че е измамно да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни и изтъкна, че за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Що се касае до факта, че част от засегнатите от забраната пациенти са такива с редки заболявания, тя призова МЗ да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна.

В дебатите се включи и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също защити тезата, че въвеждането на мораториума ще осигури баланс в системата и ще позволи повече средства да се насочат към профилактика и диагностика. Според него Стефан Данаилов е бил „употребен“ в дебатите. В отговор Данаилов заяви: „Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата парламентарна група, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“, каза още той.

От парламентарната трибуна говори и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който заяви, че надали в залата има някой, който да желае нечия смърт. Той посочи, че колкото и да се увеличи бюджетът на касата, има изтичане на средства. Пред депутатите Рашидов разказа за собствената си борба с рака, за която се е наложило да заплати 70 000 лв. за лечение в чужбина. По думите му „най-накрая имаме министър, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T1wZ

гост 14.12.2017 20:03:50

Най-после , малко да се опънем на международната фармацевтична мафия .За друго няма пари , ама за скъпите лекарства винаги има . Какво се получава на практика : един производител на лекарства вкарва нещо ново /чудо невиждано /, инвестира в реклама / семинари , платени лекции , разходки по конгреси , статии , научните трудове на някой / - това на една посока , в друга посока се дават подкупи и рушвети в НЗОК и МЗ за вкарването му в позитивния списък и реинбурсирането му - демек сигурна печалба и то с много над реалната му стойност . Щото фармафирмата е дала сума ти пари да си прокара лекарството и трябва да си ги избие / на наш гръб от вноските ни в Касата / . След което следват вече протоколите по изписването му където пък се стимулират комисиите , лекарите да го изписват на всеки на който могат , независимо трябва или не трябва . Така карат някоя и друга година и като на лекарството му падне патента и почнат и други да го произвеждат / съответно цената му пада в пъти / фирмите губят интерес от него и то изчезва от пазара / независимо дали е нужно на пациентите или не / . Обаче се вкарва ново , иновативно , супер скъпо и врътката започва отново . А колко е по-добро от това дето вече е евтино е друг въпрос ,но трябва да се смъкват едни пари от нас и това е . Че има нови лекарства и те нямат предходен аналог - в някакъв нмалък процент е така . Ама нали затова имаме министерство на здравеопазването за да следи и да ни опазва от мошенническите схеми на фармамафията .

UK doctor 19.12.2017 00:01:23

За съжаление е точно така.

Доволен 14.12.2017 17:04:53

Добре, че ветото не мина. Мамка им комунистическаq искат от моите вноски някой да свръхпотребява и фармафирмите да богатеят. От постваното избиза, че от т.нар. нови молекули всеки "нуждаещ" се щеше да получи 4596.78 лева. Това са здравните вноски за година на 5 ЗОЛ. Тези петимата трвябваше да се лишат от всякакви медицински услуги през годината. Да ти е-а солидарността!

Гост 14.12.2017 15:21:49

Пирова победа нали знаете какво е, нали?

Пациентка 14.12.2017 14:17:47

Душички сладки мамини, сега ще ви се стъжни и БГ политиканстването, и ЕС председателството, не само от активните вреди които вероятно ще изпитат някои пациенти вследствие на мораториума, но и от изпепеляващия политически ПР, който неизменно ще последва. Хак ще ви е за повсевместната въпиюща некомпетентност и далаверщина, която за съжаление гражданите - дали като данъкоплатци, дали като пациенти, дали като потребители на адмиистративни и търговски услуги, с години наред плащат със собствените си здраве и нерви... идва Видовден.

999 14.12.2017 12:58:07

Дариткова, нали вашата партия прехвърли лекарствата за редки болести от МЗ на НЗОК. Тогава бяхте предупредени, че това ще доведе до сериозни проблеми. Вече ги имате. Сега ще се правите на загрижени за хората и ще направите "жеста" отново да върнете финансирането на тези заболявания в МЗ. Браво. Това е еталон за лицемерие. Благодаря за урока.

гост 14.12.2017 11:41:39

Фармацевтичната мафия няма наяждане . Ти като отидеш в аптеката да си купиш примерно едно лекарство за кръвно , целия рафт с лекарства за кръвно ли купуваш или само това което ти е необходимо ? Стига вече простотии . То ако така се хвърлят пари на вятъра за излишното няма да има пари за потребното .

999 14.12.2017 13:00:35

Ако има фармацевтична мафия, тя разчита на управляващите. Те правят правилата, те съставят бюджета, те отговарят за работата на здравната система и за лекарствената политика.


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания
20.05.2024 09:27:31

Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалнат ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...