!
Четвъртък, 09 Май 2024
31
ян
 

Парламентът прие механизма за плащане на онколекарствата (Допълнена)

Сряда, 31 Януари 2024 | 12:47:38 Надежда Ненова


Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с които се създава механизъм за плащане на онколекарствата в болниците от НЗОК извън цената на клиничната пътека. Депутатите одобриха общия текст на вносите

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с които се създава механизъм за плащане на онколекарствата в болниците от НЗОК извън цената на клиничната пътека.

Депутатите одобриха общия текст на вносителите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в който е записано, че когато липсват действащи рамкови споразумения за съответната година, НЗОК не може да заплаща лекарствените продукти на по-висока цена от най-ниската, изчислена на база среднопретеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител по Закона за обществените поръчки. В закона е записано и че когато за конкретен лекарствен продукт не може да бъде определена стойност, НЗОК ще заплаща до цената му по Позитивния лекарствен списък.

„Законът има благовидна идея да регулира цените на лекарствата, заплащани от НЗОК, на цени, които са близо до реалните, но методите, с които това ще бъде регулирано, няма да сработят“, каза депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов. По думите му проблем е, че не е ясно по какъв начин ще се изчислява среднопретеглената стойност. Според него най-ниската стойност, на която болниците купуват лекарства, най-вероятно е реалната, а тя ще бъде премахната при изчисляването на среднопретеглената стойност и това отново ще наложи нереалистично високи цени на медикаментите.

Според проф. Чорбанов единият начин, по който може да бъде решен проблемът, е чрез централизиран търг, организиран от държавата, а другият – чрез създаване на няколко здравни каси.

В отговор пък на предложението на „Възраждане“ частните болници да спрат да получават пари от държавата изобщо, а целият ресурс да се ползва от държавните болници, за да можело да спре с твърде високите цени на лекарствата, проф. Чорбанов каза, че в много случаи частните болници са единствената алтернатива за лечение, тъй като поддържат структури, които липсват в повечето държавни болници. „Решение на въпроса има и то е наличието на повече здравни каси и всеки гражданин и болница да може да избира с кого да работи. А държавата има функция да изпълнява ролята на балансьор. Животът не е справедлив. Едни хора има по-високи доходи, други – по-ниски и всеки трябва да може да избира как да се осигурява без да се нарушава обществения интерес“, каза той.

„Действително целта на включването в закона на среднопретеглената стойност е да се изключат граничните случаи. Знае се какво е стандартното отклонение. В наредбата това ще бъде уредено. Тя също ще бъде на обществено обсъждане и ще можем да видим дали статистиката и математиката са приложени както трябва“, коментира депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

В ЗЗО е заложено и РЗОК да не могат да отказват договори с изпълнителите на медицинска помощ, когато те са съставени като електронен документ и са подписани с квалифициран електронен подпис.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
epFR


Всичко за коронавируса
Още новини
Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.
08.05.2024 17:22:37

Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.

През 2021 г. ракът е водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените на възраст под 6 ...

ДКЦ
08.05.2024 16:57:37

ДКЦ "Пълмед" предлага PCR тест за диагностика на коклюш

За да отговори на големия пациентски интерес вследствие увеличаването на случаите на коклюш, особ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...