Петък, 15 Януари 2021
03
дек
5
 

Парламентът прие решението за покупка на ваксините след бурни дебати и взаимни обвинения (Обновена)

Четвъртък, 03 Декември 2020 | 13:04:38 Надежда Ненова
5

Със 107 гласа „за“, 19 „въздържал се“ и без „против“ парламентът прие предложеното от правителството решението за покупка на ваксини срещу COVID след бурни дебати и взаимни обвинения. Министърът на здравеопаз

Със 107 гласа „за“, 19 „въздържал се“ и без „против“ парламентът прие предложеното от правителството решението за покупка на ваксини срещу COVID след бурни дебати и взаимни обвинения.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов благодари за подкрепата за одобряване на сключване на договори с четири компании, които са в напреднал етап на създаване на ваксините. „Благодаря за това, че даваме възможност на българските граждани да имат равен достъп до ваксините, какъвто имат и останалите европейски граждани в ЕС“, каза той в заключителното си изказване.

Министърът обаче коментира и изказванията по време на дебатите. „Аз също се притеснявам защо се стигна до тук и каква е причината смъртността в България да е толкова висока. Едно от нещата, които ме притесняваха и винаги съм го повтарял е, че от тази трибуна хората бяха разубеждавани в правотата на задължението да носят маска. От тази трибуна народни представители убеждаваха, че плътността на маските е недостатъчна, за да спре вируса. Ако в тази криза не покажем единство като народ и нация, единство като народни представители, които да вярват в правотата на мерките и азбучните научни истини за носенето на маски, спазването на дистанция и дезинфекцията, няма да успеем и няма да стигнем до никъде“, каза проф. Ангелов. 

„Изпълнителната власт има достатъчно правомощия да участва в споразумения и да взема решения. Ние, с промяна в извънредното законодателство, им дадохме това право. Днес обаче, когато на 17 секунди умира на един човек от COVID, темата за ваксините, които носят онази надежда, че ще се върнем към нормалния живот, е изключително актуална", каза по време на дебатите депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер.

"Наясно сме, че от 1796 г. с първата ваксина възникват първите антиваксинални настроения. Има данни, че още 1820 г. започват протести за това и то в Англия, че

ваксинирайки, се отнемат граждански права на хората

Това са настроения, с които ние се сблъскваме и ще предстои да се сблъскваме. Ето защо смисълът от разглеждане на този проект за решение е да насочим вниманието в тази посока", каза още д-р Джафер.

Според нея има нужда от повече медицинска информация и много сериозни логистични действия. "Трябва да се въвлече медицинската общност и експертите във формирането на достатъчно добра разяснителна кампания. Трябва да е ясно дали за нея ще важат всички показания, които важат за останалите ваксини и какви странични ефекти могат да се очакват", допълни тя.

Депутатът от ДПС доц. Георги Йорданов обаче заяви, че българската държавна администрация върви след събитията, тъй като чак утре правителството щяло да приеме план за ваксинация, 9 месеца след началото на пандемията.

"Трябва ясно да се отговори как са изчислени необходимите бройки ваксини, тъй като се носят

слухове, че ще бъдат закупени 13 млн. дози,

а повече от половината население заявява, че няма да се ваксинира. Какво ще се случи с излишните дози? Какви са конкретните технологични параметри на всяка от ваксините? В крайна сметка днес в този момент не можахме да намерим в публичното пространство плана за справяне с пандемията. Надявам се, че утре ще можем да намерим плана за ваксинацията, но той ни трябваше днес", каза той.

Няма да приема от трибуната на Народното събрание да се обвинява Министерство на здравеопазването и да се говорят лъжи. Това каза в отговор на изказванията министър Ангелов по време на дебата.

„Първата лъжа е, че планът за пандемията е приет след 9 месеца от началото на пандемията. Истината е следната. Правителството прие план за пандемията съгласно решението на Народното събрание. Планът за пандемията с COVID-19 ви беше представен от мен и аз ясно и точно обясних, че ние работим по ясен план и се справяме с него. Планът, който гласувахме, няма нищо общо със справяне с пандемията от COVID-19. Планът е за закупуването и прилагането на ваксините. Този план е вече готов. Този план утре ще бъде представен на Министерски съвет и ще бъде гласуван.

По този план се работи от повече от 10 дни

По този план ясно и точно ще бъдат разписани всички целеви групи, с които ще започне цялата ваксинационна програма срещу COVID-19. По отношение на въпросите, свързани с конкретни параметри на ваксините - многократно съм заявявал, че ваксината ще дойде в България и ще се прилага тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата", допълни още Ангелов.

"В тази зала винаги съм вярвал в гласа на разума и в тази зала винаги съм чувал най-верните и важни твърдения, които ще трябва да чуят българските граждани. Вие казахте, че ваксината е надежда и да - ваксината е надежда. В нея вярват всички хора в целия свят, че тя може да ни избави от това, което ни връхлетя. Не отнемайте надеждата на хората", допълни още проф. Ангелов.

„Никой не отнема каквато и да било надежда, но

министърът е длъжен да поема отговорност за умиращите по стълбите“,

заяви депутатът от ДПС Драгомир Стойнев. Според него правителството е доказало, че е неспособно да се справи. „Ако вие от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се гордеете, че сме на първо място по смъртност, ние не се гордеем с това“, каза Стойнев.

„Това, че вашият кабинет е отворен за всеки един народен представител е хубаво, но за мен ще е по-хубаво да е отворен за българските граждани, които не могат да си намерят легло в болница. Нека кажем каква е истината, колеги. Български граждани умират на стълбите на болнични заведения, ако въобще стигнат дотам“, каза още Драгомир Стойнев.

Той заяви и че министърът идва да поучава депутатите. "Едва ли не, искаме нещо да спрем. Искаме яснота. Нищо не налага този план да влиза в Народното събрание, защото това е изцяло ваша отговорност и като един министър би трябвало да си поемете тази отговорност“, каза Стойнев.

За съжаление всички изказвания от колегите в ляво са едно последователно продължение на тяхната политика да се възползват от ситуацията, да дестабилизират вярата на хората в това, че всички заедно с общи усилия ще се справим с предизвикателството COVID–19“, каза председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Нали уж бяхте доброволци в българските болници?

Нали видяхте, че здравната система работи в свръхнатовареност?

Нали видяхте, че колегите се борят за живота на всеки един български пациент? Защо непрекъснато от тази трибуна се опитвате да сложите петно върху тези колеги, които месеци наред с усилие, професионализъм и отговорност спасяват човешки животи?“, попита тя и призова БСП да ревизират своето поведение. „Нека сме само по темите, които са ангажимент на народното представителство“, каза още д-р Дариткова.

Д-р Дариткова заяви, че с този проект на решение за ваксините ще дадат шанс на българите да се ваксинират. „Много моля бъдете отговорни и да дадем възможност на правителството да изпълни тази своя задача. С внушения и послания, които всяват разединение и страх, по никакъв начин няма да бъдем полезни на българските граждани“, каза тя.

В отговор председателят на БСП Корнелия Нинова призова депутатите да отидат в болниците и да видят очите на болните от коронавирус и тогава да вземат решение. „Резултатът, който коментирам, е изключително трагичен и тъжен за България, че сме на първо място по смъртност. Големият проблем на управлението на тази криза е

недоверието на българите в решенията, които взима правителството на Бойко Борисов“,

каза Нинова.

"Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно, не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да има спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно“, допълни още тя.

В крайна сметка депутатите не приеха предложението й и гласуваният текст беше предложения от вносителя с ревизията от комисията по здравеопазване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hZ7R

Да да 03.12.2020 13:24:36

Министър с любовник от мъжки пол! Леля Костадинка Ангелова е много зле! Оставка!

Гост 03.12.2020 19:49:27

Кътев, не ти ли омръзна?

Да Да 04.12.2020 19:11:01

не фенче на другаря Ангелов :) на теб не ти ли омръзна да го защитаваш :)

nnnn 03.12.2020 16:39:22

Голям си смешник освен , че си прост !

Да да 03.12.2020 17:10:07

Ходи да му лижеш дупето на Ангелов! Явно си му фен на тая некадърна отрека! Пък може и да си му любовника гейче :)


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...