Събота, 16 Октомври 2021
22
апр
5
 

Парламентът спря конкурсите в държавните болници

Четвъртък, 22 Април 2021 | 12:29:40 Ирина Пекарева
5

С мнозинство от 151 гласа „за“ и при неучастието на ГЕРБ в гласуването Народното събрание реши да спре конкурсите и сделките с имоти в държавните болници. Това стана с одобряването на мораториум, приет вчера от правната комисия на парламент

С мнозинство от 151 гласа „за“ и при неучастието на ГЕРБ в гласуването Народното събрание реши да спре конкурсите и сделките с имоти в държавните болници. Това стана с одобряването на мораториум, приет вчера от правната комисия на парламента.

Според решението, Народното събрание налага мораториум върху „промените в състава на органите за управление и контрол на държавни публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на други дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избор или назначаване на други управители или контролни органи. Мораториумът е също така върху „извършване на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ“, решиха народните представители.

В него се включва още забраната за възлагане на концесии, предоставяне на разрешение за търсене и проучване или проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми, назначения в държавната администрация и др.

Мораториумът се налага до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство, гласи още решението на парламента.

Очаквано, от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят такъв мораториум. От името на парламентарната група се изказа Тома Биков, който заяви, че решението е противоконституционно, тъй като с него законодателната власт отнема правомощия на изпълнителната. 

Дебатът по тази точка, която бе първа в заседанието днес, продължи два часа и половина, като изказванията по същество се сведоха до общо време от около 15-ина минути. През останалото време депутатите спореха кой пръв е внесъл искането за такъв мораториум и кога е трябвало да бъде прието то.

Корнелия Нинова от „БСП за България“ заяви, че решението се приема късно, тъй като конкурси вече са проведени в 65 болници, „т.е. цялото държавно здравеопазване е овладяно“. По думите ѝ, направени през последните месеци назначения не могат да бъдат променени заради записаното в Закона за публичните предприятия, където възможностите за освобождаване на член на ръководството са така описани, че не биха позволили реална промяна до изтичане на съответния мандат.

От своя страна Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСМВ) посочи, че групата вече е внесла в НС законопроект за лечебните заведения, с който се предлага изваждането им от Закона за публичните предприятия и даване възможност на министъра на здравеопазването да обяви нови конкурси.

Проф. Георги Михайлов от „БСП за България“ на свой ред припомни сагата около промените при лечебните заведения, които целяха синхронизиране със Закона за публичните предприятия. „Тези, които са били в тази зала в предишния парламент, си спомнят какви безобразия имаше в този закон – да не могат лекари, които работят в болниците, да бъдат в управителните тела, ръководителите на най-големите болници да се избират от Агенцията за публичните предприятия“, изреди той и добави, че след три месеца протести от страна на общински и областни болници в крайна сметка отново са направени промени, но не достатъчно качествени, защото „допуснаха да са вечно живи избраните директори, да не могат да бъдат пипнати“.

Татяна Дончева от ИСМВ също се включи в дебата, като отбеляза, че „очевидно критерият за избор на ръководство на зеленчуковата борса и на болниците не може да бъде еднакъв“.

Почти всички, коментирали конкретно конкурсите в държавните болници, споменаха една от малкото смени в ръководствата в резултат на проведените конкурси – тази на дългогодишния директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков с Любомир Пенев, който дотогава бе зам.-директор по административните въпроси на "Майчин дом".

„Всички вие, или поне ръководствата на групите са получили една дебела папка за това, което става в момента в ИСУЛ. Някак си не е логично и разумно да се направи шеф на Управителния съвет на ИСУЛ човек, завършил магнаурската школа в Симеоново с призната диплома за юридическо образование“, коментира Татяна Дончева. Корнелия Нинова посочи, че работещите в лечебното заведение са направили подписка с искане за отмяна на резултатите от конкурса, а Мая Манолова отбеляза, че внесеният от ИМВ законопроект ще даде възможност за нов конкурс и в ИСУЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rhv7

Андрешко 2 23.04.2021 15:18:05

Защо лъчетерапевтите получават по 150 лева за всеки изпратен от тях пациент на PETCT изследване в Алекснадровска болница??? Да се потърси отговорност от Директорите на Алекснадровска Болница - бившия в лицето на Министър в оставка -проф Ангелов и сегашния Директор - проф. Богов. Лъчетерапевтите и лекарите от Нуклерна медицина са членове на една и съща Катедра по Нуклеарна медицина, Лъчелечение и Медицинска онкология. Изводът да бъде направен от чиатателите на сайта. те с

Един Андрешко 22.04.2021 18:35:01

А проф. Георги Михайлов да напише едно есе на тема: " Как фалирах една печеливша болница".

Гост 22.04.2021 15:36:42

В 44-то Народното събрание на 24.11.2020г. е гласуван законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.. Същият закон с УКАЗ № 258 е обнародван в „Държавен вестник“, издаден в София на 1 декември 2020 г. Съгласно чл.5 ал.1 от закона, а именно: Чл. 5. (1) За срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се осигуряват средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за всеки месец, както следва: 1. на лекари – в размер на 600 лв.; 2. на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ – в размер на 360 лв.; 3. на санитари – в размер на 120 лв., т.е допълнителното трудово възнаграждние се полага на тези три групи персонал работещ в лечебните заведения. Оказа се, че Министърът в Оставка – проф. Ангелов и неговите „експерти“ не знаят че в Лечебните заведения в много от клиничните специалности работят и специалисти с висше немедицинско образоване, които по силата на нормативен документ на Министерстовото на здравопазването, а именно - Наредба №1 от 22.01.2015г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазване, обн., ДВ, бр.7 от 27.01.2015г. имат придобити клинични специалности. Такива специалности съгласно наредбата са: 1. Вирусология (за биолози и микробиолози) 2. Клинична психология (за психолози) 3. Клинична химия (за химици, биохимици и биолози) 4. Лабораторна имунология (за биолози, биохимици, молекулярни биолози, биотехнолози) 5. Медицинска радиологична физика (за лица с квалификация в областта на физическите и инженерните науки) 6. Микробиология (за микробиолози, молекулярни биолози, биолози и биотехнолози) Всички тези специалисти – химици, физици, биолози, както и шофьорите на линейки превозващи тежко болни пациенти с Ковид-19 останаха без допълнителното трудово възнаграждние. Сега е времето да се ревизира текста в закона т.е. да се внесе поправка и да се се издаде актуална заповед от Министерството на Здравеопазването, защото епидемията продължава.

Гост 22.04.2021 13:23:45

В момента в интернет върви акция за славославенето на ваксината на Астра Зенека. Говори се, че срещу високо фирмено заплащане. И то на фона на това, че ЕС съди фирмата.

запознат 22.04.2021 12:54:48

А бе що не види тая какви дългове е натрупал Корука, пък тогава да говори!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
3440 нови случаи, 86 са починалите
16.10.2021 00:44:57

3440 нови случаи, 86 са починалите

3440 са новодиагностицираните с COVID-19 при 24 730 теста, което прави 13,9% положителни проби. Т ...

Четирима задържани след акция за фалшиви сертификати
15.10.2021 18:09:40

Четирима задържани след акция за фалшиви сертификати

Четирима души са задържани след акция за фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Вел ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...