Четвъртък, 21 Януари 2021
12
март
3
 

Дончо Барбалов, зам.-кмет по здравеопазването на Столична община:

Пациентите на столичните общински болници са предимно хора със средни и ниски доходи

Понеделник, 12 Март 2018 | 14:54:11 Надежда Ненова
3

Г-н Барбалов, кои са лечебните заведения на територията на Столична община, които са най-търсени от пациентите? Смятам, че общинските многопрофилни болници в София са търсени от столичани не само според района, в който са разпо

Г-н Барбалов, кои са лечебните заведения на територията на Столична община, които са най-търсени от пациентите?

Смятам, че общинските многопрофилни болници в София са търсени от столичани не само според района, в който са разположени, а и съобразно специализираните медицински услуги, които предлагат. Така например, когато става дума за очни или неврологични заболявания, изборът на пациентите е предимно Първа МБАЛ. Това здравно заведение е предпочитано и заради ключовото си местоположение - в центъра на столицата, достъпът е лесен, има удобен градски транспорт, както и удобни паркинги на "синя зона" в близост.

Втора МБАЛ е позната и търсена и заради добрите си специалисти по ендокринология и белодробни заболявания. Четвърта МБАЛ е известна с коремната хирургия и урологията, а  Пета МБАЛ - с наличието на две хирургични отделения, което позволява да бъдат лекувани по-голям обем пациенти.

Основната част от пациентите на общинските лечебни заведения са хора със средни и ниски доходи. Известно е, че общинските лечебни заведения  изпълняват социална функция, тъй като всяка година Столична община дофинансира със средства от своя бюджет извършени медицински услуги, които не се поемат от НЗОК. Затова и в тях често се лекуват пациенти с прекъснати здравноосигурителни права. 

Смятам, че на фона на общото състояние на общинското здравеопазване в цялата страна, столичните общински лечебни заведения стоят изключително добре. В тях се осигуряват качествени медицински услуги, тъй като лекарите в тях са много добри специалисти. Освен това Столична община прави немалко инвестиции за подобряване на материалната база и медицинското оборудване, освен ежегодното дофинансиране с около 10 млн. лв., което вече споменах.

Какви са финансовите показатели на общинските лечебни заведения за 2017 г.?

Според финансовите резултати на дружествата за 2017 г., голяма част от общинските болници завършиха годината на печалба. Продължава традиционно доброто представяне на Първа МБАЛ. Вследствие на извършените структурни промени през миналата година, Втора МБАЛ също вече е с добри показатели и завършва на печалба. Постепенно се подобряват финансовите резултати на Четвърта МБАЛ, където също бяха извършени структурни промени, както и на Пета МБАЛ.

Добрата новина е, че двете общински АГ болници - Първа САГБАЛ "Св. София" и Втора САГБАЛ "Шейново" подобряват финансовите си показатели и също излизат на печалба през 2017 г., което е в резултат на усилената работа на екипите на тези болници. Близо 5000 деца са се родили в двете общински АГ болници през миналата година.

При Диагностично-консултативните центрове финансовите резултати са различни. Има някои дружества, които традиционно показват добри финансови резултати. Според данните, с които разполагам, на печалба са завършили ДКЦ 14, ДКЦ 3, също и ДКЦ 13, макар предишните там да имаше затруднения.

В последната година немалко беше инвестирано в общинските заведения за доболнична медицинска помощ. Затова се надявам, че през 2018 г. финансовите им резултати ще продължат да се подобряват и в тях ще се предоставят все по-качествени медицински услуги на пациентите.

Кои от лечебните заведения все още са със задължения?

Мога да кажа, че общинските болници за долекуване  - в Панчарево, Кремиковци и Бухово, в голяма степен зависят основно от общинското финансиране, което се запазва и през тази година. Те са много важни, защото са уникални по своята дейност и изпълняват значителни социални функции.

Надявам се през тази година да успеем да направим необходимите инвестиции за подобряване на енергийната ефективност и отоплението в болницата за продължително лечение и рехабилитация в Панчарево.

От многопрофилните болници Пета градска все още има дългове, но ръководството взима мерки за тяхното намаляване, така че посоката на развитие е положителна, което е видно и от годишните финансови резултати.

При доболничните здравни заведения най-проблемни са ДКЦ 30 и Медицински център 9. За подобряване на състоянието на двете дружества работим в тясно сътрудничество с районните администрации по здравеопазване. За ДКЦ 30 предстои избор и на нов управител, тъй като старият подаде оставка в края на миналата година. Това дружество има големи задължения. МЦ 9 няма много дългове, но има проблеми с устойчивостта на дейността.

Трябва да подчертая, че за решаването на всички проблеми в общинските лечебни заведения дирекция "Здравеопазване" към СО работи в много тясно сътрудничество с постоянната Комисия по здравеопазване към Столичния общински съвет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uAeq

Гост 13.03.2018 01:15:23

Смешник, С какво са важни болниците в Панчарево, Кремиковци и Бухово, с това че могат да лежат клошари на съдрани дюшеци ли? Ами направете приюти, тогава.

Гост 12.03.2018 15:35:33

Поради "доброто" представяне на болница Шейново, в момента оттам напускат 14 акушерки и някои отделения няма да могат да си направят месечните графици. А имаче, как болницата няма да е на печалба, с 450 лв заплата за санитарки (до скоро), 600-700 лв за акушерки и детски сестри и 1000 лв за лекари с 20 години трудов стаж...

.. 12.03.2018 15:28:09

па те и лекарите


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
482 нови случая, 4600 излекувани и 37 починали
21.01.2021 07:49:46

482 нови случая, 4600 излекувани и 37 починали

482 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа, при направени 8057 теста. ...

84 млн. лв. е платила НЗОК за лечение на COVID през 2020 г.
20.01.2021 18:35:05 Надежда Ненова

84 млн. лв. е платила НЗОК за лечение на COVID през 2020 г.

Стойността на отчетените дейности за заплащане на COVID през 2020 г. по клинични пътеки и процеду ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...