!
Четвъртък, 13 Юни 2024
12
март
3
 

Дончо Барбалов, зам.-кмет по здравеопазването на Столична община:

Пациентите на столичните общински болници са предимно хора със средни и ниски доходи

Понеделник, 12 Март 2018 | 14:54:11 Надежда Ненова
3

Г-н Барбалов, кои са лечебните заведения на територията на Столична община, които са най-търсени от пациентите? Смятам, че общинските многопрофилни болници в София са търсени от столичани не само според района, в който са разпо

Г-н Барбалов, кои са лечебните заведения на територията на Столична община, които са най-търсени от пациентите?

Смятам, че общинските многопрофилни болници в София са търсени от столичани не само според района, в който са разположени, а и съобразно специализираните медицински услуги, които предлагат. Така например, когато става дума за очни или неврологични заболявания, изборът на пациентите е предимно Първа МБАЛ. Това здравно заведение е предпочитано и заради ключовото си местоположение - в центъра на столицата, достъпът е лесен, има удобен градски транспорт, както и удобни паркинги на "синя зона" в близост.

Втора МБАЛ е позната и търсена и заради добрите си специалисти по ендокринология и белодробни заболявания. Четвърта МБАЛ е известна с коремната хирургия и урологията, а  Пета МБАЛ - с наличието на две хирургични отделения, което позволява да бъдат лекувани по-голям обем пациенти.

Основната част от пациентите на общинските лечебни заведения са хора със средни и ниски доходи. Известно е, че общинските лечебни заведения  изпълняват социална функция, тъй като всяка година Столична община дофинансира със средства от своя бюджет извършени медицински услуги, които не се поемат от НЗОК. Затова и в тях често се лекуват пациенти с прекъснати здравноосигурителни права. 

Смятам, че на фона на общото състояние на общинското здравеопазване в цялата страна, столичните общински лечебни заведения стоят изключително добре. В тях се осигуряват качествени медицински услуги, тъй като лекарите в тях са много добри специалисти. Освен това Столична община прави немалко инвестиции за подобряване на материалната база и медицинското оборудване, освен ежегодното дофинансиране с около 10 млн. лв., което вече споменах.

Какви са финансовите показатели на общинските лечебни заведения за 2017 г.?

Според финансовите резултати на дружествата за 2017 г., голяма част от общинските болници завършиха годината на печалба. Продължава традиционно доброто представяне на Първа МБАЛ. Вследствие на извършените структурни промени през миналата година, Втора МБАЛ също вече е с добри показатели и завършва на печалба. Постепенно се подобряват финансовите резултати на Четвърта МБАЛ, където също бяха извършени структурни промени, както и на Пета МБАЛ.

Добрата новина е, че двете общински АГ болници - Първа САГБАЛ "Св. София" и Втора САГБАЛ "Шейново" подобряват финансовите си показатели и също излизат на печалба през 2017 г., което е в резултат на усилената работа на екипите на тези болници. Близо 5000 деца са се родили в двете общински АГ болници през миналата година.

При Диагностично-консултативните центрове финансовите резултати са различни. Има някои дружества, които традиционно показват добри финансови резултати. Според данните, с които разполагам, на печалба са завършили ДКЦ 14, ДКЦ 3, също и ДКЦ 13, макар предишните там да имаше затруднения.

В последната година немалко беше инвестирано в общинските заведения за доболнична медицинска помощ. Затова се надявам, че през 2018 г. финансовите им резултати ще продължат да се подобряват и в тях ще се предоставят все по-качествени медицински услуги на пациентите.

Кои от лечебните заведения все още са със задължения?

Мога да кажа, че общинските болници за долекуване  - в Панчарево, Кремиковци и Бухово, в голяма степен зависят основно от общинското финансиране, което се запазва и през тази година. Те са много важни, защото са уникални по своята дейност и изпълняват значителни социални функции.

Надявам се през тази година да успеем да направим необходимите инвестиции за подобряване на енергийната ефективност и отоплението в болницата за продължително лечение и рехабилитация в Панчарево.

От многопрофилните болници Пета градска все още има дългове, но ръководството взима мерки за тяхното намаляване, така че посоката на развитие е положителна, което е видно и от годишните финансови резултати.

При доболничните здравни заведения най-проблемни са ДКЦ 30 и Медицински център 9. За подобряване на състоянието на двете дружества работим в тясно сътрудничество с районните администрации по здравеопазване. За ДКЦ 30 предстои избор и на нов управител, тъй като старият подаде оставка в края на миналата година. Това дружество има големи задължения. МЦ 9 няма много дългове, но има проблеми с устойчивостта на дейността.

Трябва да подчертая, че за решаването на всички проблеми в общинските лечебни заведения дирекция "Здравеопазване" към СО работи в много тясно сътрудничество с постоянната Комисия по здравеопазване към Столичния общински съвет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#RGK

Гост 13.03.2018 01:15:23

Смешник, С какво са важни болниците в Панчарево, Кремиковци и Бухово, с това че могат да лежат клошари на съдрани дюшеци ли? Ами направете приюти, тогава.

Гост 12.03.2018 15:35:33

Поради "доброто" представяне на болница Шейново, в момента оттам напускат 14 акушерки и някои отделения няма да могат да си направят месечните графици. А имаче, как болницата няма да е на печалба, с 450 лв заплата за санитарки (до скоро), 600-700 лв за акушерки и детски сестри и 1000 лв за лекари с 20 години трудов стаж...

.. 12.03.2018 15:28:09

па те и лекарите


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя
13.06.2024 11:37:43

С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Утре от 9:30 ч. до 12:30 ч. във фоайето на централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер“ ...

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...