Събота, 13 Август 2022
11
май
1
 

Пациентите с ревматологични заболявания поискаха по-бърз достъп до лечение

Вторник, 11 Май 2021 | 12:04:15
1

Забавената диагноза и усложненият достъп до лечение – основни проблеми пред пациентите с ревматологични заболявания Основните предизвикателства сред пациентите с ревматологични заболявания в България  са забавянето на диагнозата и ус

Забавената диагноза и усложненият достъп до лечение – основни проблеми пред пациентите с ревматологични заболявания

Основните предизвикателства сред пациентите с ревматологични заболявания в България  са забавянето на диагнозата и усложнения достъп до лечение, както и липсата на адекватна и навременна комуникация с лекуващите лекари. Това става ясно от онлайн проучване, проведено сред 500 пациенти в периода януари-февруари. Данните се оповестяват по повод Седмицата за информираност за ревматичните заболявания, която се провежда от 11 до 18 май.

Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ). С нея от ОПРЗБ искат да насочат вниманието на обществото и институциите към проблемите на хората с ревматични заболявания, които заради пандемията са имали още по-труден достъп до диагностика и лечение.

От проучването става ясно, че при 66 % от пациентите са нужни над 5 годин,  за да се диагностицира заболяване като болест на Бехтерев, 65 % от анкетираните имат затруднения в достъпа до лечение, 73% споделят, че заболяването влияе негативно на работата им , 55% разкриват, че заболяването пречи на интимния им живот. При 47% от пациентите с болест на Бехтерев заболяването оказва негативно влияние върху семейния им живот, а при пациентите с ревматоиден артрит и псориатичен артрит този процент е съответно 54% и 46%.

Цялото проучване ще се публикува под формата на инфографики през информационната седмица на страницата на организацията във Фейсбук.

В България хората с ревматични заболявания са около 100 000 души, като около 30 000 са тези с болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже-жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца, посочват специалистите.

Поставянето на диагноза възможно най-рано е от изключителна важност за доброто контролиране на ревматичните заболявания, с което пряко се влияе на качеството на живот на пациентите и трудоспособността им.

Затрудненията у нас най-често са свързани до достъпа до съвременна биологична терапия, която се използва при тежките форми на заболяванията. В момента у нас едва 8 000 пациенти са на биологична терапия, а България е единствената страна в целия Европейски съюз, в която пътят на хронично болните пациенти до лечение е толкова усложнен.

В първия ден на „Седмица за информираност за ревматичните заболявания“ ОПРЗБ изпрати отворено писмо до институциите, в което пациентите подчертават, че вярват, че ще бъде обърнато „внимание на проблемите на над 100 000 души в България, които ежедневно се борят с постоянната болка и увреждане, причинени от хроничните ревматични заболявания“. „Поставянето на диагноза възможно най-рано е от изключителна важност за доброто контролиране на ревматичните заболявания, с което пряко се влияе на качеството на живот на пациентите, а оттам и върху трудоспособността им, като може да се стигне и до трайна инвалидизация“, посочват от там. В писмото си от организацията допълват, че особено в ситуацията на пандемия трябва да се намери начин да се улесни пътят на пациента до лечение, без да се налага той да пътува из цялата страна, както и лекарите в Експертните комисии да получават достойно заплащане за експертизата си. Според тях пациентите биха могли да преглеждат пациента чрез телемедицина, както и онлайн да проверяват документите и изследванията му. Същевременно основната грижа за лечението и проследяването на пациента да имат лекуващите лекари, както на практика е и в момента.

Като част от инициативата тази година през май и юни ще бъдат проведени и практически уебинари на теми:

  • „Лечение и диагностика на псориатичния артрит“ ;
  • „Ремисията при ревматоиден артрит – мисията(не)възможна“ ;
  • ,‚Диагностика и лечение на болест на Бехтерев“
  •  „Ревматоиден артрит – как да живеем пълноценно с хронично заболяване“;
  •  „Път за получаване на скъпоструващо лечение при ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит“.


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fLZA

Гост 11.05.2021 13:37:44

Колко по-бърз! На запад чакат с години за ревматолог.


Всичко за коронавируса
Още новини
Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...

20,4% положителни проби, 10 починали (Обновена)
13.08.2022 09:33:44

20,4% положителни проби, 10 починали (Обновена)

1024 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 5030 теста, което прави 20,3 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...