Сряда, 17 Август 2022
14
февр
14
 

Пациенти искат финансиране за хирургичното лечение на затлъстяването у нас

Четвъртък, 14 Февруари 2019 | 13:50:30
14

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Прогнозата е, че до 2030 г. на

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Прогнозата е, че до 2030 г. наднорменото тегло ще се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване - със 130%.

Приблизително 1,5 милиона от българската популация е със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Това съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръхтегло, която УМБАЛ „Александровска“ организира днес в партньорство със Сдружение „Моят нов живот“.

Световната здравна организация (СЗО) определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечносъдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите. Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.

Като университетска болница, „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. Така през 2016 г. бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 40 операции – „безкръвно” (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. В резултат на нея, пациентите са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот, отбелязват от болницата.

От години УМБАЛ „Александровска” работи в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. В България все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в нашата страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.

Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, борейки се за пълноценен и качествен живот на хората със свръхтегло. В тази връзка е внесено официално писмо до МЗ с мотивите, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативното му лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.

И лекарите, и пациентите изразяват единна позиция, че е необходима реформа в политиката на здравните институции, която да е адекватна и на нуждите на болните със затлъстяване, така че те да не се чувстват обречени и да получат право на качествено и достъпно здравеопазване. Тази позиция бе публикувана от първо лице в месечния бюлетин на Световната федерация по затлъстяване през м. декември 2018 г., в интервю с един от членовете на пациентската организация „Моят нов живот“ – Константин Войников.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MmZ@

Лекар 16.02.2019 09:39:53

Д-р Цветков имах щастието да се запозная с една от вашите пациентки. Жената беше платила 8000 лв. за операцията, предполагам извършена перфектно. Проблемът е, че беше останала с впечатлението, че отсега нататък може да яде колкото си иска и да слабее. Чувстваше се меко казано излъгана. Няма нужда НЗОК да плаща скъпи излишни операции на хора, които не могат де си наложат да не плюскат и ги мързи да минат 4-5 км на ден пеша. Наследствено предразположени към затлъстяване? Яж по 2 моркова и половин филийка черен хляб на ден, пък да видим как ще станеш 200 кг!

Лекар 15.02.2019 08:17:53

Онбашия, а не "омбашия", щом ще се поучаваме.

д-р Ивайло Цветков 14.02.2019 14:54:41

Според изискванията на IFSO / Европейската Асоциация за хирургично лечение на болестното затлъстяване/ стандартът е минимум 40 оперции за отслабване на година за хирург, за да бъде признат от федерацията за квалифициаран такъв. От 2019 година, всички операции за отслабване, извършени на територията на Европейския съюз трябва да се вкарват в регистъра на IFSO. Аз лично правя около 23 операции за отслабване на година в България плюс 84 във Великобритания. Похвална е инициативата на колегите от Александровска болница, но ! Целият PR напомня малко на операция по заграждане на територии. Първо: 1. Тимът от специалисти за гледане на такъв пациент включва: бариатричен хирург, ендокринолог, диетолог и анестезиолог. 2. Всички цитирани по-горе мантри за "мулти-дисциплинарен" екип бяха "оценени" подобаващо в Атина през май 2018 година с 63то място като постер на колегите от Александровска болница. 3. Понеже в България няма европейски признати местни специалисти по Метаболитна Хирургия / справка сайта на IFSO/ смятам че е редно да се приемат съгласно закона за Здравето Европейските стандарти за този вид хирургия. Тези стандарти обаче изискват реформа, която обаче е малко по-различна от тази, предлагана от колегите в Александровска болница и определно не е по вкуса на политическата класа в България. Съшо така е редно да се обяснява на пациентите откровенно какво може да се направи и какво да очакват от операцията за отслабване. Защото аз мога да цитирам пациенти, размотавани от този "мулти-дисциплинарен екип, просто защото са тежали над 200 кг, както и пациенти с епикризи от Александровска, изследвани предоперативно по клинична пътека за операцивя за отслабване, а на практика нямаше нищо вярно между диагнозата в епикризата и това, което съм открил при гастроскопията или допълнителните изследвания на същите пациенти. Затова полека с рекламите, в България разликата между "осанна" и "разпни го" е само един донос в прокуратурата от някой виден здравен български "експерт" по този вид хирургия!

Гост 15.02.2019 11:40:06

Типичен Булгаристан!

Гост 15.02.2019 11:39:05

Ако си направил 84 операции във Великобритания, те щяха да фигурират в тази база данни http://nbsr.e-dendrite.com/, а там даже името ти не фигурира като бариатричен хирург!

Гост 15.02.2019 10:30:06

Или IFSO?

Гост 15.02.2019 10:24:20

Или може би AUGIS или GMC?

Гост 15.02.2019 09:56:37

Уважаеми д-р Цветков, бихте ли написали кой ви е регистрационния номер в NBSR/BOMSS? Предварително благодаря!

Гост 14.02.2019 16:44:07

Вместо всеки да си "загражда" територия, е необходимо да се създаде една клиника (или център) по метаболитна хирургия. Тъй като тя е високо рискова дейност, наистина е необходим "мултидисциплинарен" подход. Тук не трябва да се слагат в един кюп тези с наднормено тегло или със затлъстяване, защото те не са обект на тази хирургия (освен по чисто естетически причини). Ако някой е нагъвал кифли и баници и му е виснал корема, да не чака държавата да му плаща операцията и лечението. Имал съм възможност да видя подобни пациенти в САЩ със средно тегло около 300 кг. Не могат да лежат по гръб, трудно дишат и т.н., т.е. те са сериозен медицински проблем и голямо предизвикателство пред лекарите.

д-р.Ивайло Цветков 14.02.2019 17:34:19

При всичкото ми уважение, коментарът ви е като на футболен запалянко. Поради това съм песимист относно това което ще се случи в България. Имам вече 14 години опит с този вид хирургия и при повечето пациенти има и наследствена обремененост. Подходът към тези е унифициран във Великобритания например и именно това дава най-добрите резултати. Един център,един омбашия и липса на обективен коригираш фактор - това е България, а не Европа.

Гост 15.02.2019 09:38:17

Като написах "един център или една клиника", имах предвид са се създаде място, където подобни пациенти да се насочват. А дали ще е една, пет или десет - живеем в пазарна икономика. А между другото, Вие по-добре знаете колко "специалисти" по метаболитна хирургия има в България.

Гост 14.02.2019 15:17:29

Вие като подсъдим ли говорите, д-р Цветков?

д-р Ивайло Цветков 14.02.2019 15:33:08

Не, като човек спечелил 9 дела окончателно срещу прокурата на всички инстанции. В България много лесно всеки може да бъде обвинен, но после малко трудно се доказват тезите, особенно когато става въпрос за Метбаолитна хирургия! Така че не виждам връзката между професионалния ми коментар и подхвърлянията за "подсъдим".

Гост 14.02.2019 18:07:15

Фалшивият доцент, той и директор на тази болница е цар на доносите и затова се закачат с Вас, дали сте "подсъдим".


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...